Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poszukiwania RAMu do istniejącej konfiguracji z Grandisem 3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

lecę na ten moment na specyfikacji niżej, jednak jedną kostkę RAMu szlag trafił, więc uznałem że to może być dobry czas na upgrade. Konkretnie szukam pamięci 32GB - być może w jednym module, żeby potem móc dodać kolejne 32, albo w dwóch modułach (2x16). Problemem jest chłodzenie - Grandis 3, który mocno wadzi o RAMy, przez co nie ma tak właściwie jak ich upchać tam. GOODRAMy co były, mają około 3cm a i tak mogły się zmieścić do tylko dwóch slotów, z czego jeden i tak jest już blisko wentylatora. Może zamianka chłodzenia? Co o tym myślicie? 

Pozdrówka i cieplutkiej niedzielki (or whatever day, kiedy to czytacie)

image.png

Opublikowano

Skoro się popsuła to odzywać się do Wilka/x-komu i niech wymieniają na nowe - od tego jest gwarancja. Zasadnicze pytanie - po co 32GB do tego komputera? Korzystasz z jakichś programów, które potrzebują RAM? Jeśli to ma być taka wymiana "pod gry", a gry w które grasz nie jedzą dużo RAM'u to będą to tylko przepalone pieniądze.
Jeśli chcesz zmieniać chłodzenie to spokojnie wystarczy Fera 5, niemniej uważam to za bezzasadne. Dodatkowo wystarczy podnieść trochę wentylator chłodzenia i nawet wyższe moduły się powinny zmieścić bez problemu.

Opublikowano (edytowane)

Hej, dzięki za odpowiedź!

Oczywiście RMA założone, aczkolwiek mimo wszystko zależałoby mi na rozbudowie do 32 - Teraz lecę na 8GB i po prostu aplikacje czy gry potrafią się zamknąć same z siebie. Podczas gdy było 16GB takich akcji nie było, chociaż było czuć duszenie się PCta. Z programów to głównie montowanie filmów, więc tutaj bardziej procek, ale na ten moment sprawa jest stosunkowo git. Niedługo w wielkiej ewentualności jakieś bazy danych, zarządzanie - ale to nawet nie jest pewne, a dodatkowo stawiam że nie zużywa dużo zasobów. Z gier - Cities Skylines nawet nie mogłem uruchomić z większą ilością assetów i modów, oxygen not included to samo - więc przepalić nie przepalę kasy. Zresztą moim złym nawykiem jest otwarta przeglądarka, a w niej milion kart. No i oczywiście spotify+steam+... etc. tak więc zapotrzebowanie jest spore. Podsyłam fotki jak to wygląda w PC, bo ciężko mi to opisać słowami - świry z x-komu jakoś to wszystko poskładały w całość i poupychali to wszystko. Ostatnio był w serwisie (problem z biosem) i tam wyjęli kostkę, więc nie wiem czy to tak było wcześniej XD 

Wentylator jest mega blisko bocznej ścianki, więc każda próba ruszenia go spowoduje brak możliwości zamknięcia bocznej ścianki. Stąd też właśnie te myśli o zmianie chłodzenia

Spoiler

PXL_20230312_152432525.jpg

PXL_20230312_152452044.jpg

PXL_20230312_152456986.jpg

PXL_20230312_152618675.jpg

PXL_20230312_152645923.jpg

PXL_20230312_152651335.jpg

PXL_20230312_152659307.jpg

PXL_20230312_152707856.jpg

PXL_20230312_152418975.jpg

Edytowane przez TajemnikTV
Opublikowano

Cities Skylines jest już argumentem dla 32GB:

Oxygen Not Included nie jest wymagającą grą, więc problem z odpaleniem raczej nie jest po stronie sprzętu, a raczej systemu. Warto po aktualizować sterowniki, jeśli dawno nie były aktualizowane.

Twój zły nawyk ma większość użytkowników PC i przez ten zły nawyk szukają dziwnych optymalizacji sprzętu - polecam Ci wyłączyć w przeglądarkach (nawet Edge, jeśli nie używasz) tych dwóch opcji:

Zrzut ekranu 2023-03-12 163921.png

Dzięki temu przeglądarki nie będą uruchamiały się w tle. Oprócz tego warto wyłączyć Fast-Startup, bo mało to przynosi korzyści, a także uporządkować autostart, nie wszystko co się włącza w tle jest Ci potrzebne zaraz po uruchomieniu komputera.

