Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nagłe zawieszanie się komputera

NinjaDefuse

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z PC pojawił się dosyć nie dawno i nie umiem sobie z nim poradzić. Zacznę od tego że mam jeden dysk główny na którym trzymam wszystko. Jest to chwilowe i przymierzam się do kupna nowego większego dysku. Mój aktualny dysk to ssd crucial mx500 500gb prędkość zapisu i odczytu 500mb/s.

Poinstalowałem parę gierek i zapchałem trochę dysk. Grywając w COD:MW łapałem tak mniej więcej raz na minutę taką 2-3 sekundową zwieche co dziwne jak była ta zwiecha to mimo obrotu myszki postać się nie obracała tak jakby komputer nie rejestrował tego ruchu myszki. Podczas zwiechy w grze pojawiała się ikona o opóźnieniu pakietów. Byłem pewien że to wina serwerów gry, ale problem nie znikał a pytając innych graczy nie mieli nigdy takiego problemu. W biosie zresetowalem do ustawień fabrycznych bo miałem ustawiony game boost i procek grzał się do około 90 stopni, dokupiłem dwa wentylatory i gra nie straciła na płynności a temperatura trzyma w okolicach 60-70 stopni na procki i na grafice. Zrobiłem miejsce na dysku pousuwalem zbędne rzeczy i zostawiłem dwie gry. Coda, i wieśka 3. Mam 150 GB wolne i myślałem że to rozwiąże problem ale nie. Wciąż ściny występują. Pograłem w Wieśka i tam też są takie same ściny, czyli wykluczam problem z serwerami activision. Co ciekawe jeśli świeżo odpalę komputer to problemu nie ma. Jeśli gram, potem siedzę na przeglądarce i znów odpalę grę to problem wraca, i zacina nawet na przeglądaniu internetu. Po prostu im dłużej siedzę na pc i więcej rzeczy robię tym problem częściej występuje. Aktualizowalem sterowniki do wszystkich podzespołów i problem nie zniknął. Stan dysku według programu do benchmarku pokazuje 98% jako bardzo dobry. Proszę o pomoc bo już nie wiem co mogę zrobić. Mój sprzęt :

Karta graficzna : MSI GTX 2060

Procek : ryzen 5 2600

Dysk : ssd crucial mx500

Plyta główna : MSI b450 gaming plus

Opublikowano

Dysk dostaje polecenie ReTRIM od systemu? Warto to sprawdzić w defragmentacja i optymalizacja dysków, jeśli system raportuje, że optymalizacja nigdy nie była robiona, to ją odpal ręcznie.

Dodatkowo standardowo - odpal powershella lub wiersz polecenia jako administrator i wpisz komendy:

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
SFC /scannow

Jeśli System File Checker znajdzie jakieś uszkodzone pliki to warto odpalić go jeszcze raz. Warto również sprawdzić jakie procesy i aplikacje działają w tle i czy przypadkiem nie obciążają komputera. Pełne skanowanie za pomocą Emsisoft Emergency Kit lub Malwarebytes także jest wskazane. Zasilacz normalny, czy jakiś wynalazek udający zasilacz za 100 zł?

Opublikowano
15 minut temu, Anhin napisał:

Dysk dostaje polecenie ReTRIM od systemu? Warto to sprawdzić w defragmentacja i optymalizacja dysków, jeśli system raportuje, że optymalizacja nigdy nie była robiona, to ją odpal ręcznie.

Dodatkowo standardowo - odpal powershella lub wiersz polecenia jako administrator i wpisz komendy:

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

SFC /scannow

Jeśli System File Checker znajdzie jakieś uszkodzone pliki to warto odpalić go jeszcze raz. Warto również sprawdzić jakie procesy i aplikacje działają w tle i czy przypadkiem nie obciążają komputera. Pełne skanowanie za pomocą Emsisoft Emergency Kit lub Malwarebytes także jest wskazane. Zasilacz normalny, czy jakiś wynalazek udający zasilacz za 100 zł?

