Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Który zestaw jest godny uwagi i opłacalny?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema!

jakiś czas temu pytałem o kupno komputera i złożenie podzespołów pod gry w jak najwyższych ustawieniach, o ile się nie mylę do 5/6tyś.

Nie zdążyłem jeszcze kupić żadnego pc z powodu braku czasu i ciągłej pracy lecz aktualnie rozważam kupno nowego komputera w jednym z komputerowych sklepów w moim mieście, który istnieje od dobrych kilkunastu lat i daję gwarancje na każdy sprzęt bądź części minimum 1/2lata. 

Wcześniej wspomniałem, że zależy mi na komputerze, który będzie obsługiwał nowsze gry w jak najwyższych ustawieniach, choć głównie zależy mi na GTA V, Cod WW2 oraz Minecraft na shaderach.

a, więc który sprzęt jest godny uwagi i opłaca się za te pieniądze go kupić? dodam, że wszystko jest nowe i nie są to używane podzespoły

1: Cena 4299zł

Procesor: INTEL i5 12400F sześć rdzeni 2,6 GHz, 4.4GHz TURBO !!!
model 12 generacji, socket1700, 10 nm, dwanaście wątków
Pamięć RAM: 16 GB DDR4 3600 MHz
Dysk SSD: 500 GB M2 PCIE kingston
Karta graficzna: Asus Geforce RTX 3050 8GB DDR5
Zasilacz: 550W 80+ SilentiumPC

2. Cena 3599zł

Procesor: Intel i5 11400F 6x2.6 ;GHZ, 4.4Ghz TURBO !!! sześć rdzeni, 12 wątków
Pamięć RAM: 16 GB DDR4 3200MHz
Dysk twardy: SSD 480GB Sata3
Karta graficzna: Geforce RTX 3050 8GB DDR6
Zasilacz: 500W

3. Cena 5899zł

Procesor: AMD RYZEN 5 5500 3.6 GHz, 4.2 GHz TURBO !!!
, 6 rdzeni, 12 wątków, 7 nm
Płyta Główna : Asus B550 PRIME M-A
Pamięć RAM: 16 GB DDR4 3600MHz Dual Channel Patriot Viper Steel CL18
Dysk SSD : 500GB M2 NVME KINGSTON
Karta graficzna: Geforce RTX 3070 8GB DDR6 Gaming Pro
Zasilacz: Aerocool LUX 650W 80Plus bronze

Proszę o pomoc w wyborze, z góry dziękuję i życzę miłego dnia!

Ps. Wiem, że cenowo te trzy zestawy się kolosalnie różnią ale głównie chodzi mi oto, który będzie w pełni wystarczający do rozgrywki i czy naprawdę się one opłacają, a który najbardziej?

Opublikowano

Sklep musi dać gwarancję na każdy podzespół minimum 2 lata z tytułu rękojmi, bo jest to uregulowane prawnie. Producenci MOBO, CPU i GPU dają 3 letnią gwarancję, czasem producenci GPU (Gigabyte, Zotac) dają gwarancję 4/5 letnią na niektóre modele po uprzednim zarejestrowaniu produktu. Producenci PSU dają od 3 do 10 lat w zależności od modelu.

1. Dysk SSD - jaki konkretnie model? Podejrzewam, że chcą wcisnąć Ci ulepa jakim jest Kingston NV1. Ogólnie 500GB to ja bym pakował w ultra budżetowe komputery.
  2. Śmieszny dysk SSD na SATA - takie coś to ma rację bytu pod dane, dyski NVMe nie kosztują astronomicznych kwot. Zasilacz "500W" to zasilacz "jakikolwiek".
  3. Nieopłacalny procesor (jak już brać coś AMD to Ryzen 5 5600/5600X, a nie kastrata obsługującego tylko PCI-E 3.0), znowu SSD Kingstona 500GB bez nazwy modelu (pewnie znowu NV1), szajski zasilacz (650W z nazwy, w rzeczywistości 600W z tabliczki znamionowej) do GPU - RTX 3070 wystrzeli z power peakiem i zasilacz się wyłączy (w najlepszym wypadku) lub zdechnie.

Gdzie w tym wszystkim jest chłodzenie CPU oraz obudowa? Nie chcą chyba Cie zostawiać z chłodzeniem boxowym bez informacji, że to będzie wyło i będzie się grzało?

Generalnie do grania 1080p max co bym brał to RX 6600 XT/RX 6650 XT lub RTX 3060, no ewentualnie jeszcze RTX 3060 Ti jak ktoś ma ciśnienie i budżet. Jakbyś się zdecydował to zestaw na x-kom, gdzie nie oszczędzamy na zasilaczu, nie wsadzamy SSD 500GB, w cenie jest obudowa i chłodzenie. Jedyny dodatkowy koszt jaki możesz ponieść to montaż zestawu przez sklep.

Zestaw: https://www.x-kom.pl/lista/tpkxtyc76

• Intel Core i5-12400F
  • SPC Spartan 5
  • Gigabyte B660M DS3H DDR4
  • Kingston Fury Beast (2x8GB) 3600MHz CL17
  • Gigabyte RTX 3060 Eagle OC LHR
  • Kioxia Exceria G2 1TB NVMe
  • Seasonic Core GC 650W
  • SPC Regnum RG6V

Zestaw, który odpali na dzień dzisiejszy wszystko w wysokich ustawieniach i powyżej 60fps (o ile nie jest crapem technicznym). Można oszczędzić na obudowie wybierając coś tańszego np. SPC Ventum VT4V lub Genesis Irid 505. W x-komie nie ma niestety RX 6600 XT, bo jakby był to byłby pierwszym wyborem ze względu na wyższą wydajność ogólną (RTX 3060 jest wydajniejszy tylko w RT).

