Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Potrzebuje pomocy przy wyborze hostingu i ilości RAMu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Polecam użyć więcej niż 8gb ram np. 12gb

na 8gb, 20 typa potrafilo czasem zaciąć ;d

lepiej mieć więcej niż mniej pamietaj ;D

Pomogłem? Zarzuć mi lajkiem, dzięki temu będę kontynuował udzielanie pomocy!

Poproszę spam "dziękuje"! :D

Opublikowano
41 minut temu, DobryWafel napisał:

Polecam użyć więcej niż 8gb ram np. 12gb

na 8gb, 20 typa potrafilo czasem zaciąć ;d

lepiej mieć więcej niż mniej pamietaj ;D

Ale wiesz nie tylko ram jest ważny, a także jaki procesor ma serwer oraz dysk.

A jaki hosting tak wogóle?

Jak żelazo kuje żelazo, tak brat wykuwa brata.  ~SENSEI WU

Opublikowano

Z tego, co się dowiedziałem przez cały okres mojego zarządzania serwerami, to RAM jest praktycznie nieistotny w kwestii optymalizacji, bo serwer i tak sobie weźmie tyle, ile sam potrzebuje, ale nie oznacza to, że może być go 2 GB przy 1000 osobach.

Pamiętajmy, że każdy gracz na serwerze produkuje jakieś obciążenie, jedni mniejsze, a inni większe, zależy to od tego, jakie czynności wykonują. Generowanie mapy należy do jednego z największych i najcięższych powodów obciążenia serwera, dlatego też mapę pregenerujemy, czyli ładujemy wszystkie chunki wcześniej więc nie muszą robić tego gracze. 

Najważniejszym parametrem w optymalizacji serwera, jest TPS, czyli tick per second, nie wiem jak w innych, ale w silnikach paper jest wbudowana 'analiza' TPS, więc można sprawdzić, czy wszystko jest tak, jak powinno. Przez tę wbudowaną analizę możesz bez problemu określić, co jest nie tak, gdyż prawie wszystko jest wypisane, ale polecam ją robić przy pewnym obciążeniu, czyli w momencie, gdy na serwerze jest większa liczba osób.

Reasumując, moim zdaniem na większy serwer bez modów i nie wiadomo jakich dodatków, wystarczy na spokojnie 8 GB, ale błagam, nie hosting typu enderchest, a najlepiej wcale nie hosting, bo praktycznie zawsze parametry serwera będą zaniżone, dla własnych serwerów mniejszych, lub większych zdecydowanie bardziej polecam VPS, wymaga on co prawda lekkiej konfiguracji, ale jest tyle poradników w Internecie, że bez problemu poradzi sobie każdy.

• AlexsanderARG zmienił(a) tytuł na Potrzebuje pomocy przy wyborze hostingu i ilości RAMu
Opublikowano
3 godziny temu, AlexsanderARG napisał:

Reasumując, moim zdaniem na większy serwer bez modów i nie wiadomo jakich dodatków, wystarczy na spokojnie 8 GB, ale błagam, nie hosting typu enderchest, a najlepiej wcale nie hosting, bo praktycznie zawsze parametry serwera będą zaniżone, dla własnych serwerów mniejszych, lub większych zdecydowanie bardziej polecam VPS, wymaga on co prawda lekkiej konfiguracji, ale jest tyle poradników w Internecie, że bez problemu poradzi sobie każdy.

Rozumiem, że według Ciebie "wynajem" vps'a to już nie jest hosting tak? xD

Osoba w temacie napisała, że serwer ma być na modzie RLCraft czyli paczce modyfikacji 

3 godziny temu, AlexsanderARG napisał:

bez modów i nie wiadomo jakich dodatków, wystarczy na spokojnie 8 GB

więc ten wpis nie jest już potrzebny ;D (bez modów i dodatków wystarczy na luzie 4gb ram.. ale pamietaj o procesorze itp..) autor tematu zapytał ile ramu potrzebuje na zmodyfikowaną paczke na której będzie piętnastu graczy/znajomych Odpowiedź brzmi co najmniej 8gb *(mody w większości są "położone" na ramie więc polecam też więcej)*

Wiadomo, że najlepszym wyjściem będzie wynajęcie VPS'a a konfiguracja zamuje (dla świeżaka) do 20minut (z poradnikiem) Więc jak osoba wyżej, polecam skorzystać z jakiegoś hostingu który ma w swojej ofercie serwery vps ja polecam następujące:

https://www.nazwa.pl/ (najlepszy, przyjemny panel)

http://ovh.pl/ (tutaj panel klienta jest bardzo dziwny, średni)

https://vipower.pl/

jeżeli będziesz potrzebował pomocy z konfiguracją chętnie pomogę 😄

oh i pamiętaj, jak nie chcesz się bawić w vps'y to się nie baw, zostań przy hostingach minecrafta (ale, nie polecam)

Pomogłem? Zarzuć mi lajkiem, dzięki temu będę kontynuował udzielanie pomocy!

Poproszę spam "dziękuje"! :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...