Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer RTX 3070 zestaw około 6,5 tys.

gondek80

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno?  około 6,5 tyś zł

Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)? Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?   W najbliższych tygodniach, monitor będzie kupowany prawdopodobnie 27 cali, 165hz, rozdzielczość 2560 x 1440

Do czego ma służyć komputer?  Komputer będzie służył do wykonania wizualizacji 3D - projektowanie wnętrz, oraz do grania. 

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? nie

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?  nie

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?  nie

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Czy części mogą być używane? nie, części będą nowe

Jeśli chodzi o dobór podzespołów podsyłam poniżej link do koszyka z x-koma, chciałbym w komputerze zastosować kartę RTX 3070, tutaj też chciałbym się dowiedzieć jaka jest różnica pomiędzy wstawioną kartą z MSI Gaming X za 2900zł a kartą od Gigabyte za 2600zł. 

Co do wyboru reszty bardzo mocno zastanawiałem się nad procesorem i w koszyku umieściłem 4 propozycje które brałem pod uwagę, nie wiem czy taki Ryzen 5 3600X dałby sobie radę czy może warto dopłacić te 400 zł do Ryzena 7 3800X który już ma 8 rdzeni lub zastosować procek od Intela? 

ZESTAW:

KARTA GRAFICZNA: MSI GeForce RTX 3070 Gaming X Trio 8GB GDDR6

PROCESOR: AMD Ryzen 5 3600X / AMD Ryzen 7 3800X / Intel Core i7 -9700K / AMD Ryzen 5 5600X

PŁYTA GŁÓWNA: MSI B450 TOMAHAWK MAX

RAM: Corsair 16GB(2x8GB) 3600MHz CL18 Vengeance RGB Pro

ZASILACZ: SilentiumPC Supremo FM2 650W 80 Plus Gold

OBUDOWA: SilentiumPC Regnum RG6V EVO TG ARGB

Koszyk: https://www.x-kom.pl/lista/6rgpxtwvg

Będę bardzo wdzięczny za pomoc i opinie. 

Opublikowano

Skoro nie masz zamiaru podkręcać procesor, to nie ma sensu iść w 9 generację Intela.

Cały zestaw https://www.x-kom.pl/lista/bx6jmbyr2

• SilentiumPC Supremo FM2 650W 80 Plus Gold
  • Kingston 500GB M.2 PCIe NVMe A2000
  • SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black
  • SilentiumPC Regnum RG6V EVO TG ARGB
  • MSI Z490-A PRO
  • Intel Core i7-10700F
  • SilentiumPC Grandis 3 Evo ARGB 120/140mm
  • Patriot 16GB (2x8GB) 3600MHz CL18 Viper Steel
  • Gigabyte GeForce RTX 3070 EAGLE 8GB GDDR6

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Różnice między Gigabyte Eagle a MSI Gaming X Trio to chociażby kultura pracy czy jakość komponentów. Gaming X Trio można by rozważać gdyby kosztowała mniejsze pieniądze. Ogólnie na GPU sobie poczekasz nawet do przyszłego roku, a sam x-kom robi wały na kolejkowaniu zamówień.

Moja propozycja: https://www.x-kom.pl/lista/95f7fqrdl

• AMD Ryzen 5 5600X
  • Gigabyte B550 Aorus Elite
  • Scythe Mugen 5
  • Patriot Viper Steel (2x8GB) 3733MHz CL17
  • Gigabyte RTX 3070 Eagle
  • Kingston A2000 1TB NVMe
  • Bitfenix Whisper 650W
  • SPC Regnum RG6V TG

Tak jak pisałem wcześniej - na GPU i prawdopodobnie na CPU poczekasz do przyszłego roku. Ceny w tym czasie mogą się zmienić, aktualny okres jest bardzo słaby do kupowania komputera. Zamiast Whispera można brać SPC Supremo FM2, zamiast RAMów, które dałem można wybrać zamiennie GoodRAMy IRMD PRO 3600MHz CL17 lub Ballistixy (czarne i czerwone do wyrwania w Amazonie za ok. 350 zł) gdyby pojawiły się dobrych cenach. Możesz również dopytywać w x-komie o dostępność danych podzespołów, ale zapewne dostaniesz odpowiedź, że oni nie wiedzą.

Opublikowano

@Anhin

Mam jeszcze pytanie odnośnie procesora, bo tak się ostatnio oczytałem trochę i dużo osób właśnie polecała do RTX 3070 procka albo:

- AMD Ryzen 7 3700x (nie wiem czym różni się od 3800x a cena jest niemal identyczna)

- Intel i5 10600k (niższa cena) 

- Intel i7 10700k (tutaj już niestety te 1700zł trzeba liczyć) 

- i ten AMD Ryzen 5 5600X

I tak się zastanawiam czy jest sens kupować nową generacje procka od AMD 5600X w cenie starszej 3700X która ma 8 rdzeni a ten 5600x tylko 6? 

Tak jak pisałem wcześniej komp będzie używany do renderowania 3D oraz w miejszym stopniu do grania więc pewnie lepiej postawić na AMD niż Intel, też gdzieś słyszałem opinię że teoretycznie procki od AMD wolniej się 'starzeją' od Intela. 

Czy mógłbym Cię prosić o odniesienie się do tego co napisałem? Będę wdzięczny.

Opublikowano

Generalnie skłaniałbym się ku R7 3700X z późniejszą możliwością przesiadki na R7 5800X/R9 5900X co da sporego kopa wydajnościowego na obu płaszczyznach. W 1440p nie będziesz odczuwał aż tak procesora w grach, bo im większa rozdzielczość, tym więcej do roboty ma GPU. Bardzo ułatwisz jeśli napiszesz w jakim programie/programach pracujesz, wtedy może inny procesor będzie lepszym wyborem. W przypadku wielowątkowości Intel przegrywa z AMD, jest to fakt niepodważalny i zapewne przyszłoroczna - 11. generacja tego nie zmieni.

Opublikowano

Program którego używam do projektowania to CAD DECOR . 

Dziękuje, czyli podsumowując to więcej zyskam na 8 rdzeniówce 3700X niż 6 rdzeniówce 5600X na Zen 3. 

więc zdecyduje się na tą 3700X pewnie choć poczekam chyba do nowego roku, gdyż aż tak mi się nie śpieszy a może będzie lepsza dostępność i cena tych 3070. 

Czyli różnica między 3700X a 3800X to tak naprawdę jeden ciul? 

Opublikowano

Warto zawsze podawać informacje, w jakich programach się pracuje, bo jak widać producent nie wspiera kompletnie Radeonów. Oprogramowanie CAD przeważnie lubuje się w szybkich i mocnych rdzeniach, a niekoniecznie ich ilości - R5 5600X byłby tutaj lepszym wyborem, ale R7 3700X także sobie poradzi.

Jeśli R7 3800X to nie dopłata 100 zł, tylko np. 50-70 i możesz sobie na to pozwolić to jak najbardziej możesz brać. W innym wypadku dopłata ponad 100 zł za 100MHz więcej w booście to słaby interes.

Problemy z dostępnością RTX 3000 mogą się wydłużyć.

Opublikowano
Dnia 19.11.2020 o 17:03, Gajwer napisał:

Jak wyżej, ewentualnie 5600X. Jeżeli chodzi o grafikę, też dostępność jest przeciętna. Ten podobno dostępny KFA2 GeForce RTX 3070 EX Gamer 1-Click OC 8GB GDDR6

Od tego momentu, dalej jest dostępny.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...