Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Skradzione konto facebook

Pytanie

Opublikowano

Skradziono mi dziś facebooka razem z messengerem. Zmienili mi hasło, maila i numer telefonu. Dodatkowo założony został jakiś token uwierzytelniający bo mnie o niego prosi gdy próbuje wejść z telefonu. Błagam, czy ktoś się orientuje czy jest szansa konto odzyskać lub ma jakiś pomysł co można zrobić.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Jakieś 3 tygodnie temu miałem identyczną sytuacje. Usunięcie emaila i numeru telefonu, zmiana hasła i założoną dwuetapową weryfikację w formie tokena. Na szczęście po kilku godzinnej walce jakoś udało mi się odzyskać te konto i usunąć wszelkie ślady po nim zakładając przy tym swoją dwuetapową weryfikacje. Podsyłam ci linki które w jakiś sposób mi pomogły, również będzie potrzebny dokument w celu weryfikacji tożsamości, po zweryfikowaniu powinni ci przesłać na emaila nowe hasło (email podajesz w formularzu) postępuj zgodnie z powyższymi instrukcjami i pamiętaj, że jest to metoda prób i błędów.  Jeżeli uda ci się już w jakiś sposób wejść na te konto to postaraj się pierwsze co dodać swój numer telefonu, dzięki temu będziesz miał większe pole do popisu w kwestii usunięcia jego emaila i dodania swojego etc.

https://www.facebook.com/hacked
facebook.com/login/identify

• 0
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Amove napisał:

Jakieś 3 tygodnie temu miałem identyczną sytuacje. Usunięcie emaila i numeru telefonu, zmiana hasła i założoną dwuetapową weryfikację w formie tokena. Na szczęście po kilku godzinnej walce jakoś udało mi się odzyskać te konto i usunąć wszelkie ślady po nim zakładając przy tym swoją dwuetapową weryfikacje. Podsyłam ci linki które w jakiś sposób mi pomogły, również będzie potrzebny dokument w celu weryfikacji tożsamości, po zweryfikowaniu powinni ci przesłać na emaila nowe hasło (email podajesz w formularzu) postępuj zgodnie z powyższymi instrukcjami i pamiętaj, że jest to metoda prób i błędów.  Jeżeli uda ci się już w jakiś sposób wejść na te konto to postaraj się pierwsze co dodać swój numer telefonu, dzięki temu będziesz miał większe pole do popisu w kwestii usunięcia jego emaila i dodania swojego etc.

https://www.facebook.com/hacked
facebook.com/login/identify

1. Próbowałem oba sposoby, ale wyskakuje mi coś takiego i nie ważne co kliknę to przenosi mnie do ekranu logowania, jak wpisze stare hasło to wyskakuje okienko (jak na screenie) i tak w kółko.
image.png

2. W drugim podanym linku wyskakuje mi coś takiego...

Jest to ślepa uliczka bo mail oraz numer o który prosi został przecież zmieniony, więc nie mogę wyszukać swojego konta.
image.png

edit. wpisałem w powyższe okienko imię i nazwisko (mimo, że jest napisane mail albo nr tel). Wyszukałem swoje konto ale znów błędne koło jak w pkt. 1.

Edytowane przez Under07
  • 0
Opublikowano

Dlatego jest to metoda prób i błędów. Posiadasz aplikacje facebook? i próbowałeś w niej przejść coś pogrzebać, pamiętam, że mi to też pomogło. Ważne by dojść do punktu gdzie Facebook ma zweryfikować twoją tożsamość przez dokument.

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, Amove napisał:

Dlatego jest to metoda prób i błędów. Posiadasz aplikacje facebook? i próbowałeś w niej przejść coś pogrzebać, pamiętam, że mi to też pomogło. Ważne by dojść do punktu gdzie Facebook ma zweryfikować twoją tożsamość przez dokument.

Aplikacje facebook na telefon? - Jeśli tak to posiadam (iOS).

Coś w niej pogrzebać tzn?

• 0
Opublikowano
6 minut temu, Under07 napisał:

Aplikacje facebook na telefon? - Jeśli tak to posiadam (iOS).

