Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,
Aktualnie korzystamy z hostingu enderchest i mamy opcje z 9 gb ramu i przy 10-14 osobach potrafi już być 100 % zużycia ramu gdzie to nie powinno mieć miejsca. Wszystka mapa odkryta, lobby + surv oraz creative. 
Po walkach naszego speca od plików mamy ping 10-30,   wcześniej zwykle oscylował 80-300 max 3000 spotkaliśmy. Czekamy na wygaśnięcie serwera i udanie się niezbadane tereny.
Szukam opinii osób, które teraz korzystają/prowadzą serwery by się podzieliły gdzie nie utopić hajsu, a mieć dobry kontakt z supportem oraz maszynę co uciągnie 3-6 światów lub więcej w przyszłości,  kilka lobby, ok. 20-40 pluginów.  
Budżet oscyluje  50 -120 zł na miesiąc w obu przypadkach.
Z miejsca odrzucam titan axe  bo korzystałem i server przy 40 osobach padał.

Edytowane przez SirKac
Opublikowano
5 minut temu, SirKac napisał:

Z miejsca odrzucam titan axe  bo korzystałem i server przy 40 osobach padał

I słusznie

Polecam serwer VPS z HostaGier. Co do saportu odpowiadają w około minutę (oczywiście w godzinach w których są dostępni) i bardzo szybko ci pomogą jak będziesz miał z czymś problem

Opublikowano
1 godzinę temu, SirKac napisał:

3-6 światów

Nie powinno się robić więcej światów niż domyślna ilość (3), jeśli budujesz np. mapę eventową, lepiej zrobić ją pod spawnem.

1 godzinę temu, SirKac napisał:

kilka lobby

Po co ci kilka serwerów lobby?

50 graczy spokojnie powinien utrzymać vps 8gb od minehosta. Jeśli do tego chcesz mieć lobby, będziesz potrzebował także serwer proxy(zalecam użyć velocity). Lobby jak i serwer proxy postawisz na vpsie 4gb od minehosta.

Opublikowano

Tworzenie serwera dla większej ilości graczy w 2021 r. na hostingu jest wręcz niedorzeczne 😜

Tylko VPS'y... osobiście polecam lvlup, ew. ovh. Co do pana @up źle skonfigurowany serwer + wersja 1.13+ to tutaj nawet 8 GB nie pomoże przy takiej ilości graczy.

PS: Każdy hosting VPS'ów ma swoje + i - również minehost. Oferta wygląda "ubogo" patrząc na i7...

Opublikowano
4 minuty temu, MajsQ napisał:

Co do pana @up źle skonfigurowany serwer + wersja 1.13+ to tutaj nawet 8 GB nie pomoże przy takiej ilości graczy.

Widzę, że jesteś trochę zacofany. Wersje 1.13 i 1.14 były złe pod względem wydajności, lecz w 1.15 większość problemów została naprawiona, a wersja 1.16.5 jest jeszcze lepsza (np. starlight, 35x szybszy system oświetlania, który znacznie przyspiesza generowanie się chunków, przez co używanie pluginów typu chunky czy worldborder nie jest już aż tak ważne, oraz w połączeniu z redstonem eigencraft, w 100% niweluje jakiekolwiek lagi spowodowane redstonowymi lagarkami).

5 minut temu, MajsQ napisał:

również minehost. Oferta wygląda "ubogo" patrząc na i7...

To samo jest na lvlupie (FR), a zauważ, że na minehoście mniej zapłacisz oraz dostaniesz 1 rdzeń więcej.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Helios1993 napisał:

Widzę, że jesteś trochę zacofany. Wersje 1.13 i 1.14 były złe pod względem wydajności, lecz w 1.15 większość problemów została naprawiona, a wersja 1.16.5 jest jeszcze lepsza (np. starlight, 35x szybszy system oświetlania, który znacznie przyspiesza generowanie się chunków, przez co używanie pluginów typu chunky czy worldborder nie jest już aż tak ważne, oraz w połączeniu z redstonem eigencraft, w 100% niweluje jakiekolwiek lagi spowodowane redstonowymi lagarkami).

To samo jest na lvlupie (FR), a zauważ, że na minehoście mniej zapłacisz oraz dostaniesz 1 rdzeń więcej.

Rzeczywiście, zmieniła się oferta na lvlup niedawno widzę.

Co do wersji 1.16.5 lepsza pod względem nowości? Przecież to logiczne, że czym nowsza wersja, tym więcej wymaga. Zrób sobie proste porównanie. Wystarczy 1.8 upchać skryptami i 1.16 upchać skryptami 😉 Nawet zdaje mi się, że nie trzeba... dodatkowo niektóre hostingi z tego co widziałem posiadają zapiski przy zakupie "zalecamy dla x wersji więcej ram'u."

