Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaka specyfikacja VPS pod BungeeCord?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, chciałbym stworzyć drugi tryb na moim serwerze, co się wiąże z postawieniem bungeecorda. Bungeecord chcę postawić na osobnym vps i zastanawiam się nad kupnem vps od lvlup. Wiem, że ram nie jest ważny, z prockiem przeciwnie. Jaką polecacie ofertę z lvlup lub specyfikację vps, która by się nadała pod sam bungeecord na serwer online ok. 100 osób? Zastanawiam się nad ofertą 

2GB RAM UpRyze, a 4GB RAM UpRyze - wydaję mi się, że te nie starczą... Polecacie którąś z tych? A może inne? Nigdy nie miałem bungeecorda, więc będę wdzięczny za każdą pomoc!

Opublikowano

Jak masz już VPS'a to boungecorda postaw na nim. Wystarczy mu jedynie 0,5 GB (512 mb), więc nie ma sensu wydawać pieniędzy na kolejny serwer

Opublikowano

Po pierwsze, nie używaj bungeecorda. Jest on dziurawy i źle zabezpieczony. Wybierać aktualnie można między waterfallem a velocity. Velocity pod prawie każdym względem jest lepszy od waterfalla, jedynym jego minusem jest brak kompatybilności z pluginami dla bungeecorda (co już się zmienia, istnieje plugin pozwalający instalować pluginy z bungeecorda na velocity, lecz jeszcze kilka niekompatybilności ma).

Jeśli nie chcesz dużo płacić, vps 4gb z minehosta będzie dla ciebie idealny, postawisz na nim velocity jak i lobby. Jeśli jednak masz trochę więcej pieniędzy, możesz pomyśleć nad PL 4gb z lvlupa, który ma lepszy procesor oraz niższy ping.

Dla serwera proxy wystarczy 0,5gb-1gb, na lobby (które pamiętaj żeby zrobić na najnowszej wersji!) lepiej dać 2gb, i 1gb zostaje na system.

Opublikowano

19 godzin temu, _xxiiliixx_ napisał:

Jak masz już VPS'a to boungecorda postaw na nim. Wystarczy mu jedynie 0,5 GB (5

Glównego VPS chcę przeznaczyć na tryby, a kolejnego na bungeecorda. Mam na myśli procka, a nie ram - chyba logiczne, jak bungeecord nie przechowuje mapy w pamięci ram, to ram nie będzie potrzebny...

19 godzin temu, Helios1993 napisał:

Po pierwsze, nie używaj bungeecorda. Jest to dziurawy i źle zabezpieczony. Wybierać aktualnie można między waterfallem a velocity. Velocity pod prawie każdym jest lepszy od waterfalla, jedynym jego minusem jest brak kompatybilności z pluginami dla bungeecorda (co już się zmienia, istnieje plugin pozwalający instalować pluginy z bungeecorda na velocity, lecz jeszcze kilka niekompatybilności ma).

Jeśli nie chcesz dużo płacić, vps 4gb z minehosta będzie dla ciebie idealny, postawisz na nim velocity jak i lobby. Jeśli jednak masz trochę więcej pieniędzy, możesz pomyśleć nad PL 4gb z lvlupa, który ma lepszy procesor oraz niższy ping.

Dla serwera proxy wystarczy 0,5gb-1gb, na lobby (które pamiętaj żeby zrobić na najnowszej wersji!) lepiej dać 2gb, i 1gb zostaje na system.

Będę kupował sobie eyfencorda, vps'ów z minehosta nie testowalem, lecz same serwerki mc są słabe jesli chodzi o wydajnosc. Sprawdzę ofertę z lvlup, wpuszczę boty i zobaczymy jak z tym będzie. Dzięki za odpowiedz. Jak ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenie w tym temacie, to niech poleci jakiegoś vps, bo lepiej zebrać informacje od kilku osób, niż jednej

Opublikowano
2 godziny temu, KotCwaniakowany napisał:

Będę kupował sobie eyfencorda

Odradzam, twórcy eyfencorda niszczą/botują/crashują/ddosują serwery innych osób, więc najpewniej ukryli tam jakiegoś wirusa. Jeśli chcesz skutecznie zabezpieczyć serwer przed botami, masz dwie opcje:

- Włączasz tryb online (zabezpieczenia Mojanga).

