Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Upgrade podstawki za ok 2500zł

Sokol1122

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim!

Z racji że , mój I7 4790 powoli zaczyna miewać problemy w grach, planuję dokonać upgade'u podstawki. 

Chciałbym zamontować sobie ryzen 5 5600x, ale nie bardzo się znam na płytach głównych. Do tego jakiś ram i chłodzenie.

Całość będzie pracowała z zasilaczem 750W i GTX 1080ti.

Liczę na waszą pomoc :)

Opublikowano

Zawsze mogę spróbować go dostać :D nie ma rzeczy niemożliwych.

Jedyne chłodzenie jakie posiadam, to spartan pro, ale nie wiem czy można go założyć na coś innego niż generacja mojej I7.

GPU jeszcze nie mam zamiaru zmieniać, bo ten 1080ti daje sobie radę, a do rt mnie jeszcze nie ciągnie, po prostu trafiłem na kilka gier w których mój procesor nie daje sobie rady i stwierdzam, ze pora na upgrade.

Opublikowano

Dostaniesz R5 5600X w cenie, w której ten procesor jest nieopłacalny. Skoro nie masz zamiaru zmieniać GPU to i5-10400F będzie najlepszym wyborem, do tego Fera 3/Fortis 3. Zaoszczędzisz sporo, a procesor nie będzie ograniczany przez GPU.

Opublikowano

Znalazłem tego ryzena za ok 1600zł, nie wiem czy ta cena jest opłacalna. Znajomy mówi mi żeby czekać do nowego roku, bo wtedy ceny mogą spaść. Ehh, już sam nie wiem co robić.

Chciałem kupić podstawkę, do której mógłbym potem wsadzić coś pokroju przyszłych rtx, może serię 4xxx albo 5xxx i śmigać dalej.

Co powiesz na I5 10600K? Jest całkiem blisko tego Ryzena, a wydajność podobna.

Opublikowano

Jeśli chcesz AMD to zalecałbym czekać, prawdopodobnie ukaże się jeszcze R5 5600 jako odpowiedź na 11. gen Intela.

Cena i5 10600K/KF jest niebezpiecznie blisko i7 10700F, który to oferuje więcej rdzeni i wątków. Szkoda tylko, że morele nie są objęte promocją MSI Cashback, bo byś mógł zaoszczędzić.

Opublikowano

Przeglądałem testy na yt i trafiłem na coś takiego jak I7 10700KF, cena na poziomie ryzena, a wydajność na tym samym poziomie, jak nie lepsza, no i można podkręcać, ale tego jeszcze nie sprawdzałem. Może to będzie najlepszą opcją? 

Opublikowano

W Twoim przypadku zakup i7 10700KF nie ma kompletnie sensu, skoro zostajesz przy 1080 Ti. Na Twoim miejscu skoro i tak nie masz zamiaru zakupu GPU najlepszym wyborem będzie 10400F, nie patrz na przyszłość, bo zanim wyjdzie architektura Hopper (RTX 4000) to będzie rok 2022 (przyjmując, że NVIDIA utrzyma plan wydawniczy, czyli nowa architektura co 2 lata) - nowe podstawki LGA 1700/AM5, DDR5 i pewnie PCI-E 5.0.

Jakbyś planował zakup powiedzmy za rok RTX 3000/RX 6000 to wtedy możesz brać i7 10700F, ewentualnie i5 10400F i przesiadka na 11. generację.

Opublikowano

W koszyku, który podałem jest MOBO, ogólnie wszystko na Z490 będzie ok do 10400F.

Pod i5 10400F nic ponad MSI Z490-A PRO nie potrzebujesz, ma wystarczającą sekcję zasilania nawet pod mocniejsze procesory.

Pod gry absolutnie nie ma sensu 32GB RAM, taka pojemność pamięci będzie zapewne standardem w przypadku DDR5.

Opublikowano
Dnia 15.12.2020 o 22:40, Sokol1122 napisał:

No dobra, niech będzie 10400F. Jaką płytę byś do niego proponował?

O, i kolejne pytanie, warto iść w 32gb ram?

ASRock Z490 Phantom Gaming 4 przyzwoita płyta za 620 zł

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Ja was przepraszam za takie mieszanie, ale nastąpiła zmiana planów. Udało mi się kupić tego ryzena 5600x za 1500zł. Czyli wracamy do punktu wyjścia :v.

Jako płytę upatrzyłem sobie Gigabyte B550M AORUS ELITE. Wydaje mi się całkiem fajna, co o niej myślicie?

Do tego jakieś chłodzenie, ram i będzie cacy myślę :)

Opublikowano

Tak jest to dobry wybór, choć zastanowiłbym się nad pełnym ATX

Gigabyte B550 AORUS ELITE

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Faktycznie pełny ATX będzie lepszym wyborem, nie jestem pewny czy zmieścił bym jeszcze xonara pod kartą graficzną, przerwa między pcie a złączem od karty wydaje się być mała na wersji M. No to zostają już tylko ram i chłodzenie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...