Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

w lutym minęło 5 lat odkąd kupiłem i użytkuję Samsunga Galaxy A5 2017. Telefon niestety ma już swoje lata, zapełnioną pamięć i większość czynności wykonuje z ślimaczą prędkością jakby przechodził jakieś katusze i agonię.  Od dłuższego czasu zastanawiam się nad wymianą na nowy model, ale mam niezłą rozterkę. 5 lat temu wybór był dla mnie całkiem oczywisty - usiadłem, porównałem co oferował rynek i za jakie pieniądze i bez większego problemu podjąłem decyzję co do marki i modelu. Dziś to jest (chyba) jakaś masakra pod tym względem. 🤯

Ale do brzegu - planuję kupić telefon w przedziale 1500-2000 zł. Żadne bajery rowery, do typowego korzystania (internety, FB, Messenger, apki, YT, oglądanie filmów i seriali), czyli nic wyszukanego. Zależy mi na tym, aby mógł mi długo służyć (solidny) i miał dobrą baterię. Najmocniej na tą chwilę przekonuje mnie do siebie Samsung Galaxy A52s 8Gb/256Gb (A53 ma gorszy procek i w testach wypadał chyba gorzej od modelu z zeszłego roku, ale poprawcie mnie jeśli jestem w błędzie). Generalnie jak to "typowy polak", im więcej za mniej tym lepiej 😅

Zastanawia mnie jeszcze kwestia innych marek i modeli, które one oferują. Ceny czasem potrafią różnić się o kilka stówek, albo oferują one więcej w parametrach za tą samą cenę. Czy smartfony takich marek jak Xiaomi, Oppo, POCO itd. są zauważalnie niższej jakości niż np. takie Samsungi? Czy zużywają się one szybciej i na jaki okres użytkowania z reguły się nadają zanim korzystanie z nich stanie się uciążliwe? Czy występują z nimi jakieś problemy, które zazwyczaj w przypadku innych firm nie mają miejsca? 

Co ciekawego możecie mi poradzić/podpowiedzieć? 😏 Jestem otwarty na sugestie i  doświadczenia z waszymi urządzeniami. 🙂

Z góry dzięki za pomoc! :)