Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pamięć RAM problem [PE000599-PVS416G440C9K]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, posiadam problem z płytą główną [z690 gaming x ddr4] i chciałbym dopytać czy jest to problem z daną serią płyt głównych czy może po prostu z moją sztuką jest coś nie tak. Więc dokładnie problem polega na tym że wspomniane pamięci [PE000599-PVS416G440C9K], posiadam dwa zestawy, każda pamięć działa bez problemu w A2/B2 ale nie działają w trybie XMP w slotach A1/B1. Jest to problem może z oprogramowaniem? Jakieś rady co w tym temacie można zrobić? Wiadomo, wolałbym nie zgłaszać płyty na gwarancję bo potrwa to z miesiąc a nie każdy ma miesiąc wolnego czasu. Pozdrawiam

Edytowane przez Citrox
Opublikowano

Dla jasności - rozumiem, że posiadasz dwa komplety 2x8GB, czyli w sumie 4x8GB. Jeśli tak to kilka pytań, także dla jasności:

• Pisząc, że moduły nie działają w trybie XMP chodzi Ci o brak stabilności komputera, lub brak możliwości zalogowania się do systemu?
  • Pisząc, że w slotach A2/B2 moduły działają, a w slotach A1/B1 nie działają masz na myśli obsadzenie jedynie dwóch slotów, a nie wszystkich czterech?

Jeśli próbujesz obsadzić wszystkie sloty, to z dużym prawdopodobieństwem taki układ nie ruszy ze względu na ograniczenia kontrolera pamięci CPU (większe obciążenie dla kontrolera). W konsumenckich procesorach znajduje się dwukanałowy kontroler pamięci, który oczywiście może obsłużyć cztery moduły, ale nie jest to gwarantowane, szczególnie przy prędkości 4400MHz. Obsadzenie dwóch slotów powoduje mniejsze obciążenie dla IMC (kontroler pamięci) procesora niż obsadzenie wszystkich czterech slotów, co przekłada się na to, że IMC jest w stanie obsłużyć szybsze prędkości przy dwóch modułach niż przy czterech modułach. Tak więc to co jest napisane na karcie produktu danego producenta to jedno, a rzeczywistość to drugie.

Jeśli rzeczywiście próbujesz obsadzić cztery sloty to nie rozumiem tutaj dwóch rzeczy:

• Dlaczego nie sprawdziłeś kompatybilności na karcie wsparcia pamięci dostępnej na stronie technicznej produktu?
  • Dlaczego nie kupiłeś modułów 2x16GB, które zapewniłyby lepszą kompatybilność?
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Anhin napisał:

Dla jasności - rozumiem, że posiadasz dwa komplety 2x8GB, czyli w sumie 4x8GB. Jeśli tak to kilka pytań, także dla jasności:

• Pisząc, że moduły nie działają w trybie XMP chodzi Ci o brak stabilności komputera, lub brak możliwości zalogowania się do systemu?
  • Pisząc, że w slotach A2/B2 moduły działają, a w slotach A1/B1 nie działają masz na myśli obsadzenie jedynie dwóch slotów, a nie wszystkich czterech?

1. Komputer uruchamia się ale nie ma obrazu, po około 30 sekundach restartuje się i pokazuje komunikat "boot failure detected" lub coś w tym stylu.

2. Tak, dokładnie tak jak wspomniałem w A2/B2 pamięci działają a w A1/B1 nie działają czyli wkładam tylko 2 kości. 

Nawet jeżeli procesor nie obsłuży pełnych 4 to wydaje mi się że na A1/B1 powinny działać tak samo jak działają na A2/B2.

Ale wytłumacz, po co podajesz mi kartę wsparcia skoro 2x są wspierane a nie działają na innych slotach? Sam widzisz że 2 kości są jak najbardziej wspierane na tej płycie więc chcę wiedzieć czemu działają na a2/b2 a na a1/b1 nie. tyle.  

Edytowane przez Citrox
Opublikowano

Nie przywalam się - jeśli napisałeś, że posiadasz dwa zestawy po 2x8GB to wnioskuję, że chcesz je wykorzystać. Dlatego napisałem w poście "jeśli rzeczywiście".

Teraz dlaczego działają w A2/B2 a w A1/B1 nie - wynika to z topologii ścieżek (Daisy-Chain), gdzie zawsze jedna para "działa lepiej" niż druga. Producent w instrukcji zawsze wspomina, które sloty są rekomendowane i tego powinieneś się trzymać.

Opublikowano
Teraz, Anhin napisał:

Nie przywalam się - jeśli napisałeś, że posiadasz dwa zestawy po 2x8GB to wnioskuję, że chcesz je wykorzystać. Dlatego napisałem w poście "jeśli rzeczywiście".

