Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Piszę w nietypowej sprawie - w zeszłym roku kupiłem PC za około 8000 zł i zmagam się ze ścinkami w grach.
Komputer zakupiony pod koniec 2021. W większości gier, w które grałem, nie było praktycznie żadnych problemów (m.in. CS:GO, Valorant, Fortnite), 
ale problem stał się znacząco zauważalny, gdy zacząłem grać w GTA V. Na pierwszy rzut oka wszystko działa płynnie i byłoby super, 
gdyby nie chwilowe freezy (nasilające się podczas grania, bez względu na lokacje). Jak na taką specyfikację komputera, to raczej nieprawdopodobne,
żeby gra z 2015 z takimi wymaganiami, ograniczała mi swobodną grę. Mimo to próbowałem zjechać nieco z ustawień (początkowo gra chodziła na 1080p, high/ultra),
ale na niskich nie ma żadnej różnicy i ścinki dalej występują. Gdyby jeszcze były mało odczuwalne to darowałbym sobie, ale są na tyle częste, że 
odbierają jakąkolwiek przyjemność z gry. Robiłem test wydajności w grze i pokazuje 160/170 FPSów, czasami tylko spadki do 120, ale to chyba normalne na takim teście.
Z racji, że za dużej wiedzy nie mam, poczytałem trochę w internecie, przy czym zdążyłem się pogubić multum razy... Mimo wszystko próbowałem kilku rzeczy, ale i tak bez skutku.
Do cierpliwych też nie należę, szczególnie gdy nie wiem w czym szukać problemu... Temperatury są chyba w normie. W trakcie gry przyglądałem się w menedżerze zadań
zużyciu procesora, pamięci itd. - procesor nie przekracza 50% (trzyma raczej dolny pułap procentowy), w przypadku RAMu zdarzyło się, że zużycie sięgało 70%, ale zwykle to wartości 50-55%.
Dysk i karta graficzna nie przekraczają 10%, choć karta graficzna czasami sobie skacze do 20-30%. W czasie "spoczynku", bez włączonych programów zużycie procesora, dysku i karty graficznej zerowe, a RAM w przedziale 20/30%.
Od jakiegoś czasu przestałem nawet włączać jakiekolwiek programy podczas gry, żeby ograniczyć te lagi, ale na darmo. Jak na takie podzespoły to powinno wszystko chodzić płynnie, 
nawet przy otwartych kartach w przeglądarce. Sformowatowałem dysk i postawiłem świeżego Windowsa, żeby wykluczyć wirusy i inne śmieciowe procesy. 
Do tego aktualizacja BIOSu do najnowszej wersji i reszty sterowników. Wartości nie zmieniły się i sytuacja jest dalej taka sama. 
Kompletnie opadają mi ręce, bo nie wiem jak się do tego zabrać. Byłbym niezmiernie wdzięczny za pomoc. Chętnie udzielę wszelkich informacji, testów, 
byleby jakoś nakierować na przyczynę tego całego problemu...

PC:

Płyta główna: B550 AORUS ELITE V2
Procesor: AMD Ryzen 5 5600X, 3.7GHz, 32 MB, BOX
Chłodzenie CPU: Arctic Freezer 34 eSports Duo
Karta graficzna: Gigabyte Aorus GeForce RTX 3060 Elite 12GB GDDR6
RAM: Ballistix Ballistix, DDR4, 16 GB, 3600MHz, CL16
Dysk: SSD ADATA XPG SX8200 PRO 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe
Zasilacz: SilentiumPC Supremo FM2 Gold 650W

System operacyjny: Microsoft Windows 10 Home (x64)
Wersja BIOSa: F15a
Wersja sterownika graficznego: 511.79

https://i.imgur.com/zMQRYcT.png
https://i.imgur.com/qsimQx0.png

Opublikowano

Odpal GPU-Z i włącz Render Test (znak zapytania, obok Bus Interface), następnie zrób screenshot (prawy górny róg programu) i wrzuć go tutaj.

Mam nadzieję, że po aktualizacji BIOS/UEFI włączyłeś ponownie profil A-XMP.

