Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Spadki TPS-ów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym się poradzić Was - zapewne wyjadaczy w temacie. Posiadam prosty serwer MC Survival z kilkoma pluginami (ok 20). Niestety zawsze dopada mnie ten sam problem - niezaleznie od hostingu - bardzo duże spadki TPS przy zaledwie kilku graczach...

Odpowiadam na jeszcze niezadane pytania:

1. Silnik Paper
2. Tak, aktualizuję go na bieżąco z każdą poprawką
3. Wszystkie pluginy od razu po wyjściu updatów - są aktualizowane
4. Wydaje mi się, że żaden z pluginów się nie gryzie (staram się wykorzystywać maksymalnie opcje które dają mi pluginy tak żeby ograniczac ich ilość)
5. Spadki TPS nie zależą od dnia czy godziny - dzieje się to cały czas przy większej ilości graczy
6. Zoptymalizowałem maszynę możliwie najlepiej jak się dało - bujam się tu i tam troszkę po linuxach coś o tym wiem

Dołączam do tematu:

Screen z aplikacji htop na maszynie:
unknown.png

Screen z pluginami:

unknown.png

Timings z ostatnich około 10 minut przed napisaniem posta:
https://timings.aikar.co/?id=d0d0aab79acd4470afa5910ef4787b74

Dla ułatwienia i skrócenia możliwie tematu oraz pytań dotyczących hostingu opiszę konfigurację sprzętową hostingu:

Serwer dedykowany od HomeCloud

Łącze 250mb/s

Serwer stoi w Polsce w mieście Piaseczno

Ram: 32gb DDR4
Dysk: 2x1000gb SATA
Procesor: 2x Intel Xenon 6 Core 2.0GHz

Sytuacja jest dziwna. Serwer przy 10 graczach staje się zupełnie niegrywalny. Dla przykładu mój znajomy z 4gb ramu 2x słaszym procesorze i hostingu w niemczech ma zainstalowane ok. 40 pluginów i TPS nie spada mu nawet o 1-2 przy 20 graczach. Nie mam już kompletnie pomysłów co robię źle. Zapraszam do dyskusji - może będziecie potrafili coś wymyślić.

Opublikowano

Tak, zainstalowałem plugin MobFarmManager i inne, sytuacja nie poprawiała się a nawet - miałem wrażenie, że to tylko pogarszało sprawę.

Opublikowano

Procesor jest znaczne zbyt słaby, znajdź maszynę z procesorem przynajmniej 3,5 GHz, i nie xeonem, tylko jakimś core lub najlepiej nowym ryzenem. Plugin Spartan nie pomaga, jest to jeden z najgorzej zoptymalizowanych pluginów jakie znam. Pewnie przypisujesz też zbyt dużo ramu, zalecane jest 12gb, a maksymalnie 16gb, inaczej gc nie daje sobie rady.

- kup serwer na hostingu z lepszym procesorem (najlepiej lvlup.pro)

- pozbądź się pluginu Spartan, dodatkowo możesz usunąć nlogin(zamiast niego użyj authme), plugman(potrafi zepsuć pluginy oraz spowodować wycieki pamięci), jakesrtp(losowy teleport jest już w essentialsx), cratesreloaded(lepszy jest goldencrates), chatcontrol(podobnie jak Spartan, ma śmieciowy kod).

- Zoptymalizuj pliki konfiguracyjne silnika według tego poradnika: https://github.com/YouHaveTrouble/minecraft-optimization

- Zmień silnik na Purpur

- Przypisz mniej ramu do serwera

- Gdy to wszystko zrobisz i nadal będą lagi, pokaż timingi.

Opublikowano

@Helios1993 Podałeś bardzo konkretne odpowiedzi.

Obecnie serwer dedykowany, który opisałem mam opłacony jeszcze na miesiąc do przodu - chciałbym to wykorzystać więc jeszcze przy nim zostanę ale rozważę kupno innego.
Zależy mi na serwerze dedykowanym - stać mnie na utrzymanie takiego serwera i cenię sobie nieograniczone możliwości konfiguracji.

Co proponujesz na wymianę dla Spartana i Chatcontrol?
Nie znam silnika Purpur, czy mógłbyś mi podlinkować coś sprawdzonego? Nie boję się błądzenia po googlach ale jeśli masz w tym jakieś doświadczenie chętnie z niego skorzystam.
Dużo różni się od Papera? czy zmienia się sposób zarządzania serwerem?

EDIT: no i jeśli znasz jakąś alternatywę dla plugmana również chętnie podsłucham?

