Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, założyłem ten wątek gdyż aktualnie jestem podczas zabezpieczania serwera (wersja 1.16.5) przed różnego rodzaju glitchami pozwalającymi kopiować itemy, gdyż jakiś niemiły gracz postanowił mnie szantażować że jeśli nie wyśle mu kilku stów w bitcoinie to nie przestanie kopiować i rozrzucać itemów graczom. Początkowo myślałem że to fake, i że gość jest zwykłym atencjuszem ale dziś rozrzucił ponad 30 stacków bloków diamentów po spawnie (a to są ogromne ilości i bardzo ciężko jest tyle diamentów nazbierac, więc logiczne jest to że są one skopiowane)

Do tej pory znalazłem i (chyba) zabezpieczyłem sposoby na kopiowanie itów poprzez lamę, osła i muła, oraz shulkerboxy.

Natomiast znalazłem taki dziwny filmik-poradnik odnośnie jakichś książek: https://youtu.be/qb2HqDs02HI

Póki co jestem w trakcie rozpracowywania tego sposobu (ale jesli ktos się już z tym spotkał i wie jak to działa to będe wdzięczny za informacje jak to zabezpieczyć)

Oraz jeśli ktoś zna jeszcze jakieś działajace na 1.16.5 sposoby na kopiowanie itemów to prosiłbym o kontakt czy tutaj czy na discorda Adex #1431

Opublikowano

W tej wersji istnieje sporo podobnych błędów, i nie są to jedyne błędy. Do poważniejszych zalicza się tu kilka możliwości crashowania serwera, crashowanie graczy oraz osiąganie ogromnego, prawie nielimitowanego dmg. Najlepszym sposobem na zabezpieczenie się przed tym są częste aktualizacje silnika, przynajmniej raz na tydzień. Ważne jest też by nie korzystać z przestarzałego spigota, w którym tych błędów jest jeszcze więcej. Nie używaj też pluginów "zabezpieczających", dla przykładu, taki illegalstack jedynie wprowadza nowe metody kopiowania. Warto też całkowicie zablokować książki w których można pisać, ponieważ co chwilę znajduje się w nich nowy exploit. Na moim discordzie powiadamiam o nowych, większych zagrożeniach dla serwerów, więc jeśli chcesz to możesz dołączyć.

Opublikowano
Godzinę temu, Helios1993 napisał:

W tej wersji istnieje sporo podobnych błędów, i nie są to jedyne błędy. Do poważniejszych zalicza się tu kilka możliwości crashowania serwera, crashowanie graczy oraz osiąganie ogromnego, prawie nielimitowanego dmg. Najlepszym sposobem na zabezpieczenie się przed tym są częste aktualizacje silnika, przynajmniej raz na tydzień. Ważne jest też by nie korzystać z przestarzałego spigota, w którym tych błędów jest jeszcze więcej. Nie używaj też pluginów "zabezpieczających", dla przykładu, taki illegalstack jedynie wprowadza nowe metody kopiowania. Warto też całkowicie zablokować książki w których można pisać, ponieważ co chwilę znajduje się w nich nowy exploit. Na moim discordzie powiadamiam o nowych, większych zagrożeniach dla serwerów, więc jeśli chcesz to możesz dołączyć.

Tyle że mój typ serwera opiera się na reallife-roleplay, i ludzie bardzo często używają własnie książek do pisania, aby pisać w nich różne roleplay'owe rzeczy, typu listy do znajomych, typu bilety na różne firmy, mamy nawet graczy którzy prowadzą swoje redakcje i piszą newsy serwerowe w takich ksiązkach a następnie je sprzedają, dlatego bardzo mi zależy na tym żeby całkowicie nie blokować takiej możliwości graczom, bo do dość spory cios

Opublikowano

Więc je zostaw, ale bądź gotowy na przyszłe exploity, których może być nawet kilka w roku. Rób też częste backupy, jak ktoś kopiuje przedmioty to zawsze je chowa na przyszłość, czasami nawet w wielu miejscach lub na wielu kontach.

Opublikowano
Godzinę temu, Helios1993 napisał:

Więc je zostaw, ale bądź gotowy na przyszłe exploity, których może być nawet kilka w roku. Rób też częste backupy, jak ktoś kopiuje przedmioty to zawsze je chowa na przyszłość, czasami nawet w wielu miejscach lub na wielu kontach.

A jest jakiś sposób na zabezpieczenie konkretnie tego sposobu z linku który podesłałem?

Opublikowano
43 minuty temu, adex123 napisał:

A jest jakiś sposób na zabezpieczenie konkretnie tego sposobu z linku który podesłałem?

Tak, aktualizacja silnika.

Opublikowano
3 godziny temu, Helios1993 napisał:

Tak, aktualizacja silnika.

Tyle że zależy mi na tym żeby zostawić 1.16.5, a nie wiem czy aktualnie nie używam najnowszej wersji. Bo nie chce robic upgradu serwera na 1.17+

Opublikowano
W dniu 24.04.2022 o 14:36, Helios1993 napisał:

LPX to kolejny "antycrash" dla serwerów 1.8, który kopiuje fixy Papera po tygodniu, a illegalstack jest bardzo zasobożerny i jedynie wprowadza nowe metody kopiowania.

LPX chroni również serwery na najnowszych wersjach ^^

Poza tym osoba wyżej pyta o rozwiązania i podesłane pluginy sie sprawdzą w tym przypadku.

Sprzedam pliki z własnego serwera Minecraft! 

Na serwerze gra sporo osób (+200 graczy!)

Więcej informacji: 

https://www.mpcforum.pl/topic/1679824-sprzedam-pliki-z-wlasnego-serwera-minecraft-200-graczy-godziny-szczytu

Opublikowano
19 minut temu, Aides napisał:

LPX chroni również serwery na najnowszych wersjach

Przed czym? Paper naprawia takie exploity dużo szybciej, jeśli znasz jakiś działający na Paperze ale zablokowany w tym pluginie to chętnie go poznam.