Opublikowano

Wyłącz V-Sync w grze, jeśli nie pomoże to w Panelu Sterowania NVIDIA przejdź do Zarządzanie ustawieniami 3D, przejdź na zakładkę Ustawienia programu i wybierz z listy GTA 5 (jeśli gra nie widnieje na liście to ją dodaj), następnie zmień Tryb zarządzania energią na Preferuj maksymalną wydajność i zastosuj ustawienia. Dodatkowo upewnij się, że w Wyreguluj ustawienia obrazu, korzystając z podglądu wybrana jest opcja Użyj zaawansowanych ustawień obrazu 3D. Dodatkowo zalecam włączyć i ustawić Maksymalną częstotliwość wyświetlania klatek na wartość odpowiadającą częstotliwości odświeżania Twojego monitora lub mniej - silnik gry ma problemy z wysokimi wartościami fps.

Poza tym polecam:

• Aktualizację sterowników chipsetu bezpośrednio ze strony AMD, interesują Cie wyłącznie sterowniki chipsetu.
  • W opcjach Windows -> Granie wyłączyć Xbox Game Bar oraz Rejestrowanie w tle.
  • W NVIDIA Experience wyłączyć nakładkę lub kompletnie usunąć program, jeśli nie jest Ci do niczego przydatny.
  • Monitorować temperaturę CPU czy przypadkiem nie dobija do wartości 80 stopni lub wyżej.
Opublikowano

Zrobiłem wszystko po kolei. V-Sync w grze od początku wyłączony, bo jeszcze bardziej przeszkadzał. Zaktualizowałem sterowniki chipsetu od producenta, wyłączyłem Xbox Bar i te rejestrowanie ze strony Windowsa. Co do nakładki w NVIDIA Experience to od początku mam wyłączoną, bo słyszałem, że też trochę obciąża. Mimo wszystko odinstalowałem cały program, a co do temperatur - robiłem jeszcze dziś po południu pomiary z HWiNFO. Wrzucę je niżej, bo może tam jest coś ciekawego, czego ja nie potrafię wyczytać. W końcu za dużej wiedzy na ten temat nie mam...

W każdym razie, testowałem teraz grę i raczej za dużo się nie zmieniło.

Faktem jednak jest, że po zlockowaniu liczby klatek na 120 FPS w ustawieniach NVIDII, na najniższych ustawieniach/1080p lagi zniknęły.

Co prawda testowałem grę z 10 min i robiłem krótki test wydajności, ale wartości były stabilne i nie było sporych dropów jak poprzednio.

Sytuacja trochę się psuje, gdy przełączam się na high settings, nie mówiąc nawet o antyaliasingu (MSAA/FXAA), bo jest kompletnie niestabilnie. 

Mam spadki momentami do 40 FPS, gra nie jest płynna + dochodzą 1/2 sek freezy, tak jak na początku.

Pomiary z dzisiaj:

hwinfo-b1.png

hwinfo-b2.png

hwinfo-b3.png

Opublikowano

Prawdopodobnym problemem jest TPM. W nowszych wersjach UEFI moduł ten jest włączony i powoduje problemy, AMD wie o problemie i trzeba czekać na stosowną aktualizację AGESA (UEFI/BIOS). Oczywiście ty nie masz zamiaru czekać na to, aż AMD przez kolejne 2/3 wersje AGESA będzie naprawiać problem, a Gigabyte udostępniać stosowny BIOS. Ze względu na to, że siedzisz na Windows 10 to możesz bez konsekwencji wyłączyć ten moduł w UEFI:

Wchodzisz do BIOS/UEFI i włączasz Advanced Mode (F2), następnie przechodzisz do zakładki Settings -> Miscellaneous, gdzie znajduje się opcja AMD CPU fTPM, którą trzeba wyłączyć. Następnie zapisujesz i wychodzisz z UEFI. Po tej operacji prawdopodobnie stuttering i freezing znikną.

Stosowna aktualizacja AGESA (1.2.0.7 lub wyżej) naprawiająca ten błąd powinna pojawić się w maju tego roku.

Opublikowano

Dalej są spadki na wysokich ustawieniach.

Dziwi mnie trochę zużycie procesora graficznego. Czemu podczas gry jest na zerowym albo niskim poziomie? I czy zużycie pamięci nie jest za duże?