Coś w niej pogrzebać tzn?

Teraz mi ciężko przypomnieć co dokładnie tam robiłem, pamiętam jedynie, że przechodziłem w jakiś formularz przez aplikacje i straciłem teraz pewność czy oby na pewno przez zakładkę hacked dostałem się tam gdzie można wysłać dowód tożsamości.
Ale skoro nadal jesteś w stanie wyszukać swoje konto przez Imię i nazwisko to jest dobrze. Też się śmiałem z tej sytuacji, że mimo to prosili mnie o te same dane emaila i hasło skoro one i tak zostały usunięte xD. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Amove napisał:

Teraz mi ciężko przypomnieć co dokładnie tam robiłem, pamiętam jedynie, że przechodziłem w jakiś formularz przez aplikacje i straciłem teraz pewność czy oby na pewno przez zakładkę hacked dostałem się tam gdzie można wysłać dowód tożsamości.
Ale skoro nadal jesteś w stanie wyszukać swoje konto przez Imię i nazwisko to jest dobrze. Też się śmiałem z tej sytuacji, że mimo to prosili mnie o te same dane emaila i hasło skoro one i tak zostały usunięte xD. 

1. Korzystałeś z pomocy jakiegoś poradnika/filmu czy wszystko na własną rękę próbowałeś?

2. Rozumiem, że skontaktowałeś się z facebookiem przez formularz i po jakimś czasie dostałeś odpowiedź na maila i pomogli ci odzyskać konto?

3. Czy zdjęcie dokumentu robiłeś normalnie telefonem i przesłałeś na komputer?

Edytowane przez Under07
  • 0
Opublikowano
44 minuty temu, Under07 napisał:

1. Korzystałeś z pomocy jakiegoś poradnika/filmu czy wszystko na własną rękę próbowałeś?

2. Rozumiem, że skontaktowałeś się z facebookiem przez formularz i po jakimś czasie dostałeś odpowiedź na maila i pomogli ci odzyskać konto?

3. Czy zdjęcie dokumentu robiłeś normalnie telefonem i przesłałeś na komputer?

1.Nie korzystałem, wszystko na własną rękę i kombinowałem przez te zakładki co ci wysyłałem + coś z aplikacją od facebooka (może odzyskaj konto?) (ios) 

2. Nie ma z nimi kontaktu emailowego, wypełniałem jedynie zaproponowane zakładki które ci podesłałem na górze. Po zweryfikowaniu (które zajmuje supportowi do 30 minut) wysyłają na email podany przez ciebie losowe hasło które umożliwi ci zalogowanie się do konta.
3.Wszystko robiłem na telefonie, zdjęć zapisanych się nie da podesłać, musisz zrobić zdjęcie które od razu ląduję do weryfikacji. Może to być również prawo jazdy.

• 0
Opublikowano

IMG_6399.png

Na aplikacji podobne błędne koło.

Po wpisaniu starego hasła wyskakuje coś takiego jak na screen i jedyne co mogę zrobić to wysłać kod na email złodzieja lub wpisać ponownie moje stare hasło, żeby mi wyskoczyło znowu to co na screenie -.-

generalnie czego bym nie zrobił kończy się tak samo na 2 opcjach:
- wpisz hasło lub

- wyślij kod w wiadomości email 

• 0
Opublikowano (edytowane)

image.png

Wypełniłem formularz zgłoszenia o podszywanie się, przesłałem tam dowód tożsamości i to odpowiedź, jaką otrzymałem -.-

Edytowane przez Under07
  • 0
Opublikowano

Zupełnie niepotrzebnie zgłosiłeś konto jako podszywanie się bo wiadomo było, że prawdopodobnie ci oni go usuną. 
W moim przypadku gdy udało mi się wejdź w odpowiedni "formularz" to dostawałem w formie takiej treści właśnie po weryfikacji tożsamości.

