Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem ze spadkami TPS serwera

AdixeMC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem ze spadkami TPS na serwerze. Wykonałem już timingi i wiem, co jest problemem, lecz nie wiem jak to rozwiązać... Proszę o pomoc! Jak rozwiązać problem? O co dokładnie chodzi?

Poniżej screen timingów z lagującym elementem:

6.PNG

Opublikowano

Rozumiem. Zmienię silnik i zobaczę czy i co się zmieniło.

W timingach spigota zauważyłem jeszcze inny lagujący element "Command Functions". Jest to zapewne datapack działający na serwerze. Jest dość obszerny, wprowadza ważne zmiany na serwer i nie mogę z niego zrezygnować. Czy w jakiś sposób można podnieść wydajność datapacków?

Opublikowano

Zmieniłem silnik na Tunity i całość działa lepiej.

Niestety, nie mogę zrezygnować z tego datapacka, ponieważ obsługuje on główny "wątek" serwera, a identycznego pluginu nie ma...

Jestem trochę w potrzasku... Nie wiem co w takiej sytuacji mam zrobić.

Opublikowano

A masz jeszcze jakieś inne pluginy, które mogą odciążać serwer?

Jak żelazo kuje żelazo, tak brat wykuwa brata.  ~SENSEI WU

Opublikowano

Po wykonaniu timigów nic na to nie wskazuje. Laguje "doTick" (nie do końca rozumiem co to jest, ale chyba chodzi o taktowanie świata), jednostki (entity) no i datapack. Dziwne jest to, że serwer raz działa bez lagów, a innym razem laguje mimo, iż żadne zmiany nie były wprowadzane... Ale najprawdopodobniej to jest wina hostingu.

I czy w jakiś sposób można podnieść wydajność datapacków? Poza używaniem @s zamias @e, bo tego już się dowiedziałem. Może są jakieś specyficzne komendy, które lagują?

Opublikowano

Co dokładnie robi ten datapack? Może będzie się dało znaleźć plugin, który działa tak samo. Trochę ci pomoże plugin viewdistancetweaks (po pobraniu musisz włączyć go w configu) oraz zmniejszenie spawnu mobów i wyłączenie spawnu mobów wodnych oraz ambient w bukkit.yml.

Opublikowano

Datapack dodaje oryginalne minigry do serwera, nie będzie takiego pluginu.

Raczej próbowałbym usunąć resztę lagów, by serwer miał więcej mocy obliczeniowej na datapacka. Samego datapacka też "udoskonalę" i zmniejszę ilość komend na tick. Po zmianie na Tunity i odpowiednim skonfigurowaniu paper.yml, bukkit.yml, spigot.yml problem niejako zaczął się rozwiązywać. Niestety, nie wiem czego spodziewać się przy większej ilości graczy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...