Wczoraj w nocy miałem przypadek, że wiatraki chodziły za głośno. W sumie to nie pierwszy raz, ale wiele razy to zbywałem... Zajrzałem do menedżera zadań i zużycie RAMu było na poziomie 30/40% bez włączonych programów, tylko na systemowych procesach. W przypadku grania zdarzyło się, że sięgnęło do 70/80%. Zastanawia mnie jeszcze tabelka z czasami pamięci. "Taktowanie pamięci" odpowiada w tym programie aktualnemu taktowaniu podczas pracy czy to jakaś zlockowana wartość? W BIOSie i w Windowsie pokazuje 3,6 GHz, a tutaj jest 1,8 GHz - może to jakieś moje amatorskie spostrzeżenie, ale wolę dopytać, bo nie znam się na tym.

ram1.png

I tutaj zużycie RAMu w nocy, finalnie sięgnęło do 40%, a przy otwarciu przeglądarki jakieś 60%:

ram.png

Opublikowano

HWiNFO poprawnie raportuje taktowanie pamięci RAM, nie masz się tutaj czym obawiać.

Zużycie pamięci RAM jest raczej w normie - na ostatnich screenshotach widać włączone procesy Instalator modułów systemu Windows oraz instalator systemu Windows to prawdopodobnie oznacza, że wiszą/wisiały Ci aktualizacje. Warto wymusić sprawdzenie aktualizacji systemowych oraz w Microsoft Store. Polecam także lekką optymalizację systemu polegającą na usunięciu niepotrzebnych aplikacji UWP, a także przejrzeniu zakładki prywatność w ustawieniach Windows i powyłączaniu zbędnych rzeczy typu Historia połączeń, powyłączanie wszystkiego i ustawienie tylko wymaganych danych diagnostycznych w Diagnostyka i opinie, Ogólne i Historia działań.

Zauważyłem, że GPU nie jest obciążone do końca, jak również to, że tachometr wentylatorów GPU pokazuje 79%, co jest generalnie dziwne, ale masz GPU Gigabyte, a ten ma różne problemy z wentylatorami od czasów Pascala (GTX 1000), więc ta patologia mnie zbytnio nie dziwi. Jesteś w stanie przetestować inną grę niż GTA V, która jest dość wymagająca?

Możesz włączyć plan zasilania na Wysoka Wydajność i sprawdzić czy to coś pomaga, jeśli nie to wróć do poprzedniego planu zasilania. Dodatkowo warto sprawdzić czy kable zasilające GPU są dobrze dopięte, a także czy samo GPU poprawnie siedzi w slocie PCI-E.

Opublikowano

Powyłączałem większość tych programów, które się dało. Tak samo z Historią połączeń i resztą funkcji działających w tle - chociaż wydaję mi się, że to trochę desperackie rozwiązanie, patrząc na to, że przy gorszym komputerze miałem je włączone i wszystko działało poprawnie... Ogólnie część, jak nie większość już wcześniej była wyłączona, bo przy instalacji Windowsa zawsze wszystko odznaczam. Plan zasilania mam ciągle ustawiony na Wysoka Wydajność, a co do kabli zasilających GPU i samego GPU to sprawdziłem i wszystko siedzi jak należy. 

7 godzin temu, Anhin napisał:

Jesteś w stanie przetestować inną grę niż GTA V, która jest dość wymagająca?

Mogę przetestować dowolną grę z listy. Pamiętam, że Assassins Creed: Odyssey i Battlefield V generowały podobne problemy, jeśli chodzi o niestabilność klatek lub freezy.

Potrzebuję tylko informacje, co mam dokładnie sprawdzić i jak przetestować - tak jak mówiłem noobek ze mnie od strony technicznej, ale jednak nurtuję mnie dosyć mocno ten problem...

