Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Black Desert - czy warto w 2022 roku?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

przygotowuje się do rozgrywki w Black Desert Online. Obecnie widzę, że nie ma problemu z frekwencją graczy, gdyż o 00:15 zalogowanych na serwerach europejskich jest blisko 15 tys. osób. Chciałbym się dopytać, czy według Was warto zaczynać rozgrywkę w 2022 roku? 

Zastanawiam się też nad New World, gdzie ilość graczy w tym momencie jest porównywalna. 

Z góry dziękuję za każdą opinie i wskazówkę. 

Opublikowano (edytowane)

Witam,

zdecydowanie polecam Black Desert Online, mnóstwo ciekawych mechanik tylko musisz pamiętać, że to typowy MMORPG. Rozpoczynanie w 2022 to żaden problem, szczególnie, gdy co chwile są ciekawe eventy oraz kupony, dzięki którym możesz się wzbogacić. Wielką zalętą tej gry jest to, że możesz wiele płatnych rzeczy uzyskać za walutę w grze.

co do New Worlda, to raczej odradzałbym na chwilę obecną rozgrywkę i poczekał na ruch twórców, gdyż słabo to wygląda pomijając moim zdaniem słabą mechanikę umiejętności zależnych od broni.

Edytowane przez sushiVo
Opublikowano

@sushiVo

Dzięki! 

Akurat jestem miłośnikiem MMORPG, dlatego szukam tytułu na najbliższe 3/4 miesiące w którym będę mógł spędzić trochę godzin. Jak się wciągnę, to pewnie pogram dużo dłużej. Fajnie, że dodałeś porównanie, gdyż na tym w sumie mi również zależy. 

Opublikowano

Właśnie wracam do BDO, jak najbardziej polecam. Typowy grindownik ale jak nie chce Ci się grindowac możesz się zagłębić w life skille które pożerają tony czasu. Jak masz troche wolnego siana to załaduj troche pereł, dojdź do jakiejś polskiej gildi to Ci pomogą bo przyda się zainwestować w storage

12Z3na4w70uNWDDFCGFCG.gif

Opublikowano

@RyXeL

Dzięki!

Na ten moment poznaje wszystkie elementy rozgrywki, ale już jestem mega zadowolony. Muszę obejrzeć trochę poradników, bo na pierwszy rzut oka wszystko było bardzo przytłaczające. W późniejszym czasie pewnie pomyślę o jakiejś gildii. 

Opublikowano
3 godziny temu, Itan napisał:

@RyXeL

Dzięki!

Na ten moment poznaje wszystkie elementy rozgrywki, ale już jestem mega zadowolony. Muszę obejrzeć trochę poradników, bo na pierwszy rzut oka wszystko było bardzo przytłaczające. W późniejszym czasie pewnie pomyślę o jakiejś gildii. 

Początkowe wskazówki, rób wszystkie main questy po koleji, omijaj poboczne chyba że node manager ma dla ciebie quest na zabicie czegoś co akurat masz w mainie. Rozmawiaj dosłownie z kazdym npc któego nie znasz (mają wtedy wykrzyknik nad banią) questy Cię doprowadzą do 58lvla chyba ale przy 57 będziesz na pustyni już chyba i to będzie żmudne, Jak skończysz valencie I to potem w valenci II dojdziesz do questa na który szkoda czasu, sam poznasz. Na youtube masz tutorial od gościa PotionShop jak wylewelować postać od 56 do 61 na samych questach to zajmie Ci jakieś 5-6 godzin wraz z patrzeniem i alttabowaniem bo gostek nie pokazuje minimapy. Teraz jest dużo ułatwień więc z gearem nie powinieneś mieć problemu. Jak coś to możesz mnie złapać w grze bo family name mam chyba Wilk albo Wilkk lub Willk bo już nie pamiętam. Obejrzyj tutoriale co do twojej postaci którą grasz i nie bój się odpalać scrolli na expa bo dostaniesz tego FULL

Opublikowano
Godzinę temu, RyXeL napisał:

Początkowe wskazówki, rób wszystkie main questy po koleji, omijaj poboczne chyba że node manager ma dla ciebie quest na zabicie czegoś co akurat masz w mainie. Rozmawiaj dosłownie z kazdym npc któego nie znasz (mają wtedy wykrzyknik nad banią) questy Cię doprowadzą do 58lvla chyba ale przy 57 będziesz na pustyni już chyba i to będzie żmudne, Jak skończysz valencie I to potem w valenci II dojdziesz do questa na który szkoda czasu, sam poznasz. Na youtube masz tutorial od gościa PotionShop jak wylewelować postać od 56 do 61 na samych questach to zajmie Ci jakieś 5-6 godzin wraz z patrzeniem i alttabowaniem bo gostek nie pokazuje minimapy. Teraz jest dużo ułatwień więc z gearem nie powinieneś mieć problemu. Jak coś to możesz mnie złapać w grze bo family name mam chyba Wilk albo Wilkk lub Willk bo już nie pamiętam. Obejrzyj tutoriale co do twojej postaci którą grasz i nie bój się odpalać scrolli na expa bo dostaniesz tego FULL

Super! Cenne wskazówki, które na pewno wykorzystam.

Mam też pytanie, bo w sumie spotykam się z tym problemem pierwszy raz w grze MMORPG. Otóż sterowanie myszką (kamerą postaci), to jest jedna wielka udręka. Nie mogę obrócić się o 360 stopni w prawo. Lewa strona funkcjonuje normalnie i mogę swobodnie obracać postać. W przypadku walki z bossami, to widok postaci mam od tyłu z ziemi i 50% walki, to oglądanie jak postać mi biega po trawie i nie jestem w stanie trafić w przeciwnika.

Czasami na niektórych miejscach nie mogę nawet kamery podnieść do góry i oglądam postać z ziemi. Oczywiście nie zawsze tak się dzieje. Czy to normalne, bo patrząc po ustawieniach i moim sprzęcie, wszystko jest w jak najlepszym porządku. 

Opublikowano
W dniu 27.06.2022 o 20:36, Itan napisał:

Super! Cenne wskazówki, które na pewno wykorzystam.

Mam też pytanie, bo w sumie spotykam się z tym problemem pierwszy raz w grze MMORPG. Otóż sterowanie myszką (kamerą postaci), to jest jedna wielka udręka. Nie mogę obrócić się o 360 stopni w prawo. Lewa strona funkcjonuje normalnie i mogę swobodnie obracać postać. W przypadku walki z bossami, to widok postaci mam od tyłu z ziemi i 50% walki, to oglądanie jak postać mi biega po trawie i nie jestem w stanie trafić w przeciwnika.

Czasami na niektórych miejscach nie mogę nawet kamery podnieść do góry i oglądam postać z ziemi. Oczywiście nie zawsze tak się dzieje. Czy to normalne, bo patrząc po ustawieniach i moim sprzęcie, wszystko jest w jak najlepszym porządku. 

Nie, to nie jest normalne, możesz mi podesłać jakies screeny z tego? Normalnie powinieneś widzieć swoją postać zza pleców podobnie jak w wiedźminie a scrollem możesz oddalać. Mało tego używając bodajże strzałek możesz ustawić "celownik" który zmienia widok kamery, może go niechcący przestawiłeś?

Opublikowano
11 godzin temu, RyXeL napisał:

Nie, to nie jest normalne, możesz mi podesłać jakies screeny z tego? Normalnie powinieneś widzieć swoją postać zza pleców podobnie jak w wiedźminie a scrollem możesz oddalać. Mało tego używając bodajże strzałek możesz ustawić "celownik" który zmienia widok kamery, może go niechcący przestawiłeś?

Problem został rozwiązany po zabawie z rozdzielczością i użyciem innych ustawień wyświetlania ekranu. Najwidoczniej jedna z funkcji powoduje blokadę kamery. 

Dzięki za chęć pomocy! 🤝