Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kolejny dysk do PC, czy to możliwe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, o ile orientuję się w temacie podzespołów i ich wydajności tak w kwestii składania komputerów za wiele nie wiem a przyda mi się pomoc i odpowiedź na następujące pytanie;

Pilnie potrzebuję dodatkowy dysk SSD lub M2 do kompa w którym jest już dysk hdd i ssd zwykły 

Zadowoli mnie nawet zwykły ssd ale jakby się dało włożyć jako trzeci M2 to było by super, 

Moje dodatkowe pytanie brzmi: czy będzie gdzie go podłączyć i czy mam wystarczającą ilość przewodów, kabli żeby podpiąć trzeci dysk.

Płyta główna to: asus prime h310m-r r2.0

Jeśli są wam potrzebne modele innych podzespołów żeby odpowiedzieć na pytanie to jutro podam tylko napiszecie co potrzeba 

Opublikowano

Twoja płyta nie ma złącza M.2, więc zapomnij o dysku na tym złączu, natomiast ma cztery złącza SATA, tak więc jeszcze dwa powinieneś mieć wolne. Dodatkowo będziesz potrzebował kabla SATA III/6G, bo zapewne żadnego wolnego nie posiadasz.

Opublikowano

Dobra właśnie doczytałem że na M2 nie dam rady, a więc gdzie ten kabel się wpina rozumiem że od dysku gdzieś do płyty głównej, a od zasilacza do dysku ssd też jakiś idzie ? Czy rtylko dysk z płytą połączyć trzeba 

Opublikowano

Dokładnie tak - podpinasz za pomocą dokupionego kabla SATA III/6G dysk do płyty głównej (tutaj odsyłam do instrukcji, jeśli nie wiesz gdzie znajdują się złącza SATA na płycie głównej), w następnej kolejności podpinasz kabel zasilający SATA z zasilacza do dysku i tyle.

Opublikowano

Rozkręciłem co się dało i zdemontowałem kartę graficzną i okazuje się że są na płycie głównej 2 złącza SATA ale są w tak ciulowym miejscu że kabel jaki mam do aktualnego dysku SSD tam się nie zmieści bo nad nimi jest karta graficzna i je zasłania, między gniazdem SATA a kartą graficzną jest ze 3 mm luzu tylko 😕 
Jest jakiś kabel który mi tam wejdzie?

Poniżej załączam kilka zdjęć.
W kółku nr 1 jest podpięty aktualny dysk SSD, kółko nr 2 to wolne wejścia pod kolejne dyski jednak miejsca jest tam niewiele ...

310903267_425094789805779_2100843558769302184_n.jpg

294819776_1225794298271081_3297497535329255949_n.jpg

311337594_1267939420652267_9154176577385580729_n.jpg

Opublikowano

Jeszcze alternatywą jest hub 3.0, ja korzystam z tp-linka i trzyma prędkość. Polecam z osobnym zasilaniem, aby utrzymać ilość portów.

Z tego jestem zadowolony, już chyba ze 4lata u mnie jest.

Hub 3.0 - mediaexpert

Opublikowano

Dysk zamontowany i śmiga super.

Wybrałem Samsung Evo 870 1TB SSD 

Co prawda musiałem go dodać ręcznie bo sam się nie pokazał w folderze mój komputer ale to akurat był już banał.

Dzięki za pomoc szczególnie @Anhin