Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy moje aktualne komponenty będą wystarczające pod gtx 1080 ti?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Myślę nad zakupem gtx 1080 ti (aktualnie posiadam starego radeona sprzed 10 lat) i czy będę musiał się przygotować na dodatkowe koszty wraz z zakupem tej karty takie jak np. wymiana procesora itp. ? 

Procesor i5 8400

Zasilacz 500W

Ram 4x4gb 2666mhz cl16 ddr4

Płyta MSI B360 GAMING PLUS

Za jakiekolwiek błędy przepraszam ale to mój pierwszy post tutaj, Pozdrawiam!

Opublikowano

W 1080p ten procesor będzie ograniczał kartę - po najniższej linii oporu proponowałbym wymienić procesor na i7-8700. Najlepiej jednak byłoby parować to GPU z i7-8700K i kręcić procesor, ale do tego potrzeba wymienić MOBO, a dodatkowo przydałoby się wtedy wymienić RAM co generuje kolejne koszty.

Co do zasilacza - 500W nic mi nie mówi, fajnie by było jakbyś podał model zasilacza.

Opublikowano

Chipset B360 nie obsługuje OC procesora, a dodatkowo obsługuje RAM tylko do 2666MHz. Poza tym koszt całościowy może wyjść tyle samo lub niewiele mniej niż zakup nowej platformy opartej o i5-10400F, MOBO B560 oraz 2x8GB 3200MHz/3600MHz.

Opublikowano (edytowane)

A to może inaczej, jaka karta graficzna byłaby najmocniejsza i najbardziej rozsądna pod moją aktualną platformę? Zależy mi po prostu na lepszej karcie graficznej i dosyć mocnej

Główna przyczyna dlaczego chce kupić nową kartę to zakup nowego monitora 240hz full hd. I chciałbym, żeby mój komputer potrafił wyciągnąć te 240fps w takim csgo, valorancie i lolu bo to jedyne gry w jakie gram aktualnie, a 10 letni radeon nie da totalnie rady haha i w końcu przydałoby się go wymienić 

Edytowane przez YuckFasuo18
Opublikowano

GTX 1080, RTX 2060 lub RTX 3050 będą dobrze działać z Twoim procesorem. Ewentualna wymiana procesora na i7-8700/i7-8700K (zależy od cen) pozwoli na dodatkowy boost w CSGO o kilkadziesiąt FPS.

Opublikowano

Też zapomniałem wspomnieć, że podkręciłem mój procek w biosie do 3,8ghz co może być przydatną informacją

Dobra, dzięki wielkie za pomoc. Wszystko co musze wiedzieć to już chyba wiem, teraz tylko przemyśleć to w kwestii pieniężnej. Jeszcze raz dziękuje!

Jeszcze ostatnie pytanie, jakbym chciał kupić gtx 1080 to w jakiej cenie i jaki model najlepiej szukać? Bo co do cen kart graficznych już jestem trochę głupi przez krypto i wgl, a nie chce przepłacić 

Opublikowano

Nie wiem w jakiej cenie, bo nie znam Twojego budżetu. W sklepach znajdziesz z powodzeniem nowe RTX 2060 i RTX 3050 w cenach od 1500 zł do 2000 zł.

Jeśli chcesz kupować używkę GTX 1080 - MSI Gaming X, ASUS ROG Strix, EVGA SC Gaming i FTW Gaming oraz modele, które wyszły spod ręki Palita tj. Palit JetStream, Palit Super JetStream, Palit GameRock, Gainward Phoenix. Modele MSI oraz Palita/Gainwarda były bardzo popularne, więc ze znalezieniem tychże modeli nie będzie problemu.

Nie wiem co podkręciłeś ani co zmieniłeś w BIOS'ie, ale na pewno nie podkręciłeś CPU (co najwyżej podkręciłeś BCLK). Twój procesor domyślnie boostuje All-Core do 3.8GHz.