PO UDANEJ WERYFIKACJI:
Screenshot_59.png|

STATUS ZGŁOSZENIA
Screenshot_60.png

• 0
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Amove napisał:

Zupełnie niepotrzebnie zgłosiłeś konto jako podszywanie się bo wiadomo było, że prawdopodobnie ci oni go usuną. 
W moim przypadku gdy udało mi się wejdź w odpowiedni "formularz" to dostawałem w formie takiej treści właśnie po weryfikacji tożsamości.

PO UDANEJ WERYFIKACJI:
Screenshot_59.png|

STATUS ZGŁOSZENIA
Screenshot_60.png

Domyślam się, natomiast nie spodziewałem się, że dostane odpowiedź po 3 minutach od BOTA z informacją, że usunęli moje konto. (Tym bardziej, że załączyłem odpowiedni opis sytuacji.) Teraz sprawa się komplikuję - bo prawdopodobnie mam 30 dni na kontakt z supportem zanim moje konto zostanie trwale usunięte. Kolejny problem jest taki, że mojego konta już się nie da znaleźć.

Rozumiem, że nie jesteś w stanie podać co to był za formularz bądź podesłać linku?

Edytowane przez Under07
  • 0
Opublikowano
W dniu 27.04.2023 o 15:59, Under07 napisał:

Domyślam się, natomiast nie spodziewałem się, że dostane odpowiedź po 3 minutach od BOTA z informacją, że usunęli moje konto. (Tym bardziej, że załączyłem odpowiedni opis sytuacji.) Teraz sprawa się komplikuję - bo prawdopodobnie mam 30 dni na kontakt z supportem zanim moje konto zostanie trwale usunięte. Kolejny problem jest taki, że mojego konta już się nie da znaleźć.

Rozumiem, że nie jesteś w stanie podać co to był za formularz bądź podesłać linku?

Niestety nie jestem w stanie ci teraz powiedzieć jak się udało wejść w tę opcję. Pamiętam jedynie, że strasznie musiałem kombinować i co chwile mnie gdzieś indziej wywalało. Wszystko ogólnie było po angielsku bez możliwości przetłumaczenia i na pewno w tamtym momencie nie było ingerencji bota jak u ciebie.  
Jedynie mogę podpowiedzieć, że na pewno nie wychodziłem poza sferę tych dwóch linków i aplikacji facebook. 

• 0
Opublikowano

Niestety raczej mi się już tego nie uda odzyskać ze względu na totalny brak żywych osób w supporcie facebooka - więc temat do zamknięcia.

Jednak zostawiam rozwiązanie dla przyszłych pokoleń.

Spoiler

To jest długi post, ale jest kompilacją kroków i informacji, które zostały wykorzystane do pomyślnego odzyskania dwóch kont FB.

Napisałem poprzedni post, który zawierał linki i informacje, których użyłem do odzyskania zhakowanego konta FB mojej żony. Ten post jest bardziej wszechstronny i szczegółowy - mam nadzieję, że pomoże innym w podobnych sytuacjach.

Jeśli Twoje konto na Facebooku coś dla Ciebie znaczy, czytaj dalej na temat zabezpieczania konta i kroków, które można zastosować w celu odzyskania konta w przypadku przejęcia go przez hakera. To jest zestawienie kroków i informacji, które zebrałem, dokumentując moje doświadczenie w skutecznym odzyskiwaniu konta mojej żony.

2 lipca konto mojej żony na Facebooku zostało zhakowane w nocy. Haker wylogował ją ze wszystkich urządzeń, usunął adres e-mail i numer telefonu. Standardowy proces odzyskiwania konta nie zadziałałby, ponieważ nie mogła otrzymać żadnych kodów odzyskiwania, a haker włączył również uwierzytelnianie dwuskładnikowe (2FA) za pomocą własnego generatora kodów.

