Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Błąd oprogramowania/komputera

Gość XRaymondPL

Pytanie

Gość XRaymondPL
Opublikowano

Witam, potrzebuje pomocy z moim oprogramowaniem bądź komputerem, otóż gdy korzystam z komputera przez tydzień, on bardzo się zacina i prawie nic nie da się zrobić i boot jest bardzo opóźniony i trzeba instalować/resetować system i potrzebuje pomocy z naprawieniem tego problemu

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość XRaymondPL
Opublikowano
Dnia 20.11.2020 o 11:41, Anhin napisał:

Twoje dyski HDD powoli umierają, więc tutaj szykowałbym się na ich wymianę. Obserwuj czy wartość RAW nie wzrasta.

Jaką markę i model zasilacza posiadasz? Sprawdzałeś, czy dysk SSD się rozłącza samoczynnie po zmianie kabla SATA i złącza na MOBO?

Raczej bym kupił nowe dyski jak moje "Umierają" i szukam jakichś dysków ale nie mam pojęcia jakich doradziłbyś może jakieś?

Opublikowano

Możesz kupić jeden 1TB zamiast dwóch 500GB - Toshiba P300. Co do rozłączania się SSD - zapewne nie sprawdziłeś ani na innym kablu, ani na innym złączu czy dzieje się to samo. Modelu zasilacza nadal nie podałeś, nadal uważam, że ten komputer to typowy szmelc z allegro, w którym jest zasilacz typu Akyga/Tracer/Bandit Power i im podobne elektrośmieci.

Gość XRaymondPL
Opublikowano

Model: No: CTG-600-80P Nie wiem jaka firma bo na szybko spojrzałem ale myśle że Chieftec

Gość XRaymondPL
Opublikowano
Dnia 16.11.2020 o 21:10, Ekrahb napisał:

Może instalujesz system na hdd. Przeskanuj na wszelki wypadek crystaldiskiem tego ssdka lub hdtunem

Z tego co wiem dyski ssd mają mniej pamięci i są szybsze Windows mam zainstalowany na ssd sprawdzałem CrystalDiskiem i nie wiem jak zeskanować tym programem ale załączam informacje po odpaleniu programu

Przechwytywanie.PNG

Przechwytywanie.PNG

Opublikowano

Dysk ssd jest szybszy i jest używany głównie do systemu 

w ustawieniach masz opcje jak odzyskiwanie wykonaj pełny reset systemy wraz z plikami 

Jak to nie pomoże spóbuj wgrać system na hdd może coś nie dobrego dzieje się z ssd 

Opcja S.M.A.R.T nie działa na dyskach ssd (pokaże wynik ale dla dysku hdd)

image.png

Opublikowano

Tak, to Chieftec - to ewentualny problem z zasilacz można teoretycznie wykluczyć. Pozostaje sprawdzić to co pisałem wcześniej - inny kabel SATA, inne złącze SATA, ewentualnie sprawdzić, czy SSD znika gdy dyski HDD nie są podłączone.

Gość XRaymondPL
Opublikowano
9 godzin temu, Ślizgacz napisał:

Dysk ssd jest szybszy i jest używany głównie do systemu 

w ustawieniach masz opcje jak odzyskiwanie wykonaj pełny reset systemy wraz z plikami 

Jak to nie pomoże spóbuj wgrać system na hdd może coś nie dobrego dzieje się z ssd 

Opcja S.M.A.R.T nie działa na dyskach ssd (pokaże wynik ale dla dysku hdd)

image.png

Już próbowałem nie dawno resetować i nadal nic a więc spróbuje zainstalować windows na hdd

Dysk SSD mi się też czasami rozłącza i właśnie może to być przez niego bo podłączałem go solidnie i sprawdzałem czy się nie odpiął 

Gość XRaymondPL
Opublikowano

Jednak ten kabel SATA był dobry tylko "poluzował" się trochę i się odczepił więc to też można wykluczyć i bez HDD nie znika a więc może jest problemem słaba jakość mojego dysku SSD

Gość XRaymondPL
Opublikowano
11 godzin temu, Vosly napisał:

Może więcej informacji?

