Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Prywatny serwer

kubamucha333

Pytanie

Opublikowano

Chcę stworzyć prywatny serwer w jakiejś grze, moje pytanie brzmi: "w jakiej grze warto stworzyć serwer?" Umiejętności nie mam zbyt dużych, ale właśnie chce zrobić ten serwer aby się czegoś w tym temacie nauczyć. Myślę, że w tej grze powinno być wielu graczy ( gdy zobaczę nawet z 10 osób na serwerze, podniesie mnie to na duchu i zmotywuje do dalszego udoskonalania serwera). Chciałbym żeby stworzenie tego serwera nie wymagało ode mnie zbyt wielu umiejętności ( fajnie gdyby było wiele poradników z tym związanych). Oczywiście nie chce również wydawać na start zbyt wielu $$. Pytanie może trochę głupie, nie wiem czy dobry dział, ale z góry dziękuję za poważne odpowiedzi

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najprostszym i najłatwiejszym serwerem do zrobienia są serwery minecraft oparte na silniku java. W zasadzie twoja praca ogranicza się do znalezienia silnika (bukkit/spigot) i włożenia kilku porządkowych pluginów, a pisanie ogranicza się tylko do ustawienia parę ustawień w configu (typu true/false) i zapisanie takowego stanu rzeczy. Jednak nie każdemu ta gra przypada do gustu. Zazwyczaj to poprostu głupia kwestia kompleksów "bo w MC grają same dzieci", i się z tym kompletnie nie zgodzę 😉

Kiedyś robiłem też serwery metina, czy army 2, ale za dużo z tym roboty. Trzeba mieć wirtualne maszyny, osobne bazy danych SQL, czy dużo wlaśnie funduszy na start takiego serwera. W MC ograniczają cię tylko wymagania sprzętowe i w sumie silnik gry. Można nawet pobawić się nim na modach, a wynajęcie serwera zaczyna się od 10 zł/mies za jakiś podstawowy wariant.

Oczywiście wspomne o tym, że developerzy też wydają często gotowe pliki silników gry, ale w dobie dzisiejszych czasów coraz częściej już gry ustawia się na globalne serwery, czy tryby co-op, gdzie już nie trzeba bawić się z serwerami, co podyktowane jest wymuszeniem kupna danej gry zamiast częstego parę dobrych lat temu piracenia gier, bo np w trybie online jest więcej zabawy (przykład GTA V i GTA Online).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...