Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pc do 7000 zł

damian13245

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

chcialbym złożyć nową skrzynkę  do 7000 zł. Główne zastosowanie gry i Revit. W cenie ma być sama jednostka.

Myślę o karcie rtx 3060 ti + amd ryzen 5 5600x lub amd ryzen 7 3800 xt. Który będzie lepszym wyborem? jaka reszta podzespołów w tym budżecie?

Komputer planuję kupić maksymalnie do końca roku.

Tylko nowe częsci wchodzą w grę ,nie planuję podkręcania.

Nie zamierzam podkręcać komputera i nie jest mi potrzebny w zestawie system operacyjny.

Monitor jaki posiadam to iiyama g-master model pl 2530H.

Dobrze jakby produkty były z jednego sklepu wraz ze złożeniem zestawu

Opublikowano

Nie złożysz w tym roku komputera. GPU praktycznie nie ma na rynku, a jak jakieś są to w chorych cenach, RTX 3000 i RX 6000 praktycznie są nieosiągalne, tak samo Ryzeny 5000. W wielu sklepach jedyne co sobie możesz kupić to rezerwacje.

Opublikowano

Znajomy nie dawno kupował GPU i ma mi ogarnąć. W tej cenie zestawu lepszym wyborem GTX 3060Ti palit za około 400 funtów czy jakieś inno3D(nie znam tej marki) za 520. Ewentualnie MSI za 560 funtów?

Opublikowano

Podaj modele, bo firmy robią różne modele. Podejrzewam, że MSI - Gaming X Trio, Palit - GamingPro, a Inno3D - iChill X3. GamingPro będzie najcieplejszy, Gaming X Trio najpewniejszy, iChill X3 pomiędzy obiema.

Co do CPU - R5 5600X jest praktycznie nieosiągalny, R7 3700XT bezsensowny. Alternatywą jest Intel i7 10700F, koszyk z Intelem i RTX 3060 Ti Gaming X Trio: https://www.morele.net/inventory/info/0471926c/

Jeśli potrzebujesz więcej pamięci RAM to daj znać, GPU poglądowo, dysk 1TB NVMe, bardzo dobry zasilacz ze sporym zapasem mocy. Wrzuciłbym Ci MOBO MSI, żebyś mógł skorzystać z Cashbacka, ale wszystkie płyty MSI wyparowały.

Opublikowano

Dobra sprawdziłem te karty o których pisałem i tylko ta pierwsza to 3060 Ti. Nie jestem pewien jaki to model ale wkleje link z morele

https://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-rtx-3060ti-dual-8gb-gddr6-ne6306t019p2-190ad-7469199/

A dwie pozostałe o których pisałem to były 3070.

Co do procka patrzyłem to w sumie nie ma wielkiej różnicy pomiędzy Intelem a AMD więc chyba lepiej iść w Intel bo tańszy jest

W x -kom jest ten palit pro OC za 2460. Chyba mocno zawyżona cena i nie warto?

Opublikowano

Narazie zakup komputera odłożyłem w czasie z powodu słabej dostępności podzespołów i wysokich cen jak już coś się pojawi. 

Jednak żeby nie zakładać nowego tematu piszę tutaj i proszę o porady jaką klawiaturę pełną mechaniczną w cenie 300 zł najlepiej wybrać.

Klawiaturę muszę kupić do nowego roku bo dłużej bez niej nie wytrzymam, obecną zalałem piwem 😛

Chciałbym żeby miała jakieś zabezpieczenie przed zalaniem właśnie i podstawkę pod nadgarstki najlepiej. Podświetlanie RGB też byłoby spoko. Przewodowa czy bez nie ma znaczenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...