Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaka wersja serwera?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od dłuższego czasu myślę nad wyborem wersji silnika serwera. Bardzo dużo osób które miały styczność z tworzeniem serwerów na wersjach wyższych niż, 1.12.x mówiło mi, żebym nie korzystał z wersji 1.14.x bo jest to wersja która jest zasobożerna i stąd moje pytanie... Jaką wersję wybrać? Dodam, że serwer będzie wielowersyjny (Via version). Moje obserwacje co do pluginów z wersji niższych są bardzo słabe 😕 każdy plugin załóżmy na wersję 1.12.2 posiada wiele glitchy oraz niespójności w kodzie.... ( Może nie wszystkie ale większość pluginów ). Serwer chcę stworzyć na wersji 1.14.4 bo znalazłem wiele ciekawych i dość dobrze napisanych pluginów tylko potrzebuję waszej opinii i doświadczenia w prowadzeniu oraz działaniu serwera właśnie na tej wersji. Z góry proszę o nie pisanie zbędnych odpowiedzi 🙂 Czekam na waszą pomoc 😉

TheMinecraft

#LetsPlayOnceAgain

#TheMinecraft

Śledź nas na FaceBook/TheMinecraftpl!

Opublikowano

Fakt 1.14.4 jest całkiem obciążającą wersją jeśli chodzi o serwer, ale mniej niż 1.14.2. Na Paper/Spigot przy 30 osobach potrafiło mi crashowac serwer bo za duże obciążenia były i na nowo maszynę stawiać pasowało. Ogólnie jak teraz testuje to całkiem znośnie już jest ale dalej sprawia to problemy dla słabszych VPSow mimo dużej ilości ramu (zależność procesora). Poradzić sobie z tym możesz forkiem papera czyli Tuinity. Tutaj już zdecydowanie lepiej jeśli chodzi o stabilność i pobieranie zasobów.

Opublikowano

Serwery zawsze rób na najnowszej wersji, nie mają one znanych błędów, a autorzy papera nowo odkryte błędy naprawiają w chwilę. Z optymalizacją na 1.16.5 nie jest tak źle jak było za czasów 1.13/1.14, więc z dobrymi zmianami w configu utrzymasz całkiem sporo graczy (oczywiście nie tyle co na 1.8). Na najnowsze wersje jest też najwięcej aktualizowanych pluginów (z porzuconych nie powinno się korzystać, ponieważ częstym powodem porzucenia pluginu jest błąd, którego autor nie potrafi naprawić), spora część tych pluginów nie wspiera starszych wersji. Więc jeśli chcesz robić serwer, zrób go na wersji 1.16.5 z silnikiem tuinity lub purpur.

Opublikowano

Użyj wersji 1.16.5. Jest tam najwięcej opcji doty. optymalizacji oraz masz pełne wsparcie np twórców np purpura. Nawet jako gracz nie chciałbym grać na wersjach 1.13-14 jeżeli jest już wersja 1.16 na której rozgrywka jest po prostu ciekawsza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...