Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jakieś dwa tygodnie temu kupiłem swój pierwszy laptop Lenovo  Legion 5 z procesorem od  AMD Ryzen 5 5600H I mam kilka pytań. Wczoraj zainstalowałem program CPUID HWMonitorPRO który pokazuje mi Temperaturę procesora podczas pisania tego posta (laptop został uruchomiony jakąś godzinkę temu) wskazuje 45-50 stopni czy to nie jest troszkę za dużo jak na prace bez obciążenia?

Spoiler

bez obciążenia.png

Podczas gry w Shadow of the Tomb Raider w początkowych lokacjach zegary wskazywały 68-80 stopni na NAJNIŻSZYCH USTAWIENIACH

Spoiler

temp2.png

Do jakich temperatur mogę być spokojny o sprzęt? 
Na dniach planuję kupić podkładkę chłodzącą polecacie jakąś pod 17 calowy laptop?

Jakieś wskazówki jak dbać o sprzęt?

Spoiler

temp1.jpg

Pozdrawiam

Opublikowano

R5 5600H ma ustalony TjMAX na 105 stopni - gdy temperatura będzie dobijała do tegoż limitu możesz myśleć nad czyszczeniem laptopa i wymianą pasty. 50 stopni w idle to normalna temperatura nawet dla desktopowych Ryzenów

Jak dbać o sprzęt? Nie zasłaniać otworów wentylacyjnych.

Podstawą przy zakupie jakiegokolwiek laptopa w mojej ocenie jest wywalenie od razu większości softu jaki dodaje producent. Dodatkowo trzymanie jak najmniej rzeczy w autostarcie - sprzęt dzięki temu chodzi wydajniej, bo nie ma tylu programów działających w tle.

Osobiście wywaliłbym z systemu preinstalowanego McAfee - systemowy Defender w mojej ocenie wystarcza przeciętnemu użytkownikowi, do tego warto dodać dobrego adblocka do przeglądarki takiego jak uBlock lub AdGuard.