Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio kupiłem klawiaturę apex 3 od steelseries i coś nie działa. Po podłączeniu jej do komputera i  uruchomieniu na początku działa (podświetla się) lecz po chwili gdy nadchodzi moment wpisania hasła przestaje działać. Zauważyłem że jej jedyna reakcja to podświetlanie się kontrolki od klawisza numlock podczas klikania w klawisze. Chciałem sprawdzić czy klawiatura nie działa przez wadę fabryczną, czy ja robię coś źle, więc podłączyłem ją do innego komputera, zainstalowałem na nim steelseries engine/gg i wszystko działało normalnie. Problem występuje tylko podczas uruchamiania komputera, reszta działa bez zarzutu. Gdy klawiatura nie działa to jeżeli wypnę ją z portu usb i wepnę z powrotem to wszystko działa dobrze aż do momentu ponownego włączenia komputera. Szukałem podobnego problemu w internecie lecz nic nie mogę znaleźć na ten temat. Nie wiem co robić próbowałem już wielu rzeczy ale dalej nic.
- Przełączałem ją do innego portu usb . 

- Aktualizowałem sterowniki (kilkukrotnie).
- Zmieniałem port usb 2.0 do 3.0.

- Odinstalowywałem steelseries engine/gg.

- Ponownie instalowałem steelseries gg.

- Usuwałem urządzenie i dodawałem z powrotem (również kilkukrotnie).

Wie ktoś co robić? Bo wina raczej nie stoi po stronie klawiatury lecz po stronie mojego komputera.

Opublikowano

Spróbuj w autostart wyłączyć wszystkie zbędne programy od przykładowo myszki, tapety etc. Być może któraś z aplikacji mylnie rozpoznaje klawiaturę lub próbuje narzucić swoje ustawienia i dzieje się coś takiego.

Opublikowano (edytowane)

Zrobiłem tak i dalej to samo. Wyłączyłem wszystkie programy autostartu oprócz steelseries engine. Myszkę jak coś też mam od steelseries ale w porównaniu do klawiatury nie było z nią żadnych problemów.

Edytowane przez bratekk
Opublikowano

Sprawdź w menedżerze urządzeń czy przypadkiem nie masz włączonej opcji, która pozwala systemowi na wyłączenie klawiatury w celu oszczędzania energii (Zakładka klawiatury -> PPM na urządzenie -> Właściwości -> Zarządzanie energią).

Opublikowano

Mam to domyślnie wyłączone i nie da się tego nawet włączyć, jedyne co mam włączone to: "Zezwalaj temu urządzeniu na wznawianie pracy komputera".

Opublikowano

Wejdź w Panel Sterowania -> Centrum ułatwień dostępu -> Zmień ustawienia logowania. Sprawdź czy nie masz zaznaczonej opcji Wpisuj tekst bez klawiatury, jeśli masz zaznaczoną to ją odznacz, generalnie możesz odznaczyć wszystko co tam jest zaznaczone.

Opublikowano

Okej, na ekranie logowania do systemu kliknij na ikonę ułatwień dostępu i odznacz funkcję klawiszy filtru, prawdopodobnie masz je włączone. Jeśli by to nie pomogło to polecam zaktualizować sterowniki USB, oraz przelecieć system DISM oraz System File Checkerem, komendy:

• DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
  • SFC /scannow

Opublikowano

W takim razie problem leży gdzieś głębiej, a próba dotarcia do przyczyny jest niewarta czasu. Poleciłbym zrobić naprawę poprzez In-Place Upgrade, gdy wykonasz ją poprawnie to instalator podmieni aktualny system nowym zachowując Twoje dane.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Spróbuję to zrobić ale zauważyłem jeszcze coś dziwnego, może to jest przyczyną.

w menadżeże urządzeń w zakładce "klawiatury" zamiast jednego urządzenia są 4 każde z nich nazywa się "Urządzenie klawiatury HID" wydawało mi się że są takie same ale każde z nich ma inną lokalizację

1)  Urządzenie wejściowe USB

2) SteelSeries Apex 3

___

3) Urządzenie wejściowe USB

4) SteelSeries Rival 5 (moja mysz)

po odłączeniu myszki, z tych 4 urządzeń w zakładce klawiatury znikają urządzenia 3 i 4 wygląda to tak jakby czytało mysz jako klawiaturę. 

Opublikowano

Kilka urządzeń USB z lokalizacją wskazującą na klawiaturę czy mysz jest normalną sprawą, gdy urządzenia mają dodatkowe przyciski lub funkcje multimedialne. Mogę jeszcze zaproponować deinstalacje oprogramowania SteelSeries za pomocą HiBit Uninstaller, który wyszuka pozostałości po plikach (tutaj radzę sprawdzić dokładnie czy wpisy rejestru odnoszą się do SteelSeries, zawsze może wkraść się inny wpis). Następnie w menadżerze urządzeń odinstalować wszystkie urządzenia w zakładkach klawiatury i mysz, potem odłączyć mysz i klawiaturę od komputera i ponownie wpiąć (oczywiście w najwyżej położone wejścia USB). Po tej operacji sprawdził czy problem ustąpił - jeśli ustąpił to zainstalować SteelSeries Engine, jeśli go potrzebujesz.