Jeśli tak się stanie, pierwszym krokiem jest skorzystanie z tego linku NA TELEFONIE - facebook.com/login/identifyTutaj spróbujesz się zalogować i zostaniesz poproszony o serię pytań dotyczących tego, do jakiego adresu e-mail lub telefonu masz dostęp. Najprawdopodobniej nie będzie to żaden z nich. W tym momencie, w pobliżu ostatniego ekranu, wybierzesz „wybierz inny sposób uwierzytelnienia”. Spowoduje to wyświetlenie monitu o podanie adresu e-mail, do którego możesz uzyskać dostęp i przesłać swoje prawo jazdy. Robiąc zdjęcie dokumentu tożsamości, upewnij się, że dokument znajduje się na ciemnym tle i że wszystkie 4 rogi są widoczne. Po przesłaniu wiadomość oznacza odpowiedź w ciągu 48 godzin. Kontynuuj powyższy proces 5-7 razy dziennie o różnych porach. Prawdopodobnie otrzymasz e-maile z informacją, że nie można zweryfikować Twojego identyfikatora. Przesyłaj dalej. W pewnym momencie otrzymasz wiadomość e-mail z informacją: „Dziękujemy za przesłanie identyfikatora, aby odzyskać konto, użyj poniższego linku lub zaloguj się za pomocą dołączonego hasła” . Istnieje 50/50 szans, że przywróci to Twoje konto. NIE KORZYSTAJ Z LINKU. Zamiast tego skopiuj podane hasło i spróbuj zalogować się na swoje konto. Mamy tutaj dwa wyniki.

Dostęp do konta został przywrócony, zostaniesz poproszony o inne pytania zabezpieczające w celu zweryfikowania Twojej tożsamości i uzyskasz możliwość przejrzenia/dodania/usunięcia adresu e-mail i numerów telefonów na koncie. Możesz również zobaczyć zdjęcia swoich „przyjaciół” i poprosić o ich identyfikację jako dodatkowy środek bezpieczeństwa. Zostaniesz poproszony o zmianę hasła.

Będziesz mógł zmienić swoje hasło, ale po zapisaniu pojawi się monit o podanie kodu 2FA z generatora kodów. To jest kod pod kontrolą hakera. Utkniesz w tym momencie, ale przynajmniej Twój adres e-mail zostałby z powrotem dodany do konta. Zazwyczaj FB przywróci Twój adres e-mail do konta, ale zatrzyma również hakerów. Przejdź do następnego kroku. Następnie przejdź do tego łącza NA TWOIM PC/MAC - https://www.facebook.com/help/contact/179049432194862

Przed wypełnieniem formularza zrób wyraźne zdjęcie swojego dokumentu tożsamości na ciemnym tle, z widocznymi 4 rogami i zapisz je na komputerze. W polu opisu problemu umieść to -

„Witam! Moje konto zostało zhakowane w dniu__________. Nie mogę odbierać wiadomości e-mail z Facebooka, ponieważ haker zmienił mój adres e-mail i numer telefonu. Mój identyfikator na Facebooku to ______________, a adres e-mail konta to ________________ . W załączeniu przesyłam zdjęcie mojego dokumentu tożsamości, aby udowodnić, kim jestem Wyłącz 2FA i dodaj z powrotem mój adres e-mail, abym mógł odzyskać konto. Dzięki!”

Pod polem opisu problemu wybierz przycisk, aby przesłać obraz i wybierz zdjęcie swojego dokumentu tożsamości zapisanego na komputerze. Przesyłaj ten formularz 5-7 razy dziennie o różnych porach. W pewnym momencie, wykonując powyższe czynności, otrzymasz wiadomość e-mail z adresu [email protected] wiadomości e-mail otrzymasz podziękowanie za potwierdzenie tożsamości oraz link i hasło. NIE UŻYWAJ LINKU, zamiast tego zaloguj się do swojego FB z normalnej strony logowania i użyj podanego hasła. To hasło jest jednorazowe i pozwala ominąć wszelkie testy 2FA na koncie. Przeczytaj uważnie kolejne ekrany i przejrzyj e-maile/numery telefonów. Usuń wszystko, czego nie rozpoznajesz. Kilka następnych ekranów poprosi o zmianę hasła i ewentualnie przejrzenie zdjęć znajomych, które będą wymagały identyfikacji po imieniu. Po zakończeniu FB poprosi Cię o zalogowanie się przy użyciu nowego hasła. Po odzyskaniu konta wykonaj następujące czynności (zrób to również, jeśli masz obecnie dostęp do swojego FB, aby pomóc w przypadku włamania).