Dodatkową ciekawostką jest, że upchałem jakiś czas temu 3 serwery testowe na VPS 1 GB, wszystkie startowały na 1.12.2 bez problemu i bez lagów, jednakże zmieniłem dla testu jeden serwer na 1.16.5 ... kaput wszystkie zrobiły.

Edytowane przez MajsQ
Opublikowano
3 minuty temu, MajsQ napisał:

Co do wersji 1.16.5 lepsza pod względem nowości? Przecież to logiczne, że czym nowsza wersja, tym więcej wymaga.

Wersje 1.13 i 1.14 posiadały sporo błędów powodujących spadki wydajności, które zostały naprawione w 1.15. Te wersje miały problemy przy 50-100 graczach, a aktualnie istnieją survivale 1.16.5 z otwartym światem i tysiącami mobów, które trzymają ponad 300 graczy, a nawet jeden serwer w Polsce trzymał 230 graczy bez spadków tps.

Zrób sobie proste porównanie.

Już robiłem.

Wystarczy 1.8 upchać skryptami i 1.16 upchać skryptami

Skrypty tak samo obciążają serwer na każdej wersji.

dodatkowo niektóre hostingi z tego co widziałem posiadają zapiski przy zakupie "zalecamy dla x wersji więcej ram'u."

Znam tylko jeden hosting, który tak robi, oraz który jest bardzo znany ze scamowania (titanaxe). Serwer 1.16.5 z 1gb ramu potrafi utrzymać kilkunastu graczy (ja trzymałem 12) bez żadnych problemów ani spadków tps, nawet da się go odpalić z 0,5gb do pogrania z mniejszą ilością kolegów.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Helios1993 napisał:

a aktualnie istnieją survivale 1.16.5 z otwartym światem i tysiącami mobów, które trzymają ponad 300 graczy, a nawet jeden serwer w Polsce trzymał 230 graczy bez spadków tps.

Jesteś świadom, że te serwery są stawiane na dedykach, gdzie RAM zazwyczaj sięga 16-32-64 GB? Sam serwer 300 graczy wymaga już sporo dla płynności gry przy wielkiej mapie. Dodatkowo, dlaczego popularne serwery robią no powiedzmy "mało dopracowane" pliki, dodatki itp. większość SV po 300+ graczy ogranicza się do paru komend z informacjami, małe GUI np. /sklep, plugin na działki i koniec. Mimo to mają pełno graczy? Płynność... mało pluginów... dzięki temu można zaoszczędzić sporo i nie potrzeba 359838 GB RAM'u

Prosta logika "zwykły hosting mc" -> VPS -> dedyk

Skrypty tak samo obciążają serwer na każdej wersji.

No i tutaj się mylisz 🙂 Widocznie nie miałeś serwerów kilka lat temu. Za czasów 1.7 trzymałem bardzo lagujące skrypty jak na obecne czasy, nawet po kilkadziesiąt linijek. Serwer - 0 lagów, spokojnie 40+ graczy śmigało i to hostungu "pukawka", kiedy jeszcze oferta była i były na większości hostingach na tzwn. "chwyt marketingowy" "BEZ LIMITU GRACZY, BEZ LIMITU RAM". Przecież każdy wie, że w końcu swój limit to osiągnie i dla pieniędzy upychają kilka serwerów do 1 puli, aby zaoszczędzić jak najwięcej -.-

Serwer 1.16.5 z 1gb ramu potrafi utrzymać kilkunastu graczy (ja trzymałem 12) bez żadnych problemów ani spadków tps, nawet da się go odpalić z 0,5gb do pogrania z mniejszą ilością kolegów.