Teraz dlaczego działają w A2/B2 a w A1/B2 - wynika to z topologii ścieżek (Daisy-Chain), gdzie zawsze jedna para "działa lepiej" niż druga. Producent w instrukcji zawsze wspomina, które sloty są rekomendowane i tego powinieneś się trzymać.

Odnośnie pierwszego to źle to odebrałem ale edytowałem i usunąłem. Przepraszam za to. Ale, dość dziwne w takim razie że w płycie jakby "nie działają" 2 sloty w XMP. Rozumiem że większość producentów podaje z których korzystać ale czemu w takim razie są 4 sloty skoro poprawnie działają tylko 2. Jest to dla mnie dość dziwne i nie logiczne. Rekomendować można wiele rzeczy ale inaczej też to powinno działać. 

Opublikowano

To nie do końca tak, w Daisy-Chain RAM również może ruszyć na 4 modułach, ale nie przy tak wielkiej prędkości. Wytłumaczę to trochę bardziej szczegółowo:

Istnieją dwie topologie ścieżek dla slotów RAM - Daisy-Chain oraz T-Topology, różnice między nimi polegają na ułożeniu ścieżek od gniazda procesora do slotów RAM. W przypadku T-Topology generalnie nie ma różnicy czy dwa moduły będą w slotach A1/B1 czy w A2/B2. W przypadku Daisy-Chain ważne jest, aby umieszczać moduły w slotach 2 i 4, czyli do drugiego slotu każdego kanału, a to dlatego, że znajdują się one na samym końcu ścieżek, co przekłada się na właściwości elektryczne - lepsze OC, lepsza obsługa szybszych modułów, mniejsze opóźnienia itd.

Aktualnie chyba wszystkie MOBO wykorzystują Daisy-Chain, ze względu na to, że lwia część użytkowników korzysta z dwóch modułów RAM, a ta topologia jest lepsza przy takim rozwiązaniu.

Opublikowano
12 godzin temu, Anhin napisał:

To nie do końca tak, w Daisy-Chain RAM również może ruszyć na 4 modułach, ale nie przy tak wielkiej prędkości. Wytłumaczę to trochę bardziej szczegółowo:

Istnieją dwie topologie ścieżek dla slotów RAM - Daisy-Chain oraz T-Topology, różnice między nimi polegają na ułożeniu ścieżek od gniazda procesora do slotów RAM. W przypadku T-Topology generalnie nie ma różnicy czy dwa moduły będą w slotach A1/B1 czy w A2/B2. W przypadku Daisy-Chain ważne jest, aby umieszczać moduły w slotach 2 i 4, czyli do drugiego slotu każdego kanału, a to dlatego, że znajdują się one na samym końcu ścieżek, co przekłada się na właściwości elektryczne - lepsze OC, lepsza obsługa szybszych modułów, mniejsze opóźnienia itd.

Aktualnie chyba wszystkie MOBO wykorzystują Daisy-Chain, ze względu na to, że lwia część użytkowników korzysta z dwóch modułów RAM, a ta topologia jest lepsza przy takim rozwiązaniu.

Tak średnio jednak bym powiedział. Jeśli można jeszcze podpytać nie naruszając gościnności jakie polecił byś pamięci pod 12900k i ta płytę z690 Gaming x ddr4? 2x16 i najlepsze pod granie. najlepiej budżet to tak około 900zl wiem, trochę mało ale co poradzi.

Opublikowano

Najbardziej pewne ze względu na QVL producenta: Kingston Fury Renegade (2x16GB) 3600MHz CL16 - ruszyć powinny bez problemów na XMP z Gear 1.

Co średnio? Wydaje mi się, że nie zrozumiałeś specyfiki dobierania pamięci. Obsadzanie wszystkich slotów RAM wiąże się z konsekwencjami - jeśli taki RAM nie jest na liście QVL producenta to producent nie daje gwarancji, że ten RAM ruszy z XMP, a nawet po ręcznym ustawieniu, ze względu na IMC. Wręcz nie ma możliwości, że po obsadzeniu wszystkich slotów pamięć ruszy z prędkością 4400MHz. Profil XMP to OC, więc ta prędkość nie jest gwarantowana.

Dobrałeś sobie RAM, który wręcz należy ręcznie ustawić. W grach 4400MHz CL19 nie da Ci przewagi przy procesorach 11. i 12. generacji ze względu na Gear 1 i Gear 2. Do gamingu najważniejsze jest to, żeby RAM działał w Gear 1, a to przekłada się (z dużym prawdopodobieństwem) na niemożność ustawienia RAM powyżej 3600MHz w Gear 1, chyba, że trafiłeś na dobrą sztukę CPU z IMC, które jest w stanie to wytrzymać.

Poza tym wybrałeś sobie MOBO, które ma problemy z obsługą pamięci RAM i nie jest to żadna tajemnica - wystarczy wpisać w wyszukiwarkę "gigabyte z690 ram issue".