Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od ostatnich paru dni zmagam się z problemem dotyczący mikrofonu. Mianowicie wycisza mi się do 0, albo całkowicie się wyłącza (coś w tym stylu - Click.) Robiłem wszelkie rzeczy, typu wyłączałem redukcje wzmocnienia, i parę innych rzeczy z YT (Link: Click) - Nic nie pomogło, czekam na propozycję od was.

Opublikowano

W panelu sterowania dźwiękiem (Ustawienia -> System -> Dźwięk -> Panel sterowania dźwiękiem) w właściwościach mikrofonu w zakładce nasłuchiwanie upewnij się, że masz zaznaczoną opcję kontynuuj na zasilaniu bateryjnym.

Opublikowano
8 godzin temu, Anhin napisał:

W panelu sterowania dźwiękiem (Ustawienia -> System -> Dźwięk -> Panel sterowania dźwiękiem) w właściwościach mikrofonu w zakładce nasłuchiwanie upewnij się, że masz zaznaczoną opcję kontynuuj na zasilaniu bateryjnym.

Miałem zaznaczoną tą opcję.

Opublikowano
  • Uruchom ponownie komputer, jeśli dawno tego nie robiłeś. Typowe wyłączenie komputera nie jest tym samym co uruchomienie ponowne systemu.
  • Wykonaj skanowanie systemu za pomocą MBAM lub EEK.
  • Przeinstaluj lub zaktualizuj sterowniki do Twojej karty sieciowej.
  • Przeskanuj system za pomocą DISM i SFC (uruchom cmd lub powershell jako admin, następnie wklej komendy DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth, a następnie SFC /scannow.
Opublikowano

#1 Od czasu, do czasu uruchamiam ponowie komputer. - to nie rozwiązało mojego problemu.
#2 Wykonałem skanowanie programem EEK i nic nie wykrył. - to nie rozwiązało mojego problemu.
#3 Przeinstalowałem sterownik i aktualnie mam taką wersję Click. - to nie rozwiązało mojego problemu.
#4 Windows znalazł jakieś uszkodzone pliki i je naprawił. - to nie rozwiązało mojego problemu.

Cytat

Windows Resource Protection found corrupt files and successfully repaired them.
For online repairs, details are included in the CBS log file located at
windir\Logs\CBS\CBS.log. For example C:\Windows\Logs\CBS\CBS.log. For offline
repairs, details are included in the log file provided by the /OFFLOGFILE flag.
PS C:\WINDOWS\system32>

Opublikowano

Wybacz przejęzyczenie, chodziło oczywiście o kartę dźwiękową. Jeśli korzystasz z integry to w zależności od posiadanej MOBO będzie to sterownik HDA lub UAD - na początek polecam skorzystać z sterowników udostępnionych przez producenta MOBO.

Oprócz tego warto skorzystać z automatycznego rozwiązywania problemów, narzędzie znajdziesz w ustawieniach systemu -> aktualizacja i zabezpieczenia -> rozwiązywanie problemów -> dodatkowe narzędzia do rozwiązywania problemów, tam wybierasz opcję mowa i uruchamiasz narzędzie.

Poza tym możesz podać wersję systemu oraz z jakiego mikrofonu korzystasz? Informacje o wersji w przypadku W10 znajdziesz w ustawieniach -> system -> informacje.

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Anhin napisał:

Oprócz tego warto skorzystać z automatycznego rozwiązywania problemów, narzędzie znajdziesz w ustawieniach systemu -> aktualizacja i zabezpieczenia -> rozwiązywanie problemów -> dodatkowe narzędzia do rozwiązywania problemów, tam wybierasz opcję mowa i uruchamiasz narzędzie.

Nie wykryło mi nic, że mam problem z mikrofonem.

43 minuty temu, Anhin napisał:

Poza tym możesz podać wersję systemu oraz z jakiego mikrofonu korzystasz? Informacje o wersji w przypadku W10 znajdziesz w ustawieniach -> system -> informacje.

Wersja: Windows 10 Home
Wersja: 21H2
Zainstalowano dnia: 14.‎02.‎2022
Kompilacja systemu operacyjnego: 19044.1706
Możliwości: Windows Feature Experience Pack 120.2212.4170.0

Korzystam z mikrofonu od Logitech Webcam C170

Zauważyłem, że jak w coś gram i rozmawiam na komunikatorze ts3/discord itd, to ścisza mi mikrofon. - bawiłem się w ustawieniach (tak, jak w treści pod tematem) ale to nie pomogło.
Karta dźwiękowa: https://imgur.com/a/4clWmJw

Cytat

Wybacz przejęzyczenie, chodziło oczywiście o kartę dźwiękową. Jeśli korzystasz z integry to w zależności od posiadanej MOBO będzie to sterownik HDA lub UAD - na początek polecam skorzystać z sterowników udostępnionych przez producenta MOBO.

Nie mogę znaleźć sterowników od karty dźwiękowej do mojej płyty głównej: ASRock H310CM-DVS

Wydaje mi się, że naprawiłem problem z mikrofonem. Problem był taki, że miałem wyłączone niektóre urządzenia w nagrywaniu i odtwarzaniu, a ja w kamerce mam mikrofon i ten mikrofon wyłączyłem, żeby mi przeszkadzał. Problem rozwiązał się, po włączeniu wszystkich urządzenia w nagrywaniu i odtwarzaniu. 

Edytowane przez Kape1212
Dopisanie coś więcej do informacji o karcie dźwiękowej
Opublikowano

Jeśli naprawiłeś to dobrze - co do sterowników, zawsze (nie zawsze najnowsze) znajdziesz na stronie pomocy technicznej swojej płyty głównej. Wnioskując po screenshocie korzystasz zapewne z sterowników UAD, tak więc Realtek Audio Control jest dostarczany za pośrednictwem MS Store, a same aktualizacje sterownika audio za pomocą Windows Update.

Te sterowniki powinny Ci podpasować, ale polecam przed aktualizacją stworzyć punkt przywracania: https://www.catalog.update.microsoft.com/Search.aspx?q=6.0.9338.1

Sterownik instalujesz za pomocą Menadżera Urządzeń (plik .cab wypakowujesz), gdzie klikasz PPM na kartę dźwiękową i wybierasz opcję aktualizuj - w nowym okienku wybierasz opcję przeglądaj mój komputer w poszukiwaniu sterowników. Następnie wybierasz folder, do którego wypakowałeś sterowniki.