Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, z parę miesięcy temu kupiłem nowego kompa, ostatnio znajomi namówili mnie na grę w Minecrafta. Odpaliłem ją zatem na początku na trybie singleplayer i pojawił się problem. Przy ustawieniach maksymalnych, oraz opcjach renderowanie 16 mam niskie fpsy tak z 100. Maszyna byle jaka nie jest, bo jest to i7-10700kf (bez integry), rtx 3060ti, 32gb pamięci ram i dysk 1tb nvme (jakby miało to znaczenie). Temperatury są okej, nic się praktycznie nie grzeje, mam włączone XMP.

No i właśnie, każda gra na maksymalnych ustawieniach działa dobrze ponad 150 (w niektórych, monitor 144p oraz "WQHD") nawet Cyberpunk działa w 70 na ultra, przy rtx średnio 60, więc zdziwiłem się gdy w Minecrafcie mam mieszkanie 100-150fps (widziałem że niektórzy z lepszymi shaderami oraz tezturepakami tyle mają)

Tak dodawałem javaw w panelu nvidii, oraz sam launcher (posiadam premium), w parametrach uruchamiających gre mam ustawione max 16gb pamięci ram. Już nie wspomnę o dograniu shaderow gdzie jest 40-50 FPS nawet na jakiś low.

Ktoś wie gdzie leży problem? Grafika jest obciążana na niecałe 30%, ram bierze z 10gb, procesor też nie jest obciążony (skacze od 2 do 10%)

Ma ktoś jakiś pomysł? Nie mam już powoli siły do tego...

W planach mam jeszcze skasować całe .minecraft oraz launcher może to coś da (lecz wątpię).

Pozdrawiam.

Edytowane przez Macius00
Opublikowano

Korzystasz z jakichś modyfikacji? Ramu zalecam przypisać max. 8gb razem z Xms z taką samą wartością (zwiększaj tylko jeśli pojawią się freezy spowodowane garbage collectorem).

Opublikowano
15 godzin temu, Helios1993 napisał:

Korzystasz z jakichś modyfikacji? Ramu zalecam przypisać max. 8gb razem z Xms z taką samą wartością (zwiększaj tylko jeśli pojawią się freezy spowodowane garbage collectorem).

Cześć, tak jedyna modyfikacja to optifine. Zmieniłem parametry Xmx oraz Xms na 8G nic to praktycznie nie zmieniło.
Wczoraj coś przeklikałem w Windowsie i jest już lepiej od 400 do 600 fps bez shaderów. Po ich włączeniu (shadery medium) od 80 do 100 fps. I teraz GPU jest obciążane z shaderami dochodzi niekiedy do 70%. Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł? Bo gdy do shaderów dołączam texturepack (x128) fpsy skaczą od 50 do 80. I już nie wiem czy ta gra jest tak ch*jowa, że jest niski fps (no jednak 100fps na shaderach przy takiej grze to mało, bynajmniej tak mi się wydaje) mimo iż ma jeszcze sporo zasobów do wykorzystania. Nie mówię, bo fakt 80-100 fps na shaderach jest ok, bo da się grać. Lecz martwi mnie to jak ta gra niewykorzystuje zasobów, żeby wyciągnąć większy FPS. Dodam, tylko że wszystko sprawdzam na wersji 1.18.2. Shadery to Continuum 2.0.4 oraz AstraLex (BSL_Edit) v40.0, pomiędzy nimi nie ma różnic jeżeli chodzi o fps.
Sprawdziłem jeszcze jeden wariant, texturepack (x128) bez shaderów i jest od 300 do 400fps.
Może ktoś będzie miał jeszcze jakiegoś "ASa" z rękawa.
Pozdrawiam.

Opublikowano

Optifine jest przestarzały i niestabilny, pobierz sobie paczkę Fabulously Optimized na Fabrica. Powinno ci to przynajmniej podwoić fpsy. Xms we flagach startowych może pomóc w przypadku właśnie dużych resourcepacków i shaderów, ale jakoś bardzo widoczne to nie jest, więc nic dziwnego, że nie widzisz różnicy.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 3.04.2022 o 14:33, Macius00 napisał:

I już nie wiem czy ta gra jest tak ch*jowa, że jest niski fps

yes, ta gra jest bardzo źle zooptymalizowana

Masz wyłączony vsync? (Synchronizacja pionowa po polsku) Ja dzisiaj właśnie z tym miałem problem, bo zresetowałem ustawienia a fpsy były strasznie niskie. Po wyłączeniu glincuś glancuś.

+ polecam z optifine przejść na fabrica z modami Sodium, Starlight, EntityCulling, LazyDFU, Lithium i Iris Shaders jeśli chcesz mieć shadery. W moim przypadku było o wiele lepiej niż z optifine.