Sam fakt, że kupiłem komputer za 8k i ograniczam się do odpalenia przeglądarki w trakcie gry albo schodzę na minimalne ustawienia, bo na większych PC sobie nie radzi, jest dla mnie wystarczająco frustrujący i raczej nie powinien mieć miejsca.

qwerty.png

Opublikowano

Wiedźmin z tej listy będzie najlepszym wyborem, ale oczywiście Odyssey lub BF V także możesz przetestować. Włącz sobie HWiNFO w tle i po 15 minutach gry daj screenshot programu (zaznacz przy starcie programu Sensors-only i jak możesz to w ustawieniach zmień język na angielski, bo te nazwy po polsku są nieintuicyjne).

Pomimo tego, że komputer masz za 8k to Twoje GPU plasuje się wydajnościowo w okolicach RTX 2060 SUPER/RTX 2070, także nie oczekuj topowej wydajności.

Opublikowano
17 godzin temu, Anhin napisał:

Pomimo tego, że komputer masz za 8k to Twoje GPU plasuje się wydajnościowo w okolicach RTX 2060 SUPER/RTX 2070, także nie oczekuj topowej wydajności.

Taki urok rynku kart graficznych 🙂 za takie pieniądze powinna być topowa wydajność, no ale cóż... jest jak jest.

Zainstalowałem wczoraj Wiedźmina i dziś zrobiłem testy. Wszystko chodzi na Uber/1080p + antyaliasing i reszta włączonych opcji. Nie ma żadnych lagów, stałe 60 FPS.

qGtmooi.png

d1iOWnt.png

3cWbx8r.png

Opublikowano

Ściągnij FPS Locka w ustawieniach gry i sprawdź jeszcze raz. Rozumiem, że posiadasz dwa monitory - możesz odpiąć drugi monitor i sprawdzić czy sytuacja w GTA jest taka sama czy jednak się poprawiła.

Opublikowano

Ściągnąłem tego locka w Wiedźminie, pograłem z godzinę i dalej wszystko chodzi płynnie. Jest nawet więcej FPSów niż przy locku i nie ma żadnego stutteringu.

Co do drugiego monitora to odpiąłem go, odpaliłem GTA i dalej jest taki sam problem przy wyższych ustawieniach.

Opublikowano

Zalecam wykonać następujące rzeczy:

• Wyłącz CSM Support w BIOS (Zakładka Boot) - W 99% nie ma potrzeby włączania tego, nie wiem, dlaczego producenci nadal usilnie zostawiają tą opcję domyślnie włączoną.
  • Zaktualizuj system do wersji 21H2 - https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10
  • Zresetuj ustawienia NVIDIA jeśli zmieniałeś coś oprócz tego, co proponowałem wcześniej.
  • Wyłącz optymalizacje pełnoekranowe dla GTA5.exe

Jeśli Twój monitor jest zgodny z G-Sync Compatible to wyłącz G-Sync w panelu sterowania NVIDIA.

Opublikowano

Spróbowałem wszystkich opcji oprócz wyłączenia G-Synca i dalej nic nie pomogło. Windowsa nie aktualizowałem, bo już miałem wersję 21H2, a optymalizacje pełnoekranowe testowałem już wcześniej i też nic nie zmieniły.

Opublikowano

Nie mam w takim razie więcej pomysłów. Czasem działają z pozoru rzeczy głupie - wyjęcie GPU i podłączenie jej z powrotem, ale to raczej nie problem Twojego sprzętu, a bardziej samej gry, która nie raz miała dziwne "odjazdy" w stylu memory leaków itd.

Opublikowano

Poszukam jeszcze czegoś na zagranicznych forach, może uda mi się na coś trafić... Jeśli znajdę jakieś sensowne rozwiązanie to chętnie się nim podzielę.

Dzięki za pomoc.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 19.03.2022 o 22:31, malsha napisał:

Poszukam jeszcze czegoś na zagranicznych forach, może uda mi się na coś trafić... Jeśli znajdę jakieś sensowne rozwiązanie to chętnie się nim podzielę.

Dzięki za pomoc.

Z tego co się nauczyłem na serwerze dotyczącym komputerów, freezy i takie tam są często powodowane przez zasilacz. I dowiedziałem się też, że uważają, że zasilacze od SilentiumPC nie nadają się do lampek choinkowych.

Dlatego, zostawiam taki komentarz, szkoda tylko, że do przetestowania tego potrzebowałbyś cały, nowy zasilacz - a raczej go nie wyczarujesz.