Jaki dysk SSD/HDD i reszta podzespołów, sprawdzałeś temperatury i użycie CPU/Pamięci w Menedżerze Zadań?

Dysk SSD pamięć 1000MB Cpu 3%/5%

Opublikowano
3 godziny temu, XRaymondPL napisał:

Dysk SSD pamięć 1000MB Cpu 3%/5%

Podaj jakie dokładnie masz podzespoły oraz system (Windows 7/8.1/10, a może nieco starszy?), bo ,,Pamięć 1000MB'' nie za wiele mi mówi, na całe 1GB czy może 16GB (tak, nadal w tych czasach ludzie mogą mieć 1GB pamięci, więc muszę mieć pewność). Sprawdź temperatury za pomocą np. MSI Afterburner z RTSS (jest jeszcze kilka innych możliwości, ale to jest moim zdaniem najwygodniejsze rozwiązanie przy np. jednym monitorze) i jeżeli wszystko będzie w porządku, to przetestuj prędkość dysku dowolną aplikacją. Jest również możliwość, że jest coś z instalatorem systemu (Mógłbyś spróbować pobrać najnowszy obraz z Microsoft i nagrać na pendrive lub skorzystać z ich aplikacji, która zrobi to za Ciebie, wystarczy podłączyć pendrive z wystarczającą pojemnością)

Oczywiście użycie CPU sprawdziłeś w momencie niskiej wydajności komputera?

Dodatkowo proponuje przeskanować komputer, być może złapałeś coś przy pobieraniu aplikacji/gier z nieco mniej pewniejszych stron.

Gość XRaymondPL
Opublikowano

obraz_2020-11-16_150314.png

2.PNG

3.PNG

Myślę że to przez wadliwy system Windows lub przez dysk

Opublikowano

Spróbuj podłączyć dysk innym kablem SATA, również do innego złącza SATA. W CrystalDiskInfo obok dysków HDD widnieje napis "uwaga", co oznacza, że prawdopodobnie coś z nimi jest nie tak.

Generalnie cała specyfikacja i Windows 10 Pro każe mi podejrzewać, że jest to jeden z "super wydajnych" komputerów z allegro - jeśli tak jest to jako zasilacz robi w tym komputerze największy badziew, jaki można dostać na bazarze w Chinach.

@Ślizgacz Nie wiem skąd masz takie dziwne informacje, ale dyski SSD SATA, a także NVMe posiadają funkcję S.M.A.R.T., która bardzo dobrze działa.

Gość XRaymondPL
Opublikowano
1 godzinę temu, Anhin napisał:

Spróbuj podłączyć dysk innym kablem SATA, również do innego złącza SATA. W CrystalDiskInfo obok dysków HDD widnieje napis "uwaga", co oznacza, że prawdopodobnie coś z nimi jest nie tak.

Generalnie cała specyfikacja i Windows 10 Pro każe mi podejrzewać, że jest to jeden z "super wydajnych" komputerów z allegro - jeśli tak jest to jako zasilacz robi w tym komputerze największy badziew, jaki można dostać na bazarze w Chinach.

@Ślizgacz Nie wiem skąd masz takie dziwne informacje, ale dyski SSD SATA, a także NVMe posiadają funkcję S.M.A.R.T., która bardzo dobrze działa.

Jakim programem można to naprawić? mam to na dwóch dyskach HDD

Przechwytywanie.PNG

Opublikowano

Twoje dyski HDD powoli umierają, więc tutaj szykowałbym się na ich wymianę. Obserwuj czy wartość RAW nie wzrasta.

Jaką markę i model zasilacza posiadasz? Sprawdzałeś, czy dysk SSD się rozłącza samoczynnie po zmianie kabla SATA i złącza na MOBO?

Gość XRaymondPL
Opublikowano

Tak, Dysk SSD sam się rozłącza zaraz ci podam model mojego zasilacza

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...