Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Potrzebuje pomocy z zapisywaniem hashmap'y

kubaw208

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, robię aktualnie plugin przy którym uczę się różnych mechanizmów - mam problem z zapisywaniem swojej HashMap'y. Wygląda ona następująco i ma w sobie konstruktor (Ogólnie konstruktor jest z klasy PlayerManager):

public HashMap<UUID, PlayerManager> playermanager = new HashMap<UUID, PlayerManager>();

A konstruktor z klasy PlayerManager wygląda tak:

public PlayerManager(UUID uuid, boolean isInGame, int coins, boolean isDead, boolean isMurderer)
	{
		this.setUuid(uuid);
		this.setInGame(isInGame);
		this.setCoins(coins);
		this.setIsDead(isDead);
		this.setIsMurderer(isMurderer);
	}

W jaki sposób mogę zapisać taką HashMapę? Chciałbym to zrozumieć, jednak poradniki które znajduje to coś typu " HashMap<String, Int> " a nie potrafię takich poradników zamienić na swój kod 😕 

Opublikowano

Tak z innej beczki - tak właściwie to ja potrzebuje zapisywać jedynie ilość pieniędzy, bo rzeczy typu czy jest martwy lub czy jest mordercą potem będą resetowane - więc czy jest sens zrobienia configu który będzie wyglądał tak:

<UUID>:
    Pieniądze: XXX

zrobił bym mniej więcej tak:

config.set(p.getUUID+"."+"Pieniądze", nazwahashmapy.get(p.getUUID).getMoney);

(napisałem to w taki sposób ponieważ piszę to na sucho, nie pamiętam wszystkiego na pamięc jak p.getUniqueUUID czy jak kolwiek to szło)

czy tak napisany kod jest pod jakimś kątem zły?

Opublikowano

Jeśli potrzebujesz zapisać tylko pieniądze, to 

config.set(p.getUUID().toString() + ".money", map.get(p.getUUID()).getMoney());

powinno być ok

Opublikowano

Dzięki 😄 Czyli tak jak myślałem - będzie to dobre rozwiązanie, jeśli ktokolwiek ma zastrzeżenia proszę pisać 😛 chętnie wysłucham ewentualnych minusów takiego rozwiązania o ile takowe istnieją.

Mam jedno pytanie - czy jeśli serwer się wyłącza (na przykład komenda /stop) - to graczy wyrzuca (inaczej wychodzą) - czy przy takim wyjściu graczy, wykona się dla każdego gracza event PlayerQuitEvent?

• AlexsanderARG zmienił(a) tytuł na Potrzebuje pomocy z zapisywaniem hashmap'y

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...