Zasilacz to silentiumpc 550w supremo m2 gold

Na necie wyczytałem że w aktualnej aktualizacji windows 10 system ma problem z tą defragmentacją, wylączyłem ją do testów, bez rezultatów, aktualnie zoptymalizowałem dysk. W menedżerze zadań stałe zajęte 33% pamięci na "host usługi......." nawalone tego jest tyle że głowa mała, reszta po 0-1% (procek dysk)

Bez tytułu.png

• Aive zmienił(a) tytuł na Nagłe zawieszanie się komputera
Opublikowano

Robiłeś może OC CPU lub GPU? Wspomniałeś o problemach z temperaturami, jesteś pewien, że definitywnie znikł problem z przegrzewaniem? Warto by było odpalić Prime95 lub RealBencha i sprawdzić za pomocą HWiNFO temperatury. Czyszczenie komputera jeśli jest już zebrało się dosyć dużo kurzu też wskazane.

Warto również przeinstalować na czysto sterowniki GPU, Audio oraz Chipsetu. Sterowniki GPU - NVIDIA, Chipset - AMD, Audio - MSI (Realtek HD Universal Driver). DDU może okazać się przydatne.

Oczywiście tak jak wcześniej wspomniałem - skan Malwarebytes lub EEK jest wskazany. Dodatkowo warto sprawdzić, czy problem występuje po czystym rozruchu - poradnik jak go wykonać.

Czasami VSync może być problemem stutteringu/przycinek. Wyłączenie Trybu Gry też czasem rozwiązuje pewne problemy. Korzystasz z planu zasilania AMD Ryzen Balanced Power Plan?

Generalnie stawiam na dalszy problem z temperaturami lub programami w tle, ewentualnie problem z którąś aktualizacją Windowsa.

Opublikowano
13 godzin temu, Anhin napisał:

Robiłeś może OC CPU lub GPU? Wspomniałeś o problemach z temperaturami, jesteś pewien, że definitywnie znikł problem z przegrzewaniem? Warto by było odpalić Prime95 lub RealBencha i sprawdzić za pomocą HWiNFO temperatury. Czyszczenie komputera jeśli jest już zebrało się dosyć dużo kurzu też wskazane.

Warto również przeinstalować na czysto sterowniki GPU, Audio oraz Chipsetu. Sterowniki GPU - NVIDIA, Chipset - AMD, Audio - MSI (Realtek HD Universal Driver). DDU może okazać się przydatne.

Oczywiście tak jak wcześniej wspomniałem - skan Malwarebytes lub EEK jest wskazany. Dodatkowo warto sprawdzić, czy problem występuje po czystym rozruchu - poradnik jak go wykonać.

Czasami VSync może być problemem stutteringu/przycinek. Wyłączenie Trybu Gry też czasem rozwiązuje pewne problemy. Korzystasz z planu zasilania AMD Ryzen Balanced Power Plan?

Generalnie stawiam na dalszy problem z temperaturami lub programami w tle, ewentualnie problem z którąś aktualizacją Windowsa.

Hej, co do temperatur jestem pewien w stu procentach że jest dobrze. Tak wcześniej podkręcałem procka na stockowym chłodzeniu i grzał się do temperatur ponad 100stopni i dalej bałem się sprawdzać. Wróciłem do ustawień fabrycznych z prockiem, i dokupiłem wentylatory. Więcej wiatraków się już nie da, mam dwa z przodu, dwa na górze, jeden z tylu, chłodzenie na procku, dwa na karcie graficznej i zasilacz ma swój tam na dole. Na stress teście procka max temperatura około 80st. A karta graf przy obciążeniu około 70st.Co do zakurzenia komputera to nie ma w nim kurzu, jest "naturalna" warstewka, dosłownie warstewka która gromadzi się po dwóch dniach, obudowa ma szybę i widzę że jest po prostu czysto, ale nie wiem jak zasilacz, czy nie ma syfu, mogę go przedmuchać sprężonym powietrzem. Karty graficznej nie ruszałem cały czas jest stock. Bawiłem się taktowaniem ramu. Ma mieć 3200mhz a stockowo w biosie mu ustawiało 2400, włączyłem profil xmp i ustawione miał 2933mhz i teraz znów mu ustawiłem 2400 z myślą że jak będzie tak jak jest po resecie do ustawień fabrycznych ściny ustąpią lecz nie. Dodatkowo windows podaje że na samym pulpicie bez żadnego programu czy gry w tle pamięć jest używana w 35% około, to dosyć sporo i nie wiem czy to normalne, wszystko biorą "host usługi Windows..."

Opublikowano

35% użytej pamięci nic mi nie mówi, nadal nie wiem ile tej pamięci posiadasz. Host usługi WIndows też nic nie mówi, bo jest tego kilkanaście i tak ma być, same w sobie pobierają na tyle mało pamięci RAM, że nie wpływają istotnie na jej zapełnienie. Możesz podesłać screenshot z menadżera zadań z sortowaniem zużycia pamięci, również możesz podesłać screenshot zakładki uruchamianie.

