Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaka maszyna pod skyblock 1.16 dla 150 graczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planuję wystartować edycję trybu skyblock 1.16, lecz chciałbym się trochę doinformować, jaka maszyna by była najlepszym wyborem.
Wersja 1.16 oczywiscie, 2 chunki, tuinity i brak zbędnego syfu. Do tej pory zastanawiałem się nad 6 rdzeniowym trygyskiem 3.60ghz AMD Ryzen 5 3600, a do tego wcisnąć szybki dysk. Jeszcze dodajmy 24gb ramu DDR4, a tak żeby było na zapas - dedyk ofertuje ram, to czemu by nie korzystać 😂
Czy taka maszyna uniesie tyle graczy? A może polecacie inną specyfikację? Z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano

Na jakim hostingu to znalazłeś? Ogólnie dla tylu graczy dobrze byłoby wziąć dedyka game-1 z ovh, lecz jeśli jest to skyblock, vps 'professional' z minehosta może ci wystarczyć.

Opublikowano
7 godzin temu, Helios1993 napisał:

Na jakim hostingu to znalazłeś? Ogólnie dla tylu graczy dobrze byłoby wziąć dedyka game-1 z ovh, lecz jeśli jest to skyblock, vps 'professional' z minehosta może ci wystarczyć.

skynode.eu, oferty dedykowane 😉 Porównując je z dedykami ovh to chyba wychodzi bardziej opłacalnie, niż u ovh

I jeszcze przychodzę z jednym pytaniem - czy ilość wątków mocno wpływa na wydajność samego serwera? Z doświadczenia wiem, że serwer minecraft bazuje głównie na jednym wątku, więc teoretycznie wysokie ghz powinny być ważne, ale nie wiem jak z tymi wątkami - czy mnożenie wątków dwókrotnie przyniesie mi dwókrotny wzrost wydajności? Raczej tak nie jest, ale ogólnie rzecz biorąc - czy mnożenie wątków sprawi wielką różnicę wydajnościową? Co do vps, to wolalłbym startować na dedyku, coś czuję że te vps od minehosta będą miały mocno dzielone wątki z innymi vps'ami, zwłaszcza patrząc na ich zniewalającą niską cenę, a jak wiemy wersja 1.16 mocno gryzie procka i przydało by się coś dedykowanego.

EDIT: VPS od minehosta będę miał okazję przetestować, ponieważ będzie tam stawiane proxy 😎 

Opublikowano
3 minuty temu, Afrealdektynted napisał:

czy ilość wątków mocno wpływa na wydajność samego serwera? Z doświadczenia wiem, że serwer minecraft bazuje głównie na jednym wątku, więc teoretycznie wysokie ghz powinny być ważne, ale nie wiem jak z tymi wątkami - czy mnożenie wątków dwókrotnie przyniesie mi dwókrotny wzrost wydajności? Raczej tak nie jest, ale ogólnie rzecz biorąc - czy mnożenie wątków sprawi wielką różnicę wydajnościową?

Aktualnie spora część rzeczy jest wykonywana na innych wątkach, w tym ładowanie/generowanie chunków. Dla dużego survivala zaleca się 4-6 wątków. Oczywiście im szybsza wydajność jednowątkowa tym lepiej, lecz na ilość wątków też trzeba patrzeć.

7 minut temu, Afrealdektynted napisał:

a jak wiemy wersja 1.16 mocno gryzie procka

Mylisz ją z wersją 1.14, która posiadała sporo błędów wpływających na wydajność. Wersja 1.16.5 z silnikiem purpur jest na podobnym poziomie wydajności co 1.12.2 paper, dodatkowo pozwala wyłączyć wiele funkcji, przez co dla serwera lobby/minigames może być nawet kilkukrotnie wydajniejsza, a jeśli jesteś bardziej ogarniający, istnieje także minestorm idealnie nadający się na takie serwery.

Opublikowano
12 minut temu, Helios1993 napisał:

Aktualnie spora część rzeczy jest wykonywana na innych wątkach, w tym ładowanie/generowanie chunków. Dla dużego survivala zaleca się 4-6 wątków. Oczywiście im szybsza wydajność jednowątkowa tym lepiej, lecz na ilość wątków też trzeba patrzeć.

Mylisz ją z wersją 1.14, która posiadała sporo błędów wpływających na wydajność. Wersja 1.16.5 z silnikiem purpur jest na podobnym poziomie wydajności co 1.12.2 paper, dodatkowo pozwala wyłączyć wiele funkcji, przez co dla serwera lobby/minigames może być nawet kilkukrotnie wydajniejsza, a jeśli jesteś bardziej ogarniający, istnieje także minestorm idealnie nadający się na takie serwery.

Może i to racja, niestety nie zagłębiałem się w ten temat. Co do purpura to chyba wolałbym zostać przy tuinitym, bo prawdę mówiąc purpur dodaje tylko dodatkowy config do serwera i zmienia najwyżej część rzeczy, które w bardzo minimalny sposób będą negatywnie/pozytywnie wpływać na wydajność

Co do tych wątków do dziękuję za wytłumaczenie, ogolnie za wszystko dziękuję.

I jeszcze jedno pytanka (chyba ostatnie 🤣)

A jakby było z takim survivalem 1.16 dla +100 graczy? Załóżmy, że korzystać będziemy z tego dedyka 6 rdzeniowego z skynode. Da radę utrzymać 150 graczy, tuinity 2 chunki? Survival może żreć trochę więcej zasobów, niż skyblock, ale jako tako przy dobrej optymalizacji nie powinno byc raczej problemow

Opublikowano
18 minut temu, Afrealdektynted napisał:

Co do purpura to chyba wolałbym zostać przy tuinitym, bo prawdę mówiąc purpur dodaje tylko dodatkowy config do serwera i zmienia najwyżej część rzeczy, które w bardzo minimalny sposób będą negatywnie/pozytywnie wpływać na wydajność

Purpur posiada patche airplane'a, który znacząco optymalizuje entity nad tuinity.

18 minut temu, Afrealdektynted napisał:

A jakby było z takim survivalem 1.16 dla +100 graczy? Załóżmy, że korzystać będziemy z tego dedyka 6 rdzeniowego z skynode. Da radę utrzymać 150 graczy, tuinity 2 chunki? Survival może żreć trochę więcej zasobów, niż skyblock, ale jako tako przy dobrej optymalizacji nie powinno byc raczej problemow

Z dobrymi zmianami w configach może nawet z 200 utrzymać.

Opublikowano
Przed chwilą, Helios1993 napisał:

Purpur posiada patche airplane'a, który znacząco optymalizuje entity nad tuinity.

Z dobrymi zmianami w configach może nawet z 200 utrzymać.

Noo i to mi się podoba. Chyba przechodzę na purpura, ale w jego config to juz wolę się nie mieszać 🤣

Ślicznie dziękuję za pomoc, w razie problemów będę pisał tutaj. Życzę miłego wieczoru

• sk8erace1 zmienił(a) tytuł na Jaka maszyna pod skyblock 1.16 dla 150 graczy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...