Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki VPS pod serwer minecraft do 30 osób

der2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki polecacie vps dla około 30 zalogowanych w tym czasie osób bez zbędnych pluginów tylko może jakis authme. Oczywiście na otwartym świecie.

Opublikowano
9 minut temu, wiv napisał:

https://www.lvlup.pro/pl/oferta/vps-kvm

6-cio Gigabajtowy pakiet w polskiej lokalizacji powinien wystarczyć z nadmiarem.

Myślę że lepiej wziąć 8GB FR, francuskie serwery są wydajne, sam korzystam. Dopłacasz zaledwie 4 złote, a zyskujesz dodatkowe 2gb w zapasie, w przypadku gdyby graczy przybyło no i wydaje mi się że te 8gb bardziej korzystne dla ciebie ;d

Opublikowano
6 minut temu, wiv napisał:

Polska lokalizacja ma lepsze procesory (Ryzeny 7 3800X), lepsze pamięci RAM oraz o wiele szybsze dyski, na dodatek mniejsze pingi dla graczy z Polski.

Czy lepszy będzie wybór serwerów z Francji? Ciężko stwierdzić, bo to już zależy od autora postu i jego serwera. Jeżeli ma zamiar postawić serwer na wersjach wyższych od 1.12 to lepiej mieć mocniejszy procesor, bo nowsze wersje wypadają strasznie słabo pod względem wydajności.

Serwer francuski, prawda będzie miał trochę gorszy ping, ale o ile? 20? Na moim serwerze mam 20 pingu, nikt nie miał problemu tam z pingiem. VPSa testuje już trochę czasu, radzi sobie spokojnie z większymi paczkami modów do grania ze znajomymi, nawet na nowszych wersjach gdzie jak wspomniałeś, wypadają słabo przy wydajności,  stąd poleciłem go :) Oczywiście wybór autora postu, co wybierze, na czym mu zależy, ja mogę powiedzieć że na FR z lvlupa się nigdy nie zawiodłem, o polskich nie wiem, nie testowałem, wyglądają też okej, ale w przypadku takiej liczby graczy różnica będzie tylko w pingu, a zawsze zapas ramu za tylko 4 zł = korzystne warunki.  Zapas można wykorzystać czy to do strony www jakiejś, czy do musicbotów, czy do samego ts3 - dużo jest możliwości :) 

• AlexsanderARG zmienił(a) tytuł na Jaki VPS pod serwer minecraft do 30 osób
Opublikowano

Powinno wyrabiać, chyba że czymś mocno obciążysz serwer, ale w tym przypadku wydajnieszy raczej będzie PL 4GB, ze względu na parametry.

Opublikowano

Wy serio uważacie, że dla serwerów MC najważniejsza jest pamięć RAM? Mój Boże - co chwile widze "czy 8GB starczy dla 30 graczy?" albo "Ile GB potrzebuje dla 40 graczy". Prowadzę swój serwer MC od dwóch lat. Mam 100 - 120 graczy online. Sporo się przez ten czas nauczyłem. Otóż NAJWAŻNIEJSZY jest procesor. Pamięć RAM jest zwalniana przez ułamek sekundy co 30 - 40 sekund (średnio). A procesor jest używany ciągle i jak macie za mało TPS to głównym podejrzanym będzie własnie procesor. Serwer MC używa głównie jeden wątek procesora więc najlepiej zaopatrzyć się w procka, który jest bardzo wydajny jednowątkowo - NIE AMD, ponieważ AMD stawia na ilość rdzeni a nie moc pojedynczego rdzenia. Zatem do MC to tylko Intel. Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że dla serwera 1.16.3 Paper przy 60 graczach online wystarcza na spokojnie 8GB RAM. A procesor jaki używam to Intel Core i7-8700. Na tym procku możecie postawić 4-5 serwerów MC (każdy po 60 graczy). 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...