Godzinę temu, TajemnikTV napisał:

Podsyłam fotki jak to wygląda w PC, bo ciężko mi to opisać słowami - świry z x-komu jakoś to wszystko poskładały w całość i poupychali to wszystko. Ostatnio był w serwisie (problem z biosem) i tam wyjęli kostkę, więc nie wiem czy to tak było wcześniej XD 

Był w serwisie x-komu, producenta czy jakimś zewnętrznym? W tej MOBO nie da się "wyjąć" kości SPI Flash, bo jest przylutowana - raczej została zmieniona bateria CMOS i reflash BIOS z poziomu BIOS.

Ktoś kto montował (lub zdejmował i montował ponownie) chłodzenie zamienił wentylatory miejscami. Ten bardziej "okrągły" powinien być między wieżami, a nie z przodu - wystarczy je zamienić miejscami. Pewnie zrobiły to tuzy z x-komu, bo potem już nie ma powodów do zdejmowania wentylatorów z radiatora. Po tej korekcie będziesz w stanie podnieść wentylator o mniej więcej centymetr.

Opublikowano

Dzięki wielkie za propozycje. Lepszym wyborem jest dual channel czy quad channel? Wepchnąłby tu w ogóle cztery kości ram? 

9 godzin temu, Anhin napisał:

Oxygen Not Included nie jest wymagającą grą

Ayy, też tak myślałem, dopóki mi się baza nie rozrosła. Potem był tylko płacz :')

szukają dziwnych optymalizacji sprzętu

Jestem jedną z tych osób... Korzystam na ten moment ze zmodyfikowanej wersji Win11 od Ghost Spectre, która przychodzi bez zbędnego bloatware czy innych pierdół. Jak to się ma do rzeczywistości? Ciężko mi stwierdzić, ale opcje które proponowałeś wyłączyć - były wyłączone z automatu. 

Był w serwisie x-komu, producenta czy jakimś zewnętrznym? W tej MOBO nie da się "wyjąć" kości SPI Flash, bo jest przylutowana - raczej została zmieniona bateria CMOS i reflash BIOS z poziomu BIOS.

Zewnętrzny - tutaj akurat musieli krokodylkami coś tam robić, koleżka to tam tłumaczył, ale pamiętam tyle co nic. 

10 godzin temu, TajemnikTV napisał:

Ostatnio był w serwisie (problem z biosem) i tam wyjęli kostkę, więc nie wiem czy to tak było wcześniej

Tutaj miałem na myśli kość RAMu

Po tej korekcie będziesz w stanie podnieść wentylator o mniej więcej centymetr.

Znajdę jakiś film, który by mnie za rączkę poprowadził krok po kroku? Nigdy nie bawiłem się w montaż, a tym bardziej grzebanie przy procesorze - łapy to mi się telepią jak sam RAM wyjmuję, co dopiero ściągać potężne chłodzenie :') 

Opublikowano

Pisałeś na początku, że nie mogłeś uruchomić gry, a nie, że problem jest z wydajnością w późniejszych etapach. Pewnie problemem jest pathfinding i zabija wydajność, albo silnik nie jest przystosowany. W tej grze pewnie najwięcej do powiedzenia ma CPU, a jak w przypadku większości gier tego typu, silnik wykorzystuje 1/2 wątki i tyle.

Korzystam z czystego Win 11 Insider w kanale Canary, co powoduje, że muszę mieć włączone większość usług oraz telemetrię - różnic w wydajności nie zauważam. Najwięcej RAM'u zjadają mi procesy F-Secure, natomiast ja nie mam zawalonego autostartu, nie działa mi nic niepotrzebnego w tle, a także mam skonfigurowany system pod swoje potrzeby. To tyle i aż tyle - zero problemów z wydajnością, zero problemów po stronie systemu - do tej pory jeden losowy restart systemu oraz BSOD, ale to normalne z racji korzystania z niestabilnej kompilacji systemu.

