Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, chcę stworzyć serwer dla znajomych. Mam na stanie starszy komputer i5-2400 i 4gb RAM (mogę dołożyć jeszcze kości ram), czy jest w stanie uciągnąć najnowsza wersje minecraft dla 8 osób z pluginami tylko takimi, jak essentials ?

Edytowane przez nowy312
Opublikowano

Komputer nie jest już domowy i tylko się kurzy. Chcę na nim postawić ubuntu i serwer, żeby tylko działał po prostu za hosta

Opublikowano

Procesor może trochę nie wyrabiać, ramu wystarczy. Jaki jest w nim dysk? Jeśli hdd to będzie spory problem. Dodatkowo, więcej pieniędzy zejdzie na prąd niż za serwer z taniego hostingu.

Opublikowano

Mogą być duże lagi, czy znośne? Dysk ssd 120gb, wiec powinien wystarczyć. Z prądem nie ma dużego problemu, ponieważ są panele fotowoltaiczne, więc za prąd dużo nie wychodzi 

Opublikowano

Jak nie spróbuje to się nie przekonam, zobaczymy co z tego wyniknie. Najwyżej zrobie upgrade procka na i7-2xxx i może coś lepiej będzie śmigać, a jaki polecasz plugin do generowania chunków?

Opublikowano

Ulepszenie na procesor tej samej generacji dużo nie da, w serwerach Minecrafta najważniejsza jest wydajność jednowątkowa procesora. Jak wcześniej napisałem, do pregeneracji dobry jest Chunky.