Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od kilku dni mam problem od pewnego czasu w losowych momentach ekran staje się czarny a na monitorze przez chwilę pojawia się komunikat no signal detected, a towarzyszy temu trzeszczący dźwięk. Raz na... Kilka tygodni miałem tego typu sytuację jednorazowo na dzień więc to ignorowałem. Być może to ma znaczenie i informacyjnie dodam, iż czasami zostawiałem komputer włączony i tym samym się usypiał czy to w grze, czy na pulpicie lub bardzo często, gdy włączałem komputer, aby wszystkie rzeczy się mogły włączyć i wczytać a ja po powrocie abym miał wszystko gotowe, gdy problem zaczął się pojawiać za pomocą konsoli wyłączyłem hibernacje i usypianie systemu. Kiedyś (od 6-8 miesięcy temu) również robiłem na komputerze format dysku z powodu blue screena. Jeśli jest możliwość proszę odpisywać na "chłopski rozum", nie mam wielkiej wiedzy na tego typu tematy. Robiłem skanowanie dysku w hdtune oraz cristaldiskinfo. 

Moje podzespoły:

Karta graficzna: GTX 970 4gb od MSI

Procesor: AMD fx-6300

Dysk: HDD 500 gb

Płyta główna: Gigabyte 970a-ds3p

RAM: hyperx fury 8gb 1866mhz

Zasilacz: Silentiumpc vero l2 600w 80 plus bronze

unknown-50-01.jpeg.2cd87335acaa8ee7d1ff40c7887e9871.jpeg

unknown-56-01.jpeg.37284b82ec4fdc0453643bbb5b6ff524.jpeg

unknown-64-01.jpeg.e075c74533aa82f7827766e2916b2070.jpeg

unknown-117-01.jpeg.60f3054b3813037b251ab1de639021b4.jpeg

unknown-137-01.jpeg.65e3934afeeda80b1799e7f245c499bd.jpeg

unknown-149-01.jpeg.96c4ad0053f7470418cc5692c489e92e.jpeg

Opublikowano

Problem z czarnym ekranem (no signal detected) spowodowany jest prawdopodobnie wysypywaniem się sterownika GPU (tutaj trzeba by było zajrzeć w podgląd zdarzeń i przejrzeć błędy krytyczne), na taki stan rzeczy mieć wpływ dysk lub uszkodzony sterownik GPU.

S.M.A.R.T. jest niepokojący:

ID 01 - Prawdopodobnie jest problem z powerzchnią dysku lub głowicami.
ID BC - Wartość nie jest wysoka, ale powinna wynosić 0. Występuje jakiś problem z zasilaniem dysku (kabel, złącze lub zasilacz). Polecam sprawdzić czy kabel dobrze jest podłączony.
ID C5 - Na ten moment są 3 niestabilne sektory, które oczekują na remapowanie.
ID C6 - 1 niekorygowalny błąd odczytu/zapisu sektora dysku. Jeśli wartość ta będzie rosła to występują defekty powierzchni dysku lub podsystemem mechanicznym dysku.

Tak więc na początek polecam sprawdzić kabel SATA dysku, ewentualnie podmienić go na inny, a także spróbować podpiąć dysk pod inne złącze SATA.
Kolejnym krokiem, który powinno się wykonać to zrobić kopię zapasową dysku (no chyba, że nie zależy Ci na danych), a następnie próbować za pomocą narzędzia WD DLD wykonać Extended Test - istnieje szansa, że program wykona remap tych niestabilnych sektorów, ale dane zapisane na nich mogą uleć uszkodzeniu.
Jeśli remap by nie pomógł to będzie trzeba wykonać zerowanie dysku, a następnie remap - na ten moment nie skupiamy się nad tym, bo zerowanie oznacza usunięcie wszelkich danych z dysku.

Dysk ma mało przepracowanych godzin i dziwnym jest, że już zaczynają mu siadać sektory. Z tego co widzę siedzisz na Windows 10, a system ten na HDD to czysty masochizm - zastanowiłbym się nad inwestycją w SSD chociażby 250GB na system.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.08.2022 o 09:45, Anhin napisał:

Problem z czarnym ekranem (no signal detected) spowodowany jest prawdopodobnie wysypywaniem się sterownika GPU (tutaj trzeba by było zajrzeć w podgląd zdarzeń i przejrzeć błędy krytyczne), na taki stan rzeczy mieć wpływ dysk lub uszkodzony sterownik GPU.

S.M.A.R.T. jest niepokojący:

ID 01 - Prawdopodobnie jest problem z powerzchnią dysku lub głowicami.
ID BC - Wartość nie jest wysoka, ale powinna wynosić 0. Występuje jakiś problem z zasilaniem dysku (kabel, złącze lub zasilacz). Polecam sprawdzić czy kabel dobrze jest podłączony.
ID C5 - Na ten moment są 3 niestabilne sektory, które oczekują na remapowanie.
ID C6 - 1 niekorygowalny błąd odczytu/zapisu sektora dysku. Jeśli wartość ta będzie rosła to występują defekty powierzchni dysku lub podsystemem mechanicznym dysku.

Tak więc na początek polecam sprawdzić kabel SATA dysku, ewentualnie podmienić go na inny, a także spróbować podpiąć dysk pod inne złącze SATA.
Kolejnym krokiem, który powinno się wykonać to zrobić kopię zapasową dysku (no chyba, że nie zależy Ci na danych), a następnie próbować za pomocą narzędzia WD DLD wykonać Extended Test - istnieje szansa, że program wykona remap tych niestabilnych sektorów, ale dane zapisane na nich mogą uleć uszkodzeniu.
Jeśli remap by nie pomógł to będzie trzeba wykonać zerowanie dysku, a następnie remap - na ten moment nie skupiamy się nad tym, bo zerowanie oznacza usunięcie wszelkich danych z dysku.

Dysk ma mało przepracowanych godzin i dziwnym jest, że już zaczynają mu siadać sektory. Z tego co widzę siedzisz na Windows 10, a system ten na HDD to czysty masochizm - zastanowiłbym się nad inwestycją w SSD chociażby 250GB na system.

Dzięki za odpowiedź, ominę kilka kroków,. Na innym forum od moderatora szybciej dostałem informację, iż dysk się "sypie" więc dzisiaj zakupiłem dysk 256 gb ssd i robię kopię plików, których bym nie odzyskał. Jutro podłącze dysk i wgram co trzeba. Oby problem minął. Gdy wykonuje obecnie kopie nie mam tego problemu. Najczęściej występował, gdy włącze jakąś grę i zacznę grać. Jeśli to nie wina dysku to i tak wiele nie straciłem wymieniając dysk hdd na ssd.

Edytowane przez FromTheInside_