Utalentowany użytkownik zawali nawet najbardziej zoptymalizowany system - less is more.
Nie mam oczywiście zamiaru przekonywać Cię ani wyrokować czy ten mod ISO jest dobry czy zły, bo każdy używa tego co chce. Natomiast nie rozumiem po co krytyczna funkcja systemu (Windows Defender) jest wycięta z systemu, co wymaga od użytkownika doinstalowanie innego AV, bo w innym wypadku użytkownik nie jest zabezpieczony w żaden sposób przed zagrożeniami. Wyłączenie UAC to też kolejna głupota, która jest potencjalnie niebezpieczna (a z wyciętym Defenderem robi combo). Połowa "funkcjonalności" tego zmodowanego ISO polega na prekonfiguracji systemu - połowę tej konfiguracji można zrobić samodzielnie poprzez ustawienia systemu. Takie optymalizacje pomagają użytkownikom z słabymi procesorami, a więc pokażą przyrosty tylko w środowiskach gdzie jest nacisk na CPU, w grach typowo graficznych uzysk z wydajności będzie na poziomie błędu pomiarowego. Oprócz tego jak zawsze - pierdololo o "poprawie" prywatności, ale autor filmik wrzucił na YouTube, bo jak wiadomo - Google, Meta czy Tiktok to obrońcy prywatności w internecie.

Generalnie skoro masz już zainstalowany system to nie ma sensu go zmieniać, skoro wszystko działa. Jeśli masz wersję, gdzie Windows Defender jest wycięty to doinstaluj sobie AV.

Chłodzenia nie będziesz musiał raczej demontować, musisz tylko zdjąć z wież wentylatory i zamienić je miejscami. Jeśli będzie konieczny demontaż to miej pod ręką IPA (alkohol izopropylowy) oraz pastę termoprzewodzącą. Dodatkowo jak już będzie trzeba zdjąć chłodzenie to wygrzej sobie procesor przed tym, a następnie powoli kręć coolerem, a nie ciągnij próbując oderwać go od procesora, bo takim sposobem wyjmiesz cooler z procesorem, co może skończyć się uszkodzeniem pinów w procesorze.
Instrukcja montażu: https://www.silentiumpc.com/wp-content/uploads/2021/02/spc274-spc275-grandis-3-manual-www.pdf
Filmik:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Szybki update:

Stare kości pojechały na serwis, przyszły dzisiaj dwie kości Corsair Vengeance LPX, 16GB jedna. Udało się je  zamontować - zamieniłem faktycznie wentylatory miejscami (dzięki wielkie za spostrzegawczość!!!!) i normalnie wciśnie się tam cztery kości ramu nawet, więc jest jak powinno być:) Zajęło mi to półtorej godziny, ale jakoś poszło. Gdybym robił to na samej płycie, a nie w obudowie, sprawa wyglądałaby inaczej... 

Co do zmodowanego ISO - też się zgadzam że Defender czy UAC to są jednak krytyczne funkcje, dlatego w ramach bezpieczeństwa, pobrałem wersję z defenderem, przerzuciłem się z konta admina na zwykłego użytkownika i włączyłem UAC. Póki co, działa w porządku - czy jest wydajniej? CIężko stwierdzić... A gadanie o prywatności mnie zawsze śmieszy i śmieszyło. I tak już wszyscy i wszystko o mnie wiedzą, bo jesteśmy "permanentnie inwigilowani", jakby to jeszcze mój ojciec rzekł - aczkolwiek mnie to jakoś nie rusza. Inne pokolenie I guess?

W dniu 13.03.2023 o 09:00, Anhin napisał:

Pisałeś na początku, że nie mogłeś uruchomić gry, a nie, że problem jest z wydajnością w późniejszych etapach.

Faktycznie, mea culpa - ale to prawda, multithreading absolutnie nie istnieje w tej grze. I w sumie wiele symulacji się z tym spotyka.

W dniu 13.03.2023 o 09:00, Anhin napisał:

Utalentowany użytkownik zawali nawet najbardziej zoptymalizowany system - less is more.

I tą zasadą postaram się kierować (i trzymać jej...). Miejmy nadzieję że przez dłużej niż tydzień!

Jeszcze raz - dzięki piękniusie za pomoc, niechaj Ci *ktoś/coś* w... kościach ramu wynagradza!