- Kupujesz botsentry i wrzucasz go na velocity.

vps'ów z minehosta nie testowalem, lecz same serwerki mc są słabe jesli chodzi o wydajnosc

Jak mówią admini minehosta, "oferta vps to duży skok w wydajności". Vpsy na minehoście są tym samym co FR na lvlupie, lecz są tańsze.

wpuszczę boty

Botami nie sprawdzisz wydajności serwera, sami gracze w bardzo małym stopniu obciążają serwer, powodem lagów są przede wszystkim załadowane chunki oraz moby.

Opublikowano
Dnia 19.02.2021 o 17:45, Helios1993 napisał:

Odradzam, twórcy eyfencorda niszczą/botują/crashują/ddosują serwery innych osób, więc najpewniej ukryli tam jakiegoś wirusa. 

Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Eyfencord nie mz ądnego "Wirusa" jest to waterfall z łatkami na różnorakie exploity netty oraz prot. Zamiast wprowadzać kogoś w błąd lepszym rozwiązaniem zrobić jakikolwiek research na owy temat.

Cytat

Vpsy na minehoście są tym samym co FR na lvlupie, lecz są tańsze.

Często wychodzi to na minus. Czym niższe ceny tym większy jest overselling. Często lepiej dopłacić ale mieć gwarancje jakieś jakości.

Opublikowano
34 minuty temu, MichallPL-MC napisał:

jest to waterfall z łatkami na różnorakie exploity

Waterfall sam naprawia exploity, więc udowadniasz tylko, że jest to scam.

35 minut temu, MichallPL-MC napisał:

Eyfencord nie mz ądnego "Wirusa"

Tworzą go osoby znane z niszczenia serwerów, więc na 90% tego wirusa posiada.

Opublikowano
4 minuty temu, Helios1993 napisał:

Waterfall sam naprawia exploity, więc udowadniasz tylko, że jest to scam.

Waterfall naprawia jedynie niektóre exploity forki jak Eyfencord blokują resztę. Jeżeli Waterfall sam z siebie blokuje exploity czemu największe serwery wprowadzają do niego różnorakie fixy? Może jeszcze powiedz że paper blokuje wszystkie exploity a np LPX jest jednym wielkim scamem używanym przez 400 serwerów.

Cytat

Tworzą go osoby znane z niszczenia serwerów, więc na 90% tego wirusa posiada.

Pokaż mi dowód na to że jest tam jakieś złośliwe oprogramowanie. Informacja kompletnie wyssana z palca nie wiem skąd te 90% twojej pewności się wzięło. 

Opublikowano
11 godzin temu, MichallPL-MC napisał:

Waterfall naprawia jedynie niektóre exploity forki jak Eyfencord blokują resztę

Nie jest to prawdą, waterfall blokuje je wszystkie.

Jeżeli Waterfall sam z siebie blokuje exploity czemu największe serwery wprowadzają do niego różnorakie fixy

Jeśli chodzi o te w Polsce, właściciele tych serwerów płacą programistom, którzy styczność z minecraftem mieli lata temu lub w ogóle. Prawdziwym technikom nie płacą, przez co ze strony technicznej takie serwery są źle zrobione. Za granicą wygląda to całkiem inaczej.

Może jeszcze powiedz że paper blokuje wszystkie exploity

Tak właśnie jest.

a np LPX jest jednym wielkim scamem używanym przez 400 serwerów.

Starsze wersje od lat nie są wspierane przez papera, więc trzeba na nie znaleźć jakieś inne (gorsze) zabezpieczenia.

Pokaż mi dowód na to że jest tam jakieś złośliwe oprogramowanie

Częściowym dowodem są dziesiątki filmów twórców safemc/eyfencorda z griefowania/crashowania serwerów.

Opublikowano
Cytat

Nie jest to prawdą, waterfall blokuje je wszystkie.

Nie wiem czy w momencie żartujesz sobie ze mnie czy na poważnie takie coś mówisz. Wiele rzeczy jest w nim naprawione ale na pewno nie wszystko.

Cytat

Jeśli chodzi o te w Polsce, właściciele tych serwerów płacą programistom, którzy styczność z minecraftem mieli lata temu lub w ogóle.

Nie zgodzę się z tym. Zwykle osoby doświadczone w jakimś stopniu z mc podejmują się jakiś łatek waterfalla.

Cytat

Starsze wersje od lat nie są wspierane przez papera, więc trzeba na nie znaleźć jakieś inne (gorsze) zabezpieczenia.

