Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka kwadratowi koledzy 🙂 , przychodzę do was z problemem. Otóż mam mały serwerek w minecrafcie i jest wszystko okej dopóki nie dołączy około 5 graczy. Wtedy wszyscy zaczynają mieć po 1000 pingu i gra staje się niemożliwa. TPSy są w normie - nigdy nie spadły poniżej 20. I mam możliwe źródło problemu bo mam tylko 3GB ramu z czego 1GB jest przypisany na serwer. Czy jeśli dokupię 16GB ramu to ten problem ustanie ?

Dodam jeszcze że przy 3 graczach jest lux.

Info o maszynie:

Procesor: AMD Phenom ii x4 965

RAM: 3GB

Internet: 100/16

Hosting: PlayIT.gg

45 pluginów

Domena z TITANAXE

PS. przepraszam jeśli o czymś zapomniałem lub pomyliłem działy ale jestem świeży na forum. 

Opublikowano
24 minuty temu, JaKubuMen napisał:

Hosting: PlayIT.gg

To nie jest hosting, posiadają tu jedynie poradnik utworzenia serwera na localhoście i proxy pozwalające na taki serwer dołączyć. Problemem jest tutaj twój słaby komputer, a przede wszystkim bardzo słaby i stary (aż 12-letni) procesor. Nie dawaj się scamować i kup serwer na prawdziwym hostingu, na serwer dla znajomych nada się najtańszy pakiet od minehosta.

Opublikowano

A gdyby zmienić procesor (i płytę główną) na np Xeona E5-2690 czy nawet intela i3-10100F i dołożyć ramu to było by ok czy te lagi są przez playit ? A używam tej strony bo nie mogę poradzić sobię z przekierowaniem portów, pomoc techniczna też za wiele nie pomogła.

Opublikowano

Hostowanie serwera mc na domowym komputerze to głupota, za prąd zapłacisz więcej niż za porządnego vpsa. Na takim minehoście zapłacisz (według moich obliczeń) prawie 10x mniej za lepszą maszynę, a dodatkowo nie będziesz musiał kupować hardware'u.

28 minut temu, JaKubuMen napisał:

Xeona E5-2690

Serwer minecraft jest w dużej części jednowątkowy, więc procesory typu xeon, epyc, threadripper się dla niego nie nadają. Staraj się użyć procesor z jak najszybszą wydajnością jednowątkową.

• sk8erace1 zmienił(a) tytuł na Co powoduje lagi?