Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

komputer przyszłościowy - teraz 2,5/3k

GrubszyId

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? 
Budżet plus minus 2500/3000zł chodzi mi o to, żebym za parę miesięcy jak już ceny głownie kart sie ustatkują to zrobić coś lepszego, oczywiście budżet może być wyższy jak później bym mógł się posłużyć tymi podzespołami, bo w tym momencie składać komputer to w 75% to będzie cena karty graficznej
Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)?
do końca miesiąca chce mieć już zestaw w domu
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?
obecnie posiadam laptopa którego polecił mi jakiś czas temu carbonx lecz nie służy mi on do grania tylko do przeglądanie internetu
Do czego ma służyć komputer?
Głównie granie, wiadomo czasem przeglądanie internetu w międzyczasie
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?
taki set jakby ktoś zrobił to był bym zadowolony (monitor oczywiście jeśli chodzi do gry to jakieś 21-24 cale i odświeżanie 144 to raczej must have, do tego jakaś klawiaturka, myszka, słuchawki - monitor taki średniak ale za razem nie najwyższej półki cenowej oraz najlepiej gdyby był najlepiej żeby był już przyszłościowy) - cena tego setu nie jest wliczana w budżet bo to mi posłuży do tego PC jak i to przyszłościowego
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?
bez różnicy
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?
nie znam się na tym więc prawdopodobnie nie chyba, że komuś przyda się to zlecić
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?
Duży nacisk na to żebym mógł to upgradować potem chodzi mi głownie o kartę graficzna bo teraz to ceny kart są niebotyczne jeśli chodzi o wyższą półkę.
Czy części mogą być używane?
Nie robi mi to większej różnicy bo za jakiś czas jak ceny się ustatkują to chciałbym na pewno złozyć coś lepszego - tutaj raczej jeśli chodzi o używkę to myśle o karcie graficznej a nie po procesorze itd.

Edit
Chyba, że polecacie czekać ze składaniem komputera aż będą płyty z DDR5 - bodajże w III kwartale tego roku, oraz jaka może być ich cena porównując do obecnych. I czy duża różnica będzie także w wydajności? 
Jeśli tak to wstrzymam się jeszcze pół roku z zakupem

Opublikowano

Ten budżet to jest na samą platformę (bez GPU) czy jak? Jeśli jest to budżet na cały komputer to nie rozumiem sensu 144Hz, jeśli nie zamierzasz grać wyłącznie w gry pokroju CS:GO.

Za używkę GPU też przepłacisz, do grania na ten moment to wyłącznie Intel z iGPU, jeśli nie posiadasz jakiejkolwiek karty graficznej i zabawa przez Geforce NOW.

Nie sądzę aby w tym roku pojawiły się procesory czy płyty obsługujące DDR5, a jak się pojawią to na dzień dobry nie będą to tanie komponenty.

Opublikowano

Czyli sama podstawka i w późniejszym czasie kupie RTX 30**.

Dodatkowo oddzielny budżet na set up cały czyli monitor itd na coś ciekawego ale nie za 2 tysie

Opublikowano

Na ten moment https://www.x-kom.pl/lista/46e4g84sp jeżeli chcesz wydać więcej możesz pomyśleć o i7 lub Z490/Z590.

GOODRAM 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 IRDM X Black

• SilentiumPC Signum SG1 TG
  • Kingston 500GB M.2 PCIe NVMe A2000
  • SilentiumPC Vero M3 600W 80 Plus Bronze
  • SilentiumPC Spartan 4 Max 120mm
  • Intel Core i5-10400F
  • Gigabyte B460 HD3

Jeżeli nie masz karty graficznej, to wymiana procesora na Intel Core i5-10400

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Moja propozycja do 3000 zł: https://www.x-kom.pl/lista/a57rpv4gd

• Intel Core i5-10400
  • SPC Fera 3
  • MSI Z490-A PRO
  • GoodRAM IRDM PRO White (2x8GB) 3600MHz CL17
  • Kingston A2000 500GB NVMe
  • SPC Supremo FM2 650W
  • SPC Regnum RG6V TG

Jeśli posiadasz jakiekolwiek GPU, które jest w stanie wyświetlić obraz to zmieniasz procesor na i5-10400F.

Opublikowano

iGPU, czyli zintegrowana karta graficzna, w skrócie:

• i5-10400 posiada iGPU, więc nie potrzebne jest dedykowane GPU.
  • i5-10400F nie posiada iGPU, więc do działania potrzebne jest dedykowane GPU.
Opublikowano
23 godziny temu, Anhin napisał:

iGPU, czyli zintegrowana karta graficzna, w skrócie:

• i5-10400 posiada iGPU, więc nie potrzebne jest dedykowane GPU.
  • i5-10400F nie posiada iGPU, więc do działania potrzebne jest dedykowane GPU.

Czyli kupując ten sprzet z i5-10400 będę mógł już sobie popykać naprzykład w cs:go czy inne gierki? A potem jak będę kupował karte graficzną to muszę i5-10400F kupić? Dobrze rozumiem?

Opublikowano

Kupując i5-10400 będziesz mógł już w coś pograć (LOL, CS:GO) i nie będziesz musiał tego procesora zmieniać.

Do i5-10400 nie potrzeba karty graficznej, żeby uzyskać obraz na monitorze, do i5-10400F karta graficzna jest wymagana, bo procesor nie posiada zintegrowanej.

Opublikowano

Będę miał do was ostatnie pytania 🙂
Prawdopodobnie bym był zainteresowany takim czymś, czy to ma sens to zasadnicze pytanie?
https://www.x-kom.pl/lista/gk6xleeku
I tak dodatkowo jakąś kartę jakbyś doradzili najlepiej jak najtańszą żeby sobie trochę pograć lub jak nie da rady to żeby zamknąć się w 4000zł +/-
Czy to dobre rozwiązanie?

Czy taki monitor sprawdzi sie w grach https://www.x-kom.pl/p/489457-monitor-led-24-hp-25mx.html

Opublikowano

Przecież ten koszyk to tak naprawdę to co ja Ci podałem, ale z tańszą i gorszą obudową. Oszczędzasz 100 zł na CPU, a potem musisz dopłacić ok. 50% do GPU.

Kart nie ma, jak są to w chorych cenach. Nie będę Ci polecał czteroletniego starocia pokroju GTX 1050 Ti, albo miernego GTX 1650 za pół ceny więcej. W cenach GTX 1660 na x-komie powinien być RTX 2060.

Monitor ok, ale to TN czyli kolory słabe. Jak chcesz coś na IPS to ASUS VG249Q, MSI Optix G241/G242 lub BenQ EX 2510.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...