Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Wysokie zużycie RAM, dysku i procesora.

Krabelu

Pytanie

Opublikowano

Cześć, od jakiegoś czasu mam problem z bardzo wysokim uzyciem tych trzech pozycji. Skacza do 100%, z czego nigdy wcześniej nie było takiego problemu. Chodzi mio absurdalna sytuacje gdzie pulpit laduje mi sie bardzo dlugo i wszystko dziala powolnie ze scinkami i bledami. 

Zmieniłem windows z 8.1 na 10 jakoś w grudniu, od tamtego czasu nie dużo korzystałem z PC, ale pamietam ze dzialal plynnie. 

mam i5-4440, gtx 960, 8gb ramu. 

robilem wylaczanie runtime brokera, optymalizacje gier, wylaczanie uruchamiania i takie popularne rzeczy typu ccleaner i ten program na robaki od malware. 

widac to szczegolnie z GTA V, ktore kiedys chodzilo bez zastrzezen, nawet geforce experience jako optymalne do mojego pc ustawia wysokie ustawienia, o dziwo na wyzszych dziala plynniej niz na nizszych, ale nadal wystepuja scinki co chwile, gdy np zblize sie do centrum miasta. Prosze o pomoc :)

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jeżeli chodzi o GTA V, to dosyć niedawno była aktualizacja, po której niektórzy narzekali na optymalizacje. Mógłbyś także zerknąć na procesy, które znacząco korzystają z CPU oraz dysku w spoczynku oraz grze. Do dokładnego sprawdzenia w grze byłoby dobrze mieć drugi monitor, w innym przypadku pobierz MSI Afterburner i skonfiguruj RTSS (Nie próbuj minimalizować i sprawdzać na szybko, gdyż takie dane są niepewne)

https://linustechtips.com/topic/977649-guide-how-to-setup-msi-afterburner-on-screen-display-using-rtss/

Dodatkowo zalecam doinstalowanie Malwarebytes i wykonanie pełnego skanowania systemu, dla pewności wykonaj skanowanie za pomocą wbudowanego anty-wirusa Windows Defender. (Wcześniej zaktualizuj system)

System masz na NVMe, SSD czy HDD?

Opublikowano

HDD, no ale z tego co mi się wydaje to na forzie też mi się popsuło i cięło, więc to na 90% nie to. Teraz sprawdziłem na menadżerze w stanie spoczynku, 32% pamięci używane, najwięcej przez steam i host usługi. Gdy włącze Chrome to wtedy on zajmuje 1 miejsce. 

Przycinki i gwałtowne wzrosty do 100% też wpadają w momencie uruchomienia jakiegoś programu bądź instalacji. Dodatkowo przestała mi działać wyszukiwarka na pasku zadań, tzn mogę ją wysunąć, ale nie moge nic do niej wpisać. Skanowanie AVASTem nic nie wykryło, CLEANUP od AVAST rzekomo poczyścił system, ale nadal nic nie pomaga, przez chwile gry działa oki, tylko się zbliżę do centrum i od razu mi tnie tak, że nie da się grać. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...