Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!
Postanowiłem napisać tutaj, zważywszy że męczę się z problemem od kilku miesięcy.
Opiszę wam mój problem, więc sprawa wygląda tak że zakupiłem kartę wspomnianą w temacie i wydałem na nią nie małe pieniądze, ale gdy odpaliłem jakieś gry to liczba klatek dosadnie pokazywała mi że coś jest nie tak. W różnych grach miałem około 30-50% mniej fpsów niż na testach z podobną specyfikacją jednostki. Na mc powinienem mieć 500 klatek a mam 250-300 z pocałowaniem ręki. Na fortnite powinienem mieć 350-500 bez problemu a tutaj również mam 150-250 i we wszystkich tytułach tak. Nie po to kupowałem komputer za 10k żeby mieć wydajność jak na kompie za 5k sprzed 7lat... Zrobiłem pierwszy lepszy test z internetu ze strony cpuuserbenchmark czy coś w tym stylu i pokazała mi się adnotacja że moja karta graficzna jest około 39% poniżej oczekiwań czyli musi być coś nie tak... Zgłosiłem problem do serwisu - czekałem 3 tygodnie i dostałem kartę z powrotem z info że było coś nie tak z układem chłodzenia i poprawili to. Niestety nic to nie pomogło... Więc, czy może wy wiecie o co może chodzić?
Podsyłam link do testu: userbenchmark.com

Najnowsze sterowniki nvidia studio - nawet reinstalowałem już wiele razy więc to niby nie w tym leży problem...

Specyfikacja:
I9-11900KF
chłodzenie procesora nzxt x51
z590 Gaming X
msi 3070ti suprim x
G.Skill Royal Z 2x8GB DDR4 4000Mhz Cl17
Corsair RMX850W
Dysk ssd systemowy samsung 980 pro 500gb
dysk na dane wd sn550 1tb

Naprawdę mnie to męczy ponieważ gdybym chciał mieć te 40% fps mniej to zostałbym na swojej 1080ti lub kupiłbym nawet 2070...

Edytowane przez Citrox
Opublikowano

Dlaczego używasz sterowników Studio do grania w gry, a nie sterowników Game Ready, które do tego są przeznaczone?

Link do testu nie działa, a po za tym userbenchmark to niemiarodajny, wręcz kłamliwy test.

Opublikowano
14 minut temu, Anhin napisał:

Dlaczego używasz sterowników Studio do grania w gry, a nie sterowników Game Ready, które do tego są przeznaczone?

Link do testu nie działa, a po za tym userbenchmark to niemiarodajny, wręcz kłamliwy test.

Dodałem już hiperłącze i teraz powinno działać.  Z tego co pamiętam studio driver jest po prostu do tego że ma w pełni sprawdzone sterowniki i jest dla osób które nie chcą aby im się komputer wykrzaczył w pewnym momencie. Sprawdzałem też z game driver i było to samo...  odnośnie testu to był to pierwszy lepszy darmowy test i wynik zgadzałby się z tym co zaobserwowałem na testach z youtube z tej karty. 

Opublikowano (edytowane)

Sterowniki Studio są dla twórców, którzy chcą sprawdzone sterowniki, które generalnie nie powinny się krzaczyć w czasie pracy. Game Ready są dla zdecydowanej większości użytkowników, a przede wszystkim graczy i takie należy stosować.

Odinstaluj sterowniki GPU za pomocą DDU a następnie zainstaluj sterowniki Game Ready - GeForce Experience instalujesz według potrzeby.

GPU podłączone jest pojedynczym kablem PCI-E? Jeśli tak to podłączyłbym je za pomocą dwóch osobnych.

Fortnite testowany w jakich ustawieniach? Jeśli na najwyższych to wydajność jest adekwatna.

Edytowane przez Anhin
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Anhin napisał:

Sterowniki Studio są dla twórców, którzy chcą sprawdzone sterowniki, które generalnie nie powinny się krzaczyć w czasie pracy. Game Ready są dla zdecydowanej większości użytkowników, a przede wszystkim graczy i takie należy stosować.

Odinstaluj sterowniki GPU za pomocą DDU a następnie zainstaluj sterowniki Game Ready - GeForce Experience instalujesz według potrzeby.

