Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Potrzebuje porady odnośnie RAMu na serwerze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka siemka pytanie do osób co nie więcej ogarniają serwerek czysty max może 5 pluginów 50 slotow pewnie max 10 ludzi online ile ram nie więcej ?

5597614610945701113729.jpeg

hit-games.eu Portal o grach mmo i nie tylko

Opublikowano

Witam! RAM nie jest jedynym podzespołem komputera, od którego zależy stabilność i wydajność działania serwera. Oprócz tego istotny jest między innymi procesor, łącze, dysk twardy. Możesz mieć dużo RAM i lagi na serwerze, bo procesor nie ogarnie tylu operacji na raz, jest za słabe łącze lub dysk zamula. Do tego dochodzi oprogramowanie serwera i pluginy, które w zależności od tego, co wykonują, jak są zoptymalizowane, jak dużo graczy z nich korzysta i jak często, obciążają serwer w różnym stopniu. Na hostingach maszyny są dzielone na wiele serwerów, a więc na jednej maszynie pracuje ich kilka/kilkanaście. To wpływa bardzo na stabilność serwera. Zazwyczaj tam przy trochę większym obciążeniu występują lagi. Inaczej jest, kiedy masz własnego dedyka, wtedy masz całą maszynę dla siebie i można powiedzieć, że korzystasz wtedy z pełnej mocy maszyny.

Jeżeli te 5 pluginów nie wykonują operacji mocno obciążających serwer i gra maksymalnie 10 ludzi jednocześnie, myślę że 4 GB RAM będzie wystarczające.

Opublikowano

czaje mam 6 gb ram z 20 pluginów z rana wbiło 26 na raz to średnio skakało ok 1.6-2.2 wiec jest spoko.

____

Close

Opublikowano

akurat CPu max do 10 % skoczyło w momencie gdzie miałem max ilość graczy. 

• AlexsanderARG zmienił(a) tytuł na Potrzebuje porady odnośnie RAMu na serwerze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...