Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomoc przy złożeniu fajnego zestawu do 4500zł

PanPatryk69

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam bardzo serdecznie,
poszukuję ostatnimi czasy komputera i przyszła mi myśl o jakimś "składaku". Ale że, nie mam o tym zielonego pojęcia to chciałbym się zwrócić do was forumowiczów z pomocą o jakiś fajny zestaw do grania i nie tylko.

- Komputer chciałbym kupić w okresie 2 tygodni do miesiąca.. Zależy jak sytuacja będzie wyglądać z cenami. 

- Budżet to około 4500~5000zł
- Raczej zestaw ma się składać z samej jednostki centralnej.
- Zastosowanie komputera, będzie raczej wykorzystywany w celach rozrywkowych. Typu granie, oglądanie filmików i przeglądanie social media.. Miło by było aby nowsze gry pochodziły w fajnej jakości, czasem też lubię zrobić jakiś fajny amatorski filmik, to dobrze by było gdyby programy do obróbki też na nim fajnie śmigały.
- Rozdzielczość monitora to 1920x1080

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc 

Opublikowano

Moja propozycja https://www.x-kom.pl/lista/346adtpxk szukać coś tego typu.

• SilentiumPC Supremo L2 550W 80 Plus Gold
  • G.SKILL 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Aegis
  • SilentiumPC Signum SG1 TG
  • Kingston 500GB M.2 PCIe NVMe A2000
  • SilentiumPC Spartan 4 Max 120mm
  • ASRock B460 Phantom Gaming 4
  • Intel Core i5-10400F

Do 5k powinno udać się dostać RTX3060ti, tylko trzeba szukać dostępnych.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano
Dnia 12.01.2021 o 19:48, Gajwer napisał:

SilentiumPC Signum SG1 TG

Imo lepiej dopłacić do Regnum RG6V TG. Większa plus dwa wentylatory więcej.

Opublikowano

Nie ma żadnej alternatywy, na ten moment rynek GPU przechodzi załamanie, z resztą nie tylko rynek GPU ma problemy z dostępnością. Pozostaje Ci znaleźć dostępny model i przepłacić za niego.

Opublikowano

Generalnie do RTX 3070 lepiej byłoby brać i7 10700F, a do tego szybszy RAM i MOBO na Z490, ewentualnie do tej i5 10400F dołożyć szybszy RAM (lub taki, który bez problemu można podkręcić) i MOBO Z490. Eliminujemy wtedy największą bolączkę chipsetu B460 - obsługa pamięci RAM tylko do 2666MHz. Z MOBO Z490 dostępnych na x-komie warto rozważyć ASRock Z490 Pro4 lub MSI MPG Z490 GAMING PLUS. Z490 Phantom Gaming 4 radze omijać, chyba że naprawdę nie chcesz dopłacać. W przypadku RAM możesz zostać z G.Skillami z koszyka lub dopłacić do Ballistixów 3200MHz CL16 (do OC), a jeśli nie chcesz bawić się w OC to wtedy GoodRAM IRDM Pro 3600MHz CL17.

Do RTX 3070 zalecałbym również mocniejszy zasilacz, bo Ampere potrafią mieć niezłe skoki poboru prądu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...