Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak to jest z tą wielowątkowością serwera MC?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie jak to jest?
Wiele osób pisze że serwer działa na 1 rdzeniu. Może działać na 2 wątkach?
Czy jak mam maszyna 2c/4t 3,4GHZ to serwer będzie działał na jednym wątku 3,4GHZ czy na jednym rdzeniu 2x3,4GHZ

Wyczytałem też na forum że tylko główne czynności serwera są na głównym wątku, a część serwera i pluginy(napisane odpowiednio oczywiście) są na innym.

Inni znowu piszą że już od Spigota mamy wielowątkowość i server może bez problemu działać na kilku rdzeniach.

Chciałem na początek postawić serwer jako 1 zwykły a z czasem rozdzielić go na (end+nether)+overworld jako takie bungee/strefy nwm jak to właściwie opisać. Plan jest na Spigota(survival 50 osób), ale jak znajdzie się lepszy do tego silnik to można zmienić koncepcje. Ma to sens w ogóle jak dziele na tej samej maszynie? Dodam że chciałbym włączyć tam jakieś małe aplikacje webowe node.js Nie byłyby zbyt zasobożerne, ale jednak czasem przydałby się jakiś luz w procesorze.
Ktoś mi to wyjaśni bo każdy piszę inaczej albo ja źle rozumiem zagadnienie.

Opublikowano

Starsze wersje działają na jednym wątku, lecz od 1.13 coraz więcej funkcji działa na pozostałych. W 1.13 Mojang wprowadził asynchroniczne chunki, spigot je usunął, a paper je poprawił (na paperze 1.13 można było generować chunki szybciej niż ładować je na 1.12). Aktualnie dobrze zrobiony serwer może czerpać korzyści z do 6 wątków, powyżej tej ilości zmiany w wydajności są niezauważalne. Na nowszych wersjach 2 wątki procesora to minimum, a dobrze jest mieć 4. Warto też zainwestować w procesor z wysoką wydajnością jednowątkową, np. jakiś nowy ryzen. Tu znajdziesz ranking takich procesorów: https://www.cpubenchmark.net/singleThread.html

Co do silnika, spigot jest bardzo śmieciowy. Posiada dziesiątki błędów, w tym kopiowanie przedmiotów, crashe serwera czy możliwość zniszczenia np. bedrocka. Jest też mało wydajny i niekompatybilny z niektórymi pluginami. Aktualnie najlepszym wyborem dla większości serwerów jest tuinity, mocno zoptymalizowany fork papera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...