Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Projekt] Wiedźminski projekt Minecraft

Vlordius

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od pewnego czasu przymierzam się do stworzenia serwera Minecraft, gdzie akcja rozgrywki toczyć się będzie w dobrze znanym z gier oraz książek uniwersum wiedźminskim. Aktualne prace nad serwerem znajdują się wciąż na bardzo wstępnym etapie, tak więc z pewnością minie sporo czsu, zanim serwer ujrzy światło dzienne. Chciałbym dowiedzieć się jednak już teraz tego, jaka jest wasza pierwsza reakcja oraz zapoznać się z opinią względem tego, czego oczekiwalibyście od takiego serwera. We wstępnym założeniu ma to być survival + działki wraz z elementami RPG. Jeśli ktoś grał na serwerze Thunder Island, to z pewnością będzie wiedział, co mam na myśli. Akcja gry toczyć się będzie na wiele lat przed wydarzeniami z gry, kiedy to wiedźmini przeżywają swój złoty wiek. 

Cechy Rozgrywki:

• Dobrze znane uniwersum wiedźminskie.
  • Wątek fabularny + mnóstwo zleceń i zadań pobocznych.
  • Świetnie odwzorowane miejsca.
  • Nawiązania do postaci i miejsc, których gracze nie ujrzeli w grach.
  • System lvl postaci oraz drzewko umiejętności. 
  • Możliwość posiadania własnej działki jak i wynajmowanie kwater w świecie gry.

Kaer Morhen + Okolica

(Zdjęcie nie przedstawia finalnej wersji rozgrywki)

KMProgress.png

Opublikowano

Projekt wygląda zachęcająco.
Pytanie, czy byłby system klas jakiś? Każdy miałby grać Wiedźminem, czy może byłaby możliwość wyboru np. Wiedźmin/Czarodziej(ka)/Kapłan/Kupiec, z różnymi możliwościami rozwoju dla każdej klasy? Czy masz zamiar wproawdzić jakiś system magii?

Ale generalnie pomysł na Wiedźmina fajny 🙂

Ah, "na wiele lat przed wydarzeniami z gry", to znaczy też przed wydarzeniami z książek? Przed urodzeniem Geralta? W trakcie książek? Może masz zamiar oprzeć to na jakichś historycznych wydarzeniach? W okresie rebelii Falki?

full_logo_mini.png  PluginController - plugin Spigot do zarządzania swoimi pluginami. Włączaj i wyłączaj pluginy, przeładowywuj je, pobieraj nowe pluginy z repozytorium Spigota - wszystko z poziomu serwera!

PluginController na spigotmc.org

Opublikowano

Łatwiej jest podpiąć ciekawą historię oraz zadania o jedną konkretną klasę postaci dlatego też mam zamiar skupić się wyłącznie na Wiedźminach. Przykładowo proces stawania się wiedźminem, można po prostu zrobić na terenie Kaer Morhen, w przypadku innych klas wiązałoby się to z koniecznością zrobienia dodatkowych lokacji oraz osobnych misji dla każdej klasy. Myślę, iż większość osób i tak z pewnością wybrałoby dobrze znaną klasę Wiedźmina dlatego też wolę skupić się w całości na tej konkretnej postaci i historii.

Jeśli chodzi o system magii, to na tę chwilę nie mogę w 100% potwierdzić, że znajdzie się na serwerze. O ile jednak będzie to możliwe do wykonania pod względem technicznym oraz będzie ciekawie się prezentować, to chciałbym zrobić coś na zasadzie drobnych zaklęć ''znaków'', podobnie jak miało to miejsce w grze.

Akcja rozgrywki toczyć się będzie również przed wydarzeniami z książek, ponieważ da mi to nieco więcej swobody, aby nie musieć kurczowo trzymać się materiału źródłowego. Jeśli chodzi o okres historyczny, to planuję osadzić fabułę mniej więcej pod koniec 10 i początek 11 wieku. Pierwsi Wiedźmini zaczęli jeździć po kraju i przyjmować swoje pierwsze zlecenia a gracz zostanie wplątany w intrygę podczas trwania w Temerii tak zwanej ''Wojny Sztyletów''. Historia zawarta na serwerze ma rozwijać się wraz z postępem serwera. Jeśli projekt okaże się sporym sukcesem to chciałbym również w przyszłości wprowadzić między innymi ogromny dodatek przedstawiający wojnę domową na Skellige. 

Opublikowano

Historycznie brzmi ciekawie, chociaż brak magii trochę mnie smuci. Tak samo, jak brak możliwości zagrania chociażby czarodziejami — myślę, że choćby ta jedna klasa mogłaby być wybierana dosyć często, a dałoby się to zamknąć w jednej dodatkowej lokacji. Chociaż prawda, stworzenie magii mogłoby stanowić niemałe wyzwanie.

full_logo_mini.png  PluginController - plugin Spigot do zarządzania swoimi pluginami. Włączaj i wyłączaj pluginy, przeładowywuj je, pobieraj nowe pluginy z repozytorium Spigota - wszystko z poziomu serwera!

PluginController na spigotmc.org

• sk8erace1 zmienił(a) tytuł na [Projekt] Wiedźminski projekt Minecraft

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...