GPU podłączone jest pojedynczym kablem PCI-E? Jeśli tak to podłączyłbym je za pomocą dwóch osobnych.

Fortnite testowany w jakich ustawieniach? Jeśli na najwyższych to wydajność jest adekwatna.

Niestety, w teście to nic nie zmieniło po za tym że z 43% wskoczyło na 48%.  Adres do nowego testu: userbenchmark.com ALE! podskoczyło w gaming z 172% na 183% więc niby coś to dało. 

Wgrane są sterowniki Game Ready, jest najnowsza wersja systemu Windows 10 PRO. Robiłem tak jak pisałxś i nic.

Gpu jest zasilane za pomocą dwóch osobnych kabli PCI-E. 

Odnośnie ustawień - nie pamiętam jak to było ale miałem dosłownie takie same jak na testach były i różnica była na poziomie 100-200 klatek w tych samych momentach. Niestety nie mogę znaleźć teraz tych poradników. Najbardziej boli mnie to bo sobie czasem streamuję i wiele osób o gorszych podzespołach na tych samych ustawieniach i grach ma więcej fpsów na streamach niż ja więc d**a mi pęka. Mógłbym prosić jakiś ogólnodostępny darmowy benchmark na którym sprawdzę czy moja karta generuje tyle punktów ile powinna razem z resztą podzespołów?

Edytowane przez Citrox
Opublikowano

Rozumiem, że odinstalowałeś za pomocą DDU poprzednie sterowniki?

Temperatury GPU i CPU są w porządku podczas obciążenia? Dodatkowo jak się rozkłada obciążenie podzespołów w grach?

Podejrzewam, że tutaj może być po części problem z narzuceniem przez MOBO Gear 2 ze względu na prędkość pamięci. Na Gear 1 rzadko zdarza się, żeby ruszyło coś powyżej 3600MHz. Możesz to sprawdzić w łatwy sposób za pomocą CPU-Z w zakładce Memory, wystarczy, że zrobisz screenshot i sam sobie z tego wywnioskuję.

Co do benchmarków - 3DMark oraz Unigine Superpositon.

Opublikowano (edytowane)

Temperatury sprawdzałem i na cpu było około 65 stopni a na gpu 80.

W Fortnite sprawa wygląda tak:

image.png

W lidze tak:

image.png

image.png

W minecraft tak:

image.png

Czy jest możliwość zrobienia aby w tych grach po prostu wykorzystywało więcej zasobów? Bo widać że jeszcze jest dużo wolnych a fpsy pozostawiają dużo do życzenia... 

Edytowane przez Citrox
Opublikowano

Obciążenia podzespołów nie sprawdza się za pomocą Menedżera Zadań Windows, tylko za pomocą np. HWiNFO, MSI Afterburner lub za pomocą CapFrameX, bo te programy rejestrują obciążenie w całej linii czasowej, a nie tylko w aktualnym momencie. Temperatury na GPU w czym sprawdzałeś?

Tak jak podejrzewałem - ze względu na prędkość pamięci RAM MOBO ustawiło Gear 2 co przekłada się na większe opóźnienia, a co za tym idzie wydajność w grach leci w dół. Musisz ustawić taktowanie RAM, Timingów i ustawić Gear 1, jeśli RAM posiada profil XMP 3600MHz, to możesz go aktywować i wymusić Gear 1, jeśli nie posiada to musisz zrobić wszystko ręcznie, przy tym pomocny będzie poradnik DDR4 OC Guide. Oczywiście czeka Cie dużo ustawiania, testowania i sporo crashy, ale dzięki temu wydajność się poprawi. Najważniejsze jest, aby był ustawiony Gear 1, aktualnie masz RAM ustawiony na 4200MHz CL16-17-17-37.

Kolejnym problemem z wydajnością może mieć związek z Power Limitami na CPU, ale po ściągnięciu kagańca ten Kraken X51 może nie dać rady no i VRM na MOBO też może zacząć jęczęć z bólu.

Generalnie nie rozumiem doboru takiego RAM'u, CPU i MOBO, bo to się troche kupy nie trzyma.