Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dziwny dzwiek z karty graficznej przy obciażeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Niedawno zmieniłem GPU z 3090 na 3090TI, podczas obciążenia zaczyna ona wydawać dziwny dźwięk, filmik podsylam poniżej.

Czy to normalne? Wiem że większość aktualnych kart po prostu wydaje dzwięki podczas poboru prądu, ale nie spotkałem się jeszcze z taką częstotliwością/głośnością. 

Film:

pp1.png

Opublikowano

Przekonany jesteś, że dźwięk wydobywa się z GPU? Moje pierwsze skojarzenie - blokopompki w Krakenach. Tutaj dźwięk mi przypomina właśnie dźwięk pompki - całkiem prawdopodobne, że do bloku dostały się pęcherzyki powietrza, jeśli wstrząsałeś ostatnio komputerem.

No i RGB na jednym module RAM Ci nie świeci.

Opublikowano

Szczerze to celowałem w GPU bo jak do karty sie zbliżam to słychać to mocniej. Na poprzedniej karcie tego nie mialem. Jeśli chodzi o kompa to przesyłałem go co prawda z jednego miejsca do drugiego kurierem ale wszystko mialem zabezpieczone piankami (wraz ze środkiem). 

Dzwiek jest bardzo podobny do tego:

Co do RGB to akurat nie mam pojęcia, czasem działa czasem nie, zazwyczaj reset kompa i chodzi.

Oprocz tego przy wysokich temperaturach z kompa daje troche plastikiem, zastanawiam sie o ile to kwestia nowego Pcta a o ile że coś się już pierniczy.

A no i dodam ze przy wysokim obciazeniu CPU bez używania grafiki, takich dzwięków nie ma. Testowałem osobno w 3DMaxie CPU i GPU, ten dzwięk pojawia sie przy testowaniu GPU

Opublikowano

Jeśli jest bardzo podobny to jest to szum elektryczny/termiczny, w Twoim filmiku pracujące wentylatory mocno zagłuszają ten dźwięk. Nie jest to coś czym powinieneś się martwić.

Powodem niedziałającego RGB często jest konflikt aplikacji do sterowania RGB - osobiście nie korzystam z aplikacji do sterowania RGB na MOBO, robię to za pomocą UEFI (chyba, że to ASRock, tam nawet sterowanie poprzez UEFI jest często upośledzone). Wydaje mi się, że u Ciebie może być podobny problem, jak nie to można wyjąć i ponownie włożyć moduł na swoje miejsce.

Wysokich temperatur, czyli jakich? Korzystasz z perforowanego frontu w tej 802, czy zabudowanego?

Generalnie polecam zrobić globalny lock fps w sterowniku NVIDIA i w poszczególnych profilach gier/programów ustawić już wedle potrzeb. Poprawi to nie tylko temperatury, ale też ograniczy pobór prądu, może ograniczyć wycie cewek, czy szum elektryczny, poza tym pomoże zwiększyć żywotność. I tak siedzisz na 1080p, więc to GPU nudzi się pewnie przez 90% czasu, ale pracuje ciągle z zdjętym kagańcem - odpalisz jakąś niezbyt wymagającą grę, a GPU i tak będzie generowało wielokrotność klatek, których nie potrzebujesz i nie zobaczysz z powodu ograniczenia odświeżania w monitorze. Innym sposobem jest jeszcze włączenie V-Synca w grach lub w sterowniku.

Jeśli natomiast korzystasz z G-Synca, to FPS Lock powinien być ustawiony 2/3 FPS'y poniżej odświeżania monitora. Np. 141/142 FPS dla 144Hz.

I informacyjnie - przy zmianie GPU wypada przeinstalować sterownik GPU na czysto za pomocą DDU.