Opublikowano
4 godziny temu, Anhin napisał:

Sklep musi dać gwarancję na każdy podzespół minimum 2 lata z tytułu rękojmi, bo jest to uregulowane prawnie. Producenci MOBO, CPU i GPU dają 3 letnią gwarancję, czasem producenci GPU (Gigabyte, Zotac) dają gwarancję 4/5 letnią na niektóre modele po uprzednim zarejestrowaniu produktu. Producenci PSU dają od 3 do 10 lat w zależności od modelu.

1. Dysk SSD - jaki konkretnie model? Podejrzewam, że chcą wcisnąć Ci ulepa jakim jest Kingston NV1. Ogólnie 500GB to ja bym pakował w ultra budżetowe komputery.
  2. Śmieszny dysk SSD na SATA - takie coś to ma rację bytu pod dane, dyski NVMe nie kosztują astronomicznych kwot. Zasilacz "500W" to zasilacz "jakikolwiek".
  3. Nieopłacalny procesor (jak już brać coś AMD to Ryzen 5 5600/5600X, a nie kastrata obsługującego tylko PCI-E 3.0), znowu SSD Kingstona 500GB bez nazwy modelu (pewnie znowu NV1), szajski zasilacz (650W z nazwy, w rzeczywistości 600W z tabliczki znamionowej) do GPU - RTX 3070 wystrzeli z power peakiem i zasilacz się wyłączy (w najlepszym wypadku) lub zdechnie.

Gdzie w tym wszystkim jest chłodzenie CPU oraz obudowa? Nie chcą chyba Cie zostawiać z chłodzeniem boxowym bez informacji, że to będzie wyło i będzie się grzało?

Generalnie do grania 1080p max co bym brał to RX 6600 XT/RX 6650 XT lub RTX 3060, no ewentualnie jeszcze RTX 3060 Ti jak ktoś ma ciśnienie i budżet. Jakbyś się zdecydował to zestaw na x-kom, gdzie nie oszczędzamy na zasilaczu, nie wsadzamy SSD 500GB, w cenie jest obudowa i chłodzenie. Jedyny dodatkowy koszt jaki możesz ponieść to montaż zestawu przez sklep.

Zestaw: https://www.x-kom.pl/lista/tpkxtyc76

• Intel Core i5-12400F
  • SPC Spartan 5
  • Kioxia Exceria G2 1TB NVMe
  • Seasonic Core GC 650W
  • SPC Regnum RG6V

Zestaw, który odpali na dzień dzisiejszy wszystko w wysokich ustawieniach i powyżej 60fps (o ile nie jest crapem technicznym). Można oszczędzić na obudowie wybierając coś tańszego np. SPC Ventum VT4V lub Genesis Irid 505. W x-komie nie ma niestety RX 6600 XT, bo jakby był to byłby pierwszym wyborem ze względu na wyższą wydajność ogólną (RTX 3060 jest wydajniejszy tylko w RT).

Słuchaj ogólnie nie dodałem ale wszystkie mają obudowę, a jeśli mowa o dokładnym zasilaczu lub chłodzeniem to nie mam pojęcia, musiałbym zapytać oto sprzedawce w sklepie bo to są ogłoszenia na olx tego sklepu, który znajduje się w moim mieście. 

Ogólnie dzięki z podpowiedź choć skoro zmierzamy w tym kierunku to miałbym do Ciebie dużą prośbę: dałbyś radę złożyć mi coś jako już zestaw w sklepie Komputronika? Zapewne x-kom ma lepszy wybór ale nie ma go w pobliżu mojego miasta (Płock) a do najbliższego sklepu stacjonarnego Komputronika mam tylko 54km, który znajduje się w Płońsku. Preferuje tylko zakup na miejscu ze względu kupowania na raty, a nie gotówkę. Wolałbym też odebrać sprzęt do rąk własnych ze sklepu niż żeby telepał się po kurierach lub innych dostawcach. Jeśli masz chwilę czasu to byś mi coś złożył do 5/6tyś maksymalnie. Dziękuję Ci bardzo 🙂 

Opublikowano

Jestem przekonany, że dysk Kingstona to jest tam pakowany Kingston NV1, który niczym nie zachwyca, poza tym Kingston w tym modelu żongluje kontrolerami. Obudowy pewnie też jakieś w okolicach 200 zł, najtańszy karton udający blachę. Generalnie jak sklep pakuje do RTX 3070 produkt zasilaczopodobny, to dlaczego ma nie dawać produktu obudowopodobnego, który ma ładnie świecić tylko. Ogólnie, jeśli sklep nie wymienia modeli komponentów to już można podejrzewać, że jest tam pakowane to co jest najtańsze.

Komputronik: https://www.komputronik.pl/cart/shared/show/0Vk06eAgdJ

• Intel Core i5-12400F
  • SPC Spartan 5
  • Lexar NM620 1TB NVMe
  • Krux Generator 650W
  • SPC Ventum VT4V

Lekka modyfikacja, bo ceny w komputroniku nie zachwycają. Z kodem KTrabat cena zestawu schodzi do ~5040 zł. Jeśli wybierasz montaż za pośrednictwem sklepu to upewnij się przy odbiorze, że komputer jest dobrze zabezpieczony, jeśli nie jest (chociaż nie sądzę, żeby tak było za 200 zł) to wyjmij GPU na czas transportu.

W tym zestawie możesz: