Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy napięcia nie są za wysokie? B450

Vanqisz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałem zapytać czy napięcie nie jest za wysokie, ustawiłem kości w profilu XMP od razu na 3600MHz tak jak mi podpowiadało?

Płyta to Msi B450 Gaming Plus Max, a kości GoodRam 16GB (2x8GB) 3600MHz CL17 IRDM PRO, system hula, ale narazie nic nie testowałem.

Foto:

DSC-0105.jpg

Pzdr.

;=)

• Vanqisz zmienił(a) tytuł na Czy napięcia nie są za wysokie? B450
Pasjonat
Opublikowano

Jeżeli ci XMP podpowiedział na 3600 MHz to jest okey, co do napięcia to jak nie robisz OC to radziłbym zostawić na Auto tzw. domyślne

Opublikowano

Jeśli chodzi o napięcie VCore to Zen 2 tak już ma w spoczynku, pod obciążeniem takich napięć nie powinieneś uświadczyć. Zawsze możesz spróbować undervoltingu - co powinno obniżyć temperatury.

Co do napięcia DRAM - napięcie jest w normie. Martwić się możesz gdyby napięcie dobijało do 1.45V. Warto sprawdzić pod systemem, czy pamięci wskoczyły na CL17, czy na CL18 - jeśli na to drugie to najczęściej wystarczy wyłączyć GDM (Gear-Down Mode).

Opublikowano

Ok, dzięki to niczego nie muszę się obawiać, a kości chyba są na CL18, drugie foto po wyłączeniu GDM (Gear-Down Mode).

Bez-nazwy-1.pngBez-nazwy-1.jpg

Kombinować coś inaczej?

;=)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...