No to widocznie był to czysty survival. Zresztą ja mówię o 1 GB na 3 serwery... Robiłem testowego VPS'a na OVH, zwykłe lobby z paroma pluginami na 1.12.2, czysty serwer 1.12.2 z FunnyGuilds + serwer na szybko 1.16.5, aby coś wytestować, serwery ciągle miały status Trwa łączenie, aż w końcu wywalało wszystkie, przy czym na 3 serwerach 1.12.2 wszystko śmigało bez problemu. Dodatkowo Ty mi gadasz o 1 serwerze na 1.16.5 z 1 GB RAM'u taki serwer to jestem w stanie nawet utrzymać na darmowym "Aternosie 😄". Ile graczy utrzyma 1GB na 1.16.5 nie wiem, nie będę testował społeczności na 1 GB RAM'u, jak tworzy się coś porządnego, to zacznijmy od 8 GB. Doczytaj inne fora itp. Każdy to wie, że najnowsze wersje kochają zasoby, bez powodu nie są tworzone poradniki optymalizacji serwerów na forach, forum spigot, czy np. forum lvl up "optymalizacja 1.13+" od osoby doświadczonej w serwerach (400+ osób)... poradnik ładny i na temat, polecam. Dodatkowo zobacz, co napisał autor postu "Z miejsca odrzucam titan axe  bo korzystałem i server przy 40 osobach padał." Jestem ciekaw tylko wersji jakiej używał. Jeeeszczee doodatkowoo autor posiada 9 GB na enderchest. Samo to mówi za siebie, jak działają typowe hostingi pod minecraft. Wszystko wrzucane do 1 puli i upychane serwer obok serwera, a potem jest jak jest.

Kończąc temat dla autora. Wszystko zależy od optymalizacji plików, ilości pluginów, trybu (co się na nim dzieje). PS: jeśli mamy na VPS 8 GB to nie przydzielajmy całych 8 GB, warto odrobinkę zostawić. Co do hostingu VPS tak jak mówiłem, polecam lvlup, ze względu na możliwość zakupu serwerów za 2/4 czy 3/4 ceny kupując od użytkowników tzwn. "WPLN" + cały czas aktywne kody zniżkowe -12,-18 % + pakiet można rozszerzyć do np. 32 GB. Lvlup sobie trochę strzeliło w kolano zmniejszenie vCPU, ale "podobno" ma to pomóc klientom. Minehost też widzę, że ciekawy, taka ładna kopia lvlup'a patrząc na specyfikację i opinię klientów. Nie korzystałem z minehost, ale myślę. że można również polecić.

Edytowane przez MajsQ
Opublikowano
8 godzin temu, MajsQ napisał:

Za czasów 1.7 trzymałem bardzo lagujące skrypty jak na obecne czasy, nawet po kilkadziesiąt linijek. Serwer - 0 lagów, spokojnie 40+ graczy śmigało i to hostungu "pukawka"

Kilkadziesiąt linijek to bardzo mało, mam takich przynajmniej kilkanaście, a nie zużywają więcej niż 0,5% ticka. Na pukawce więcej graczy niż 40 trzymałem na 1.16.1, a 1.16.5 jest jeszcze lepsza pod względem wydajności.

8 godzin temu, MajsQ napisał:

Każdy to wie, że najnowsze wersje kochają zasoby, bez powodu nie są tworzone poradniki optymalizacji serwerów na forach, forum spigot, czy np. forum lvl up "optymalizacja 1.13+" od osoby doświadczonej w serwerach (400+ osób)

Było to prawdą w przypadku wersji 1.13 i 1.14, w wersji 1.15 większość błędów została naprawiona.

• sk8erace1 zmienił(a) tytuł na Hosting/vps do serwera Minecraft na ok. 50 graczy
  • 1 rok później...
Opublikowano
Cytat

Na pukawce więcej graczy niż 40 trzymałem na 1.16.1, a 1.16.5 jest jeszcze lepsza pod względem wydajności. @Helios1993

Powiedz, jakie masz wrażenia odnośnie pukawki.
Obecnie mam FreeBuild w starym starym stylu na 1.18.2-1.19.4. Czasem przy 10 graczach zużycie ram to 3,2gb a ostatnio przy 6 skoczyło do 5gb. Wiesz czym to może być spowodowane?

Opublikowano
8 godzin temu, slovianinlechic napisał:

Powiedz, jakie masz wrażenia odnośnie pukawki.
Obecnie mam FreeBuild w starym starym stylu na 1.18.2-1.19.4. Czasem przy 10 graczach zużycie ram to 3,2gb a ostatnio przy 6 skoczyło do 5gb. Wiesz czym to może być spowodowane?

Pukawka jest współdzielonym hostingiem, więc wydajność zależy głównie od pozostałych serwerów stojących na danej maszynie. W jednym momencie utrzyma kilkadziesiąt graczy, a w następnym nie będzie wyrabiać przy kilku. Użycie ramu nie ma znaczenia - serwer mc zawsze będzie próbował użyć go jak najwięcej. "Użycie" ramu w panelu to nie jest użycie, a ilość przypisanego w danej chwili ramu do twojego serwera. Prawdziwe użycie ramu sprawdzisz tylko wewnątrz JVM, np. przy użyciu pluginu Spark.

• AlexsanderARG zmienił(a) tytuł na Jaki hosting wybrać dla większej ilości graczy