Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wywalanie minecrafta

majster_

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej! ostatnio pobrałem sobie shadery SEUS PTGI E12 i po zminimalizowaniu minecrafta nawet na chwilę to crashuje mi minecrafta, nie wiem czy wiecie ale jest takie coś, że jak nie odpowiada to ekran staje się biały no to właśnie to mi się dzieje. Wie ktoś jak to naprawić? (dodam, że jak gram to nie ma żadnych zacinek) 

Opublikowano

hmm logi byś musiał podać by cokolwiek ci doradzić . ale obstawiam że to będzie niedobór ramu albo zużycie procesora za wysokie. w przypadku włączania czegoś zasoby kierowane są na system operacyjny zależy jaki, ile potrzebuje w przypadku niedoboru pamieci ram potrafią pojawiać się ścinki przy własnie minimalizowaniu gier ponieważ zasoby nadal są wykorzystywane przez gre albo program. Dlatego jeśli zasobów masz na styk a minimalizujesz gre ryzykujesz brakiem odpowiedzi ze strony gry, bo priorytetowo system będzie chciał podtrzymać ci system by nie wywaliło ci bluescreana. w przypadku białego ekranu wystarczy nie klikać jak opętany i nie ruszać myszką przez krótszą, dłuższą chwile i po wczytaniu systemu przywróci ci gre, ale jeśli będziesz wymagał od tej aplikacji dalej jakiśkolwiek oznak to system stwierdzi że nie może jej wczytać i ci ją zamknie z error crash app. 

Opublikowano
4 minuty temu, Halk6000 napisał:

hmm logi byś musiał podać by cokolwiek ci doradzić . ale obstawiam że to będzie niedobór ramu albo zużycie procesora za wysokie. w przypadku włączania czegoś zasoby kierowane są na system operacyjny zależy jaki, ile potrzebuje w przypadku niedoboru pamieci ram potrafią pojawiać się ścinki przy własnie minimalizowaniu gier ponieważ zasoby nadal są wykorzystywane przez gre albo program. Dlatego jeśli zasobów masz na styk a minimalizujesz gre ryzykujesz brakiem odpowiedzi ze strony gry, bo priorytetowo system będzie chciał podtrzymać ci system by nie wywaliło ci bluescreana. w przypadku białego ekranu wystarczy nie klikać jak opętany i nie ruszać myszką przez krótszą, dłuższą chwile i po wczytaniu systemu przywróci ci gre, ale jeśli będziesz wymagał od tej aplikacji dalej jakiśkolwiek oznak to system stwierdzi że nie może jej wczytać i ci ją zamknie z error crash app. 

Dzięki, a jest możliwość przydzielić priorytet do minecrafta tak, żeby mi bluescreena nie wywaliło?

Opublikowano

jak masz za mało zasobów to będzie się tak działo tu raczej ci za wiele nie pomogę. System operacyjny jest tak zaprogramowany by właśnie uruchamiać wszystko w granicach jego działania dodam ci przykład. płyta główna najpierw ci testuje wszystkie komponenty w pc czyli ram dyski itp, jeśli wykrywa jakiś błąd to ci pika i nawet system operacyjny się nie włączy, system operacyjny służy do wizualnego zarządzania tymi zasobami i z reguły jest napisany z instrukcjami jak sobie radzić z danym plikiem, lub po prostu dopięciem do jego funkcji zestawu kolejnych funkcji tak zwane sterowniki karty graficznej, ona ci się nawet nie uruchomi jeśli system nie ma pojęcia jak ją włączyć, więc to tak jakbyś próbował nie spać przez 3 dni i próbował wykonywać jakieś skomplikowane obliczenia no nie da się, w przypadku 1 i 2 dnia jeszcze ci to przejdzie ale gdy próbujesz myśleć o rozwiązaniu tych skomplikowanych zadań 3 dni + to już sie nie da albo będzie to szło coraz wolniej. w przypadku komputera jest podobnie uruchamiasz tylko apke, twój komputer jest wypoczęty, próbujesz go zmusić do pracy jeszcze nad wyświetlaniem pulpitu i ikon i aplikacji w tle, to twój pc działa wolniej i zaczyna priorytetem być odpoczynek. dlatego głupim pomysłem jest ustawiać przykładowo 8gb ramu gdy masz wszystkiego 8 gb ramu lepiej jest około 2 gb oddać na system. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...