Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Reset komputera przy bardziej wymagających grach

swissowski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem pojawił się po wymianie większości podzespołów na nowe. Wcześniej nic takiego nie miało miejsca. Mogę grać w mniej wymagające gry (LoL, Rocket League) bez problemu, ale jak włączę R6 siege albo PUBGa, to po paru rundach komputer po prostu się wyłącza, nie pokazuje żadnego błędu, tylko tak jakby brakło mu prądu. Jedyna rzecz której nie wymieniłem przy wcześniejszym upgradzie to zasilacz i dysk.

Aktualny sprzęt: 

MSI B450 Gaming plus max

ADATA 16GB (2X8GB) 3200MHz CL16 XPG Gammix D10 RAM

ASUS Radeon RX 580 Dual OC 8GB GDDR5

Ryzen 5 3500X

Crucial 250GB 2,5" SATA SSD MX500

Corsair VS550

Opublikowano

Witam,

na samym początku sprawdź temperatury za pomocą aplikacji RTSS (Rivatuner Statistics Server), poniżej masz poradnik jak to odpowiednio ustawić.

https://community.microcenter.com/discussion/3077/guide-how-to-install-enable-on-screen-display-in-msi-afterburner-rtss

Jeżeli temperatury będą niskie, to sprawdź dziennik zdarzeń. Tam będą dodatkowe informacje.

Powodów może być wiele (karta, zasilacz, system itd.), dlatego trzeba to dokładnie sprawdzić. 

Opublikowano

Temperatury trzymały się w granicach 60-70 stopni na CPU i GPU, ale raczej tak szybko by się nie przegrzały, bo komputer wyłączył się po jakichś 2 minutach od odpalenia gierki. W dzienniku zdarzeń nie znalazłem zbyt wiele informacji, jedyny error przed resetem dotyczył PUBGa: 

"Faulting application name: ucldr_battlegrounds_gl.exe, version: 2020.11.3.730, time stamp: 0x5fa0cb47
Faulting module name: ntdll.dll, version: 10.0.19041.662, time stamp: 0x27bfa5f0
Exception code: 0xc0000374
Fault offset: 0x00000000000ff0f9
Faulting process ID: 0x438c
Faulting application start time: 0x01d6ff179efeb130
Faulting application path: C:\Program Files\Common Files\Uncheater\ucldr_battlegrounds_gl.exe
Faulting module path: C:\Windows\SYSTEM32\ntdll.dll
Report ID: 6217663c-fb1d-4597-82ed-21a9b4133e7f
Faulting package full name: 
Faulting package-relative application ID: "

A reszta to już tylko "The system has rebooted without cleanly shutting down first. This error could be caused if the system stopped responding, crashed, or lost power unexpectedly". 

Raczej nie jest to problem z grą, bo tak jak mówiłem przy innej grze jest dokładnie to samo.

Opublikowano

Po zmianie podzespołów instalowałeś system na nowo? Bawiłeś się programami typu "privacy", które blokują lub usuwają komponenty systemu typu Cortana, Windows Defender czy Telemetria? Temperatury nie wykraczały poza 70 stopni, nie dochodziło do nagłego skoku temperatury?

Na początek polecam Ci sprawdzić system za pomocą narzędzi DISM i SFC, komendy poniżej wpisujesz w powershellu, który uruchamiasz jako administrator:

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

sfc /scannow

Następnie zrób restart systemu (uruchom ponownie komputer). Inne rzeczy, które również możesz zrobić:

Opublikowano
22 godziny temu, Anhin napisał:

Po zmianie podzespołów instalowałeś system na nowo? Bawiłeś się programami typu "privacy", które blokują lub usuwają komponenty systemu typu Cortana, Windows Defender czy Telemetria? Temperatury nie wykraczały poza 70 stopni, nie dochodziło do nagłego skoku temperatury?

Na początek polecam Ci sprawdzić system za pomocą narzędzi DISM i SFC, komendy poniżej wpisujesz w powershellu, który uruchamiasz jako administrator:

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

sfc /scannow

Następnie zrób restart systemu (uruchom ponownie komputer). Inne rzeczy, które również możesz zrobić:

Tak, instalowałem system na nowo po pełnym formacie, żadnymi takimi programami się nie bawiłem, temperatury nie skakały. Lekki update: Podpiąłem inny zasilacz i problem zniknął, grałem na ultra przez ponad godzinę i nie było żadnych problemów, więc wydaje mi się że wina leży po stronie zasilacza. W takim razie mam kolejne pytanie, jaki zasilacz do tego zestawu polecacie? I jaka minimalna moc będzie tutaj potrzebna, żeby wszystko uciągnąć?

Opublikowano

Miałem podejrzenie co do zasilacza, ale wolałem się upewnić, że to nie system, bo ludzie zwykli zmieniać sprzęt, nie przeinstalowywać sterowników, albo systemu, albo kastrować go w taki sposób, że jedna aktualizacja sypie cały system.

Seria VS to tragiczne zasilacze, często mają odchyły. Generalnie wiele wydawać nie musisz, z zapasem mocy wystarczy Ci SPC Vero L3 600W, ale 500W też w zupełności wystarczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...