Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy to wystarczy?

xChlebek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam pytanie. Kupuję vpsa 8 gb ramu z Francji na lvlup.pro i czy to by utrzymało proxy, 2 serwery na spigocie i 1 na spongeforge? Na całej sieci jednocześnie będzie max. 100 osób. Plan jest taki, że będzie to serwer lobby na 1.8.8, proxy, serwer bedwars na 1.8.8, a ten serwer sponge będzie miał max 10 modów, według mnie by wystarczyło ale aż tak się nie znam. Znowu przepraszam jeśli temat jest w złej kategorii.

Opublikowano

Nie wystarczy, a tym bardziej nie na spigocie. Dla serwera proxy (najlepiej velocity, o starym, dziurawnym bungeecordzie nawet nie myśl) oraz lobby (nigdy, ale to nigdy nie rób lobby na starej wersji. Jest to ważna część sieci, bez lobby gracze nie dołączą na żaden serwer, a serwery na starej wersji posiadają sporo błędów crashujących. Lobby ZAWSZE stawiaj na najnowszej wersji, będzie to nawet znacznie wydajniejsze po wyłączeniu niepotrzebnych funkcji, których w starszych wersjach nie wyłączysz.) najlepiej wziąć vpsa 'starter' od minehosta. Spigot jest starym i mało wydajnym silnikiem, o wiele lepiej poradzi sobie Purpur. Nie powiedziałeś jaki jest ten drugi serwer. Jeśli z otwartym światem, weź dla niego pakiet professional z minehosta. Dla bedwarsów oraz forge/sponge wystarczy po jednym starterze (bedwarsy nie są wymagające (tym bardziej na najnowszej wersji, gdzie pełno funkcji możesz wyłączyć), a na modach mało kto gra). Więc razem będziesz musiał kupić 3x starter oraz 1x professional.

Opublikowano

W takim razie jakiego silnika użyć do lobby? A drugi serwer na SpongeForge będzie trybem opartym głównie na pixelmonach, więc będzie z otwartym światem.

Opublikowano
1 godzinę temu, xChlebek napisał:

W takim razie jakiego silnika użyć do lobby?

Najlepszy dla lobby jest Minestorm, lecz do niego potrzeba większego doświadczenia. Dla ciebie najlepszy będzie Tuinity.

A drugi serwer na SpongeForge będzie trybem opartym głównie na pixelmonach, więc będzie z otwartym światem.

Więc w końcu są to 2 serwery z pluginami, czy 2 serwery z modami?

Opublikowano
21 minut temu, AlexsanderARG napisał:

A może zamiast spongeforge, użyjesz Mohist?

Połączenie forge oraz bukkita nie jest dobrym pomysłem i często powoduje problemy. Bukkit nie był robiony z myślą o modach, w przeciwieństwie do sponga, który bez forga by nie powstał.

Opublikowano
3 godziny temu, Helios1993 napisał:

Więc w końcu są to 2 serwery z pluginami, czy 2 serwery z modami?

Chodzi o to, że będzie proxy, serwer lobby, serwer bedwars na 1.8.8 i pixelmony na 1.12.2 

Cytat

Najlepszy dla lobby jest Minestorm, lecz do niego potrzeba większego doświadczenia. Dla ciebie najlepszy będzie Tuinity.

Tuinity to fork paperspigota, tak? I dlaczego akurat on?

Opublikowano

serwer bedwars na 1.8.8

Już ci coś pisałem na temat tej wersji, jest zbyt dziurawa żeby z niej korzystać, a wersja 1.16.5 jest znacznie wydajniejsza na zamkniętym świecie z odpowiednimi zmianami w configach.

Tuinity to fork paperspigota, tak? I dlaczego akurat on?

Jest wydajniejszy niż paper. Istnieją jeszcze lepsze silniki, airplane oraz purpur, lecz ten pierwszy skupia się na optymalizowaniu entity, a drugi zastępuje kilka pluginów na survivale oraz optymalizuje villagerów. Te funkcje ci się nie przydadzą na lobby.

Opublikowano
2 godziny temu, Helios1993 napisał:

Już ci coś pisałem na temat tej wersji, jest zbyt dziurawa żeby z niej korzystać, a wersja 1.16.5 jest znacznie wydajniejsza na zamkniętym świecie z odpowiednimi zmianami w configach.

Tylko wiesz, do pvp nie potrzeba tych wszystkich nowości z 1.16.5, i nawet według mnie pvp z starych wersji jest lepsze. Dodam cię na discordzie do znajomych, bo mam naprawdę dużo pytań i widzę że się na tym znasz, a trochę nie wygodnie się pisze na forum.

Opublikowano
3 godziny temu, xChlebek napisał:

do pvp nie potrzeba tych wszystkich nowości z 1.16.5, i nawet według mnie pvp z starych wersji jest lepsze

Więc zainstaluj oldcombatmechanics.

Opublikowano

Jelsi beda to jakies malutkie serwery nwm np. minisurvival na 900 kratek to tak, ale nawet by działał klasyczny pojedynczy creative na flat worldzie to z 2gb ram.

Jelśli będą to bardizej zaawansowane serwery to nie wystarczy. Wedlug mnie na takie tryby jaki podałeś to minimalnie 13gb do stabilnej gry 😞

Opublikowano
1 godzinę temu, Dynks1yt napisał:

ale nawet by działał klasyczny pojedynczy creative na flat worldzie to z 2gb ram.

Mylisz się, na taki serwer + kilku graczy wystarczy 0,5gb.

1 godzinę temu, Dynks1yt napisał:

Wedlug mnie na takie tryby jaki podałeś to minimalnie 13gb do stabilnej gry

Tu także się mylisz, powyżej 12gb to już jest za dużo na serwer, a taka ilość utrzyma do 200 osób.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...