Włącz uwierzytelnianie dwuskładnikowe za pomocą generatora kodu, takiego jak Microsoft Authenticator lub Google Authenticator. Będzie to wymagało wprowadzenia 6-cyfrowego kodu po wprowadzeniu prawidłowego hasła.

Upewnij się, że powiadomienia są włączone, aby otrzymywać powiadomienia o zmianach na koncie.

Zaufani przyjaciele. Jest to opcjonalne i powinno być używane tylko z trzema osobami, którym naprawdę ufasz. Gdy je dodasz, w przypadku zhakowania lub zablokowania konta możesz odzyskać swoje konto, gdy Twoi znajomi otrzymają kod w Twoim imieniu.

Pobierz 10 „twardych kluczy tokenów” (w ustawieniach zabezpieczeń) Jest to plik tekstowy zawierający 10 jednorazowych tokenów, których można użyć do odzyskania konta, do którego tylko Ty masz dostęp (ponieważ jest na papierze).

Jeśli ktokolwiek zaoferuje Ci pomoc (firma lub osoba prywatna) w odzyskaniu konta za opłatą, jest to oszustwo. Wielu powie ci, że twoje konto wymaga tylko „debugowania” lub że kiedyś pracowali dla FB i znają proces szybkiego przywracania kont. Będą prosić o płatność z góry, a następnie będą prosić o więcej pieniędzy z powodu „dodatkowej pracy”, którą muszą wykonać. Kiedy odmówisz, spróbują cię szantażować, aby przekonać cię, że zrobiłeś coś złego.

Dlaczego jest to takie trudne i tak łatwe dla hakerów? Dobre pytanie i na podstawie setek dyskusji, które obejrzałem, konsensus jest taki, że hakerzy wykorzystują lukę w zabezpieczeniach, która umożliwia dostęp do konta tylnymi drzwiami, który w wielu przypadkach pozwala obejść wszelkie 2FA. Możliwe jest również, że hakerzy wykorzystują program „hakowania białych kapeluszy” FB. FB faktycznie zezwala na hakowanie kont, o ile używane są tylko konta testowe LUB mają pisemną zgodę właściciela konta. Zgodnie z tą zasadą haker może technicznie włamać się na dowolne konto, o ile zgłosi na FB wykryte luki w zabezpieczeniach. Ale, jak wiemy, mogą robić to złośliwie, a następnie przejść dalej, zanim FB będzie mógł to zatrzymać / sobie z tym poradzić.

Problem 2 polega na tym, że FB najwyraźniej nie ma żadnej obsługi klienta. Wszystkie procesy bezpieczeństwa, żądania, odzyskiwanie konta, weryfikacja tożsamości itp. są obsługiwane przez sztuczną inteligencję (komputery). Rzadko kiedy prawdziwy człowiek pomaga w którymkolwiek z tych procesów. Dlatego powyższe sugestie dotyczące odzyskiwania konta obejmują powtarzające się zgłoszenia.

Na koniec rozważ pobranie wszystkich informacji z FB. Odbywa się to w ustawieniach -> prywatność. Ten plik zawiera WSZYSTKO na Twoim koncie - znajomych, wszystkie Twoje posty, zdjęcia, filmy, komentarze itp. W przypadku, gdy nie będzie można odzyskać Twojego konta, przynajmniej będziesz mieć jego pamiątkową kopię na swoim komputerze.

Bądź tam bezpieczny!

• 0
Opublikowano

Usunięto mój e-mail, hasło i nr telefonu. Wszystko trwało 2 minuty. Ktoś Wietnamu albo udający ten kraj zrobił mi taki numer. Wszelkie próby odzyskania konta w moim przypadku są nieskuteczne. Kontakt z Facebookiem niemożliwy. Co mam robić? Chętnie zapłacę rozsądną kwotę za odzyskanie konta. Kontakt proszę na priv.