Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam posiadam windowsa 10 i wszystkie najnowsze sterowniki do dźwięku realtek, instalowałem już różne wersje ale 

nie dzialają mi słuchawki nie ważne co ustawie w ustawieniach dźwięku itp 

słuchawki podłączone do monitora grają normalnie 

Edytowane przez Kapturek12
Opublikowano

Słuchawki na Jack, rozumiem? Być może wpinasz je w złe miejsce - powinny być wpięte w "zielone złącze". Inną opcją jest to, że może słuchawki nie są poprawnie wykrywane i trzeba w panelu Realteka je ustawić poprawnie.

Jaki model MOBO posiadasz?

Opublikowano (edytowane)

mam msi b450 a pro niedawno zakładana 

wpinane jest w zielone złącze więc powinno działać 

w panelu realteka pokazuje że jest muzyka w głośniku jak podłącze słuchawki ale nic nie słychać

do panelu przedniego też podłączałem i nic 

jeszcze mam jeden problem system mi chyba tylk 8 ramu pokazuje ale nie wiem za bardzo 

Przechwytywanie2.PNGPrzechwytywanie.PNG

Opublikowano

Podeślij screenshot z panelu Realtek. Masz coś podpięte oprócz słuchawek?

Sprawdź na pasku zadań (ikona głośniczka) czy masz wybrane słuchawki jako aktywne wyjście dźwięku.

Co do RAM - CPU-Z i system poprawnie wykrywają 16GB, natomiast z tego co widzę nie masz włączonego profili XMP, bo RAM działa z prędkością 2666MHz CL20.

Opublikowano (edytowane)

mam ryzena 1600x więc ramy raczej szybciej nie pójdą 😞 chyba że co innego mam ustawić,  profil a-xmp włączyłem ale się resetował komputer i wracał ustawienia

nic oprócz słuchawek nie mam podpiętego innego sprbuje inny sprzęt podłączyć 

Opublikowano

Aż tak mierny kontroler Ci się trafił? Jaką wersję BIOS masz aktualnie? I jakie to dokładnie pamięci?

Co do słuchawek:

• Odinstaluj sterowniki audio za pomocą DDU i zrestartuj system.
  • Następnie upewnij się, ze masz aktualny system (aktualna wersja systemu to 22H2) i zainstaluj te sterowniki UAD (Instalator to Setup.exe): https://download.msi.com/dvr_exe/mb/realtek_audio_R.zip
  • W Microsoft Store upewnij się, że masz aktualny Realtek Audio Control.
  • Na koniec podłącz słuchawki, upewnij się, że są ustawione jako "Headphones". Ewentualnie na dole Realtek Audio Control powinieneś mieć widoczne złącza (Rear Panel/Front Panel) - kliknij na ikonę zielonego jacka i wybierz poprawne urządzenie.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

wersje bios do tej plyty mam chyba aktualna z 2020 ale latencje  moge jakos ustawić tam

wydaje mi sie, szczerze to nie wiem jak to powinno chodzić xd

Patriot 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Viper 4 takie ramy, profil x amp wlaczylem ale chyba manual musze to ustawic ten ram

Opublikowano

Problem z audio został rozwiązany?

Prawdopodobnie te Patrioty ruszyłyby na 2933MHz lub gdy podbiłbyś lekko napięcie SOC.

Opublikowano

nie pomogło, dam do serwisu po nowym roku na razie mam podłączone do monitora 

być może płyta główna jest uszkodzona 

komputer przy najmniejszym poruszeniu się restartuje więc może też jakieś zwarcie jest  gościu co mi go składał trochę dużo pije ;

Opublikowano

W takim razie nie jestem w stanie Ci pomóc, jeśli jakiś dyletant nie potrafi poskładać komputera - wypadałoby go rozłożyć i złożyć ponownie - przez kogoś, kto się zna.