Opublikowano
26 minut temu, Kovalc4 napisał:

Obecnie serwer dedykowany, który opisałem mam opłacony jeszcze na miesiąc do przodu - chciałbym to wykorzystać więc jeszcze przy nim zostanę

Ciężko żeby taki procesor utrzymał serwer Minecraft, więc jeśli pozostałe rzeczy nie pomogą, będziesz musiał zmienić hosting.

Zależy mi na serwerze dedykowanym - stać mnie na utrzymanie takiego serwera i cenię sobie nieograniczone możliwości konfiguracji.

Nie zawsze dedyk będzie opłacalniejszy niż vps, ale jeśli tak bardzo chcesz serwer dedykowany na tak małą ilość osób, weź game-1 z ovh. (Dodam, że vps z lvlupa za 90zł miesięcznie (PL 8gb) na najnowszej wersji trzymał ponad 70 graczy bez żadnych spadków tps, więc może jeszcze zmienisz zdanie).

Co proponujesz na wymianę dla Spartana i Chatcontrol?

Na survivalach lepiej nie używać pluginów antycheat, nie mają sensu. Cheater nie niszczy innym graczom rozgrywki jak to się dzieje na np. serwerach pvp, na survivalu będzie też mniej cheaterów, więc może się nimi zająć moderacja. Jeśli chcesz tylko proste zarządzanie czatem (wyłączanie czatu, delay pisania), najlepiej będzie napisać swój prosty plugin (a nawet skrypt byłby dobry).

Nie znam silnika Purpur

Warto go poznać, jest aktualnie najlepszym silnikiem. Jest to fork tuinity, który jest mocno zoptymalizowanym forkiem papera. https://purpur.pl3x.net

Dużo różni się od Papera?

Posiada niezauważalne zmiany, wszystko jest domyślnie wyłączone w configu. Jedyną różnicą między nim a paperem z domyślnymi configami jest znacznie lepsza optymalizacja. Błędy czasami są szybciej naprawiane.

Alternatywą dla plugmana, podobnych pluginów oraz komendy /reload jest komenda /stop.

Opublikowano
18 minut temu, Helios1993 napisał:

Ciężko żeby taki procesor utrzymał serwer Minecraft, więc jeśli pozostałe rzeczy nie pomogą, będziesz musiał zmienić hosting.

Czy naprawdę 2x6x2.0GHz jest za słaby?
Generalnie daje nam to dwa niezależne od siebie procesory po 6 rdzeni 2.0GHz każdy z nich ma po 6 wątków również po 2.0GHz co ostatecznym wynikiem jest 24x2.0GHz. Wątki co prawda nie dają takiej mocy jak sam fizyczny rdzeń ale przyspieszają obliczenia? Troszkę ogarniam sprzętowo i myślę, że dla prostego serwera a nawet takiego odrobinę bardziej zaawansowanego - to zupełnie wystarczające.

18 minut temu, Helios1993 napisał:

Alternatywą dla plugmana, podobnych pluginów oraz komendy /reload jest komenda /stop.

Owszem, nawet znam taką komendę 🙂 ale nie zawsze chcemy restartować serwer dodając coś do niego.

Zapoznam się z silnikiem, już na tym etapie jeszcze na Paper wprowadziłem kilka zmian o których piszesz. Niestety jednak widzę, że nie będziesz wstanie mi pomóc. Poczekamy na wypowiedzi innych użytkowników.

Opublikowano
24 minuty temu, Kovalc4 napisał:

Czy naprawdę 2x6x2.0GHz jest za słaby?
Generalnie daje nam to dwa niezależne od siebie procesory po 6 rdzeni 2.0GHz każdy z nich ma po 6 wątków również po 2.0GHz co ostatecznym wynikiem jest 24x2.0GHz. Wątki co prawda nie dają takiej mocy jak sam fizyczny rdzeń ale przyspieszają obliczenia? Troszkę ogarniam sprzętowo i myślę, że dla prostego serwera a nawet takiego odrobinę bardziej zaawansowanego - to zupełnie wystarczające.

Serwery Minecraft są w dużej części jednowątkowe, jak sam możesz w htopie zobaczyć, inne wątki nie są używane (używa je tylko system). Do Minecrafta najlepiej mieć jak najszybszy procesor z maksymalnie 6 rdzeniami, ponieważ gdy główny nie będzie wyrabiał, pozostałe nie będą używane.

• sk8erace1 zmienił(a) tytuł na Spadki TPS-ów
Opublikowano

Ja od siebie, polecam jeszcze dodać flagi Aikara do komendy startowej serwera. Jeżeli chcesz już zoptymalizowane pliki konfiguracyjne, to odezwij się na pw. Z chęcią wyślę - oczywiście za darmo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...