Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Lagi na serwerze

Ennardzio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam wielkie lagi na serwerze, kupione 2gb ramu i takie pluginy
Jak którykolwiek usuwam to mi serwer nie chce się włączyć, i szukam wytłumaczenia

obraz_2021-03-15_133659.png

Opublikowano

Na jakim hostingu masz serwer? Wygląda to na titanaxe, który jest znanym scamem. Jeśli właśnie na nim masz serwer, uciekaj z niego jak najdalej, najlepiej na:

do 20 graczy minehost (mc 2-4gb lub vps 4gb)

do 40 graczy pukawka (8gb)

do 60 graczy minehost (vps 8gb).

Zalecam także usunąć pluginy:

Bethemob - jeśli jest to plugin pozwalający zmienić się w jakiegoś moba, użyj zamiast niego libsdisguises.

Clearlag - przedmioty na ziemi w bardzo małym stopniu obciążają serwer, o wiele bardziej zasobożerne jest ich usuwanie w sposób, w jaki to robi ten właśnie plugin. Usuwanie leżących przedmiotów obciążających serwer w wysokości 1% ticka może spowodować kilkusekundowy lag.

Coloredanvils - jest to wbudowane w silnik Purpur, więc nie potrzebujesz tego pluginu.

Disguisecraft - to samo co w przypadku bethemob.

Loginsecurity - czasami usuwa przedmioty graczom i ogólnie jest zły, użyj authmereloaded.

Randomtp - masz już essentialsx, więc nie potrzebujesz tego pluginu.

Tim - to samo co wyżej.

Opublikowano
1 godzinę temu, Dynks1yt napisał:

2gb ram na tyle pluginow nie stytwarczy, jeśli chcesz zapewnić płynną rozrywkę to  minimum 5gb RAM

I kolejny raz wprowadzasz w błąd... Odejdź z tego forum, poducz się trochę i dopiero potem wróć.

Opublikowano
Dnia 15.03.2021 o 13:37, Ennardzio napisał:

Mam wielkie lagi na serwerze, kupione 2gb ramu i takie pluginy
Jak którykolwiek usuwam to mi serwer nie chce się włączyć, i szukam wytłumaczenia

obraz_2021-03-15_133659.png

Nie zalecam korzystania pluginu ClearLag ponieważ:
1. powoduje on jeszcze większe lagi i spadki tps
2. gracze mogą go wykorzystać do wywalenia serwera przez jego niezoptymalizowanie
3. tego typu pluginy są niepotrzebne, ponieważ sam minecraft ma wbudowane usuwanie przedmiotów, które jest owiele bardziej zoptymalizowane niż taki plugin 

Opublikowano
58 minut temu, Helios1993 napisał:

I kolejny raz wprowadzasz w błąd... Odejdź z tego forum, poducz się trochę i dopiero potem wróć.

dlaczego niby w błąd, patzrąc na twoją ilość pluginów to by rozrywaka była w 100% płynna to właśnie jakos mniej/wiecej tak

Opublikowano
2 godziny temu, Dynks1yt napisał:

dlaczego niby w błąd, patzrąc na twoją ilość pluginów to by rozrywaka była w 100% płynna to właśnie jakos mniej/wiecej tak

Jeśli dokupiłby ram na titanscamie, nic by się nie zmieniło. 5gb jest w stanie utrzymać dziesiątki graczy, nie jest mu tyle potrzebne. Pluginy obciążają serwer w bardzo małym stopniu, a nie jest ich dużo.

Opublikowano

Helios1993 ma rację. Ponadto mogę doradzić, że serwery MC zużywają dużo więcej procesora niż ramu.

Polecam dobrze skonfigurować pliki konfiguracyjne silnika, na którym masz serwer oraz zmienić sam silnik na Tuinity. Jest to fork PaperSpigota, poprawia parę błędów.

Prowadzę serwer i dobre skonfigurowanie owych plików minimalizuje lagi do minimum i zastępuje wiele zbędnych pluginów, m.in clear laga.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...