Nie robiłem nigdy serwera na starszych wersjach więc wypowiem się jedynie pod względem 1.16.5. 1.16 dalej ma pełno exploitów nawet na paperze nie możesz wmawiać ludziom że paper blokuje wszystko bo nie jest to prawdą. Wiele osób specjalnie szuka serwerów bez żadnych zabezpieczeń aby je wywalać bo nie jest to trudne na czystym paperze, tuinity lub purpur. Czystego papera da się wywalić nawet używając wursta więc ciekawi mnie co jest tego przyczyną skoro "paper blokuje wszystko".

Cytat

Częściowym dowodem są dziesiątki filmów twórców safemc/eyfencorda z griefowania/crashowania serwerów.

Nie jest to żaden dowód na to że co kol wiek co zaszkodziło by serwerom się tam znajduję. Pokaż mi w kodzie źródłowym eyfena co dokładnie szkodziło by serwerom.

Prosiłbym zanim napiszesz coś na forach gdzie zwykle siedzą oraz pytają ludzie którzy zaczynają swoją przygodę z serwerami upewnił się że informacje które podajesz są prawdziwe. Ktoś się ciebie posłucha i będzie atakowany różnorakimi exploitami czy to bungee czy to spigot a ty dalej będziesz im wmawiał że paper oraz waterfall blokuje wszystko :D.

Opublikowano
39 minut temu, MichallPL-MC napisał:

Wiele rzeczy jest w nim naprawione ale na pewno nie wszystko.

Nawet jeśli na waterfallu nadal są jakieś exploity, istnieje velocity, na którym na 100% ich nie ma, ponieważ nie zawiera ani procenta kodu waterfalla czy bungeecorda.

40 minut temu, MichallPL-MC napisał:

Zwykle osoby doświadczone w jakimś stopniu z mc podejmują się jakiś łatek waterfalla.

Robią to oszuści, a pseudo-technicy na dużych serwerach dają się na to nabrać.

41 minut temu, MichallPL-MC napisał:

1.16 dalej ma pełno exploitów nawet na paperze nie możesz wmawiać ludziom że paper blokuje wszystko bo nie jest to prawdą.

Jest to prawdą, sam kilka razy widziałem jak paper naprawiał exploity chwilę po ich znalezieniu.

42 minuty temu, MichallPL-MC napisał:

Czystego papera da się wywalić nawet używając wursta

Jedynie w przypadku, gdy na serwerze każdy ma tryb kreatywny.

43 minuty temu, MichallPL-MC napisał:

Pokaż mi w kodzie źródłowym eyfena co dokładnie szkodziło by serwerom.

Nie mogę tego zrobić, ponieważ jest ukryty (ciekawe dlaczego).

Opublikowano
Cytat

Nawet jeśli na waterfallu nadal są jakieś exploity, istnieje velocity, na którym na 100% ich nie ma, ponieważ nie zawiera ani procenta kodu waterfalla czy bungeecorda.

Robią to oszuści, a pseudo-technicy na dużych serwerach dają się na to nabrać.

Jest to prawdą, sam kilka razy widziałem jak paper naprawiał exploity chwilę po ich znalezieniu.

Jedynie w przypadku, gdy na serwerze każdy ma tryb kreatywny.

Nie mogę tego zrobić, ponieważ jest ukryty (ciekawe dlaczego).

Velocity na ten moment jest o niebo lepsze co nie znaczy że nie ma żadnych exploitów (Kilka ich już jest) a to że mnie ma w nim kodu waterfalla nic nie zmienia. Myślę że właściciele większych serwerów mają po pierwsze większe doświadczenie od ciebie i po drugie nie płacili by za coś co nie było by konieczne. Co do wursta był to w sumie zły przykład ale pierwszym lepszym jak np intertia da się na spokojnie wywalić nawet serwer na survivalu. Kod żródłowy raczej jest ukryty z wiadomych względów myślę że nawet ty się możesz domyślać skoro jest to product który kosztuje 20$. 

Tak jak pisałem wyżej możesz myśleć co sobie chcesz ale nie wypisuj jakiś głupot i nie wprowadzaj ludzi w błąd. To co chciałem napisać raczej już napisałem nie ma sensu tej dyskusji w nieskończoność prowadzić skoro dalej jedno i to samo piszesz bez żadnych porządnych dowodów na twoje wymysły. 

• sk8erace1 zmienił(a) tytuł na Jaka specyfikacja VPS pod BungeeCord?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...