Możesz również zresetować ustawienia BIOS/UEFI i włączyć wyłącznie profil A-XMP. To, że działa RAM w 2933MHz, a nie nominalnych 3200MHZ winny jest IMC (kontroler pamięci) procesora, nie przeskoczysz tego bez ręcznego ustawiania pamięci.

Zrobiłeś całą resztę rzeczy, które napisałem? Nie produkuję się po to, żeby coś pomijać, bo czasem błahe rzeczy potrafią naprawić ciężkie problemy. Generalnie nigdy więcej nie podkręcaj procesora na stockowym chłodzeniu. Zastanawia mnie jak procesor mógł dobić do 100 stopni, skoro jego Max Temp to 95 i komputer powinien się wyłączyć po osiągnięciu tej temperatury, jest to zabezpieczenie termiczne. Jeśli procesor osiągnął 100 stopni to mógł zostać uszkodzony. Karta graficzna osiąga 70 stopni przy obciążeniu czym?

Opublikowano
19 godzin temu, Anhin napisał:

35% użytej pamięci nic mi nie mówi, nadal nie wiem ile tej pamięci posiadasz. Host usługi WIndows też nic nie mówi, bo jest tego kilkanaście i tak ma być, same w sobie pobierają na tyle mało pamięci RAM, że nie wpływają istotnie na jej zapełnienie. Możesz podesłać screenshot z menadżera zadań z sortowaniem zużycia pamięci, również możesz podesłać screenshot zakładki uruchamianie.

Możesz również zresetować ustawienia BIOS/UEFI i włączyć wyłącznie profil A-XMP. To, że działa RAM w 2933MHz, a nie nominalnych 3200MHZ winny jest IMC (kontroler pamięci) procesora, nie przeskoczysz tego bez ręcznego ustawiania pamięci.

Zrobiłeś całą resztę rzeczy, które napisałem? Nie produkuję się po to, żeby coś pomijać, bo czasem błahe rzeczy potrafią naprawić ciężkie problemy. Generalnie nigdy więcej nie podkręcaj procesora na stockowym chłodzeniu. Zastanawia mnie jak procesor mógł dobić do 100 stopni, skoro jego Max Temp to 95 i komputer powinien się wyłączyć po osiągnięciu tej temperatury, jest to zabezpieczenie termiczne. Jeśli procesor osiągnął 100 stopni to mógł zostać uszkodzony. Karta graficzna osiąga 70 stopni przy obciążeniu czym?

Hej, uwierz że nie produkujesz sie na daremno, podsyłam Ci procesy chodzące w tle, podczas gdy odpalony jest tylko menedżer zadań, zauważ że użycie pamięci ram wynosi przeszło 40%, Mój ram to hyperx 16gb (2x8gb) 3200 mhz predator Black cl16. Także wysyłam wynik z zakładki pamięć. Tak sterowniki przeinstalowane. Przypominam że jeżeli komputer odpale na świeżo chodzi super, jeżeli pochodzi dłużej,z godzine, podczas której poprzeglądam internet, pogram w gry, wtedy zaczynają się te ściny pojawiać. Tak procesor dobijał do stu stopni, nie miałem przypuśmy 110st. ale 95st. na pewno przekraczał, prosze, nie każ mi powtarzać żeby Ci udowodnić że sie da, nie, komputer wtedy sie nie wyłączał. Przegrzanie procesora zacząłem zauważać podczas grania w gry, temperatura dochodziła do 95 stopni, była zwiecha, nagle temperatura spadała do 90/91 i chodziło dobrze przez minute dwie aż znów nie pokazało 95 stopni i tak w kółko. Ustawiłem w biosie do ustawień fabrycznych i stress test temperatura około 80 stopni. Karta graficzna sprawdzana tylko w grach. Stale obserwowana, sztywna i dobra temperatura okolo 70 stopni. Zauważ na screenach że cały menedżer zadań jest zawalony w procesach windowsa. Mam nadzieje że owe screeny ci coś powiedzą, podeśle jeszcze screen z sprawdzenia dysku ssd. Czekam na odpowiedź.

1.png

2.png

3.png

4.png

5.png

6.png

7.png

8.png

9.png

ben.png

20 godzin temu, Anhin napisał:

I uwaga screen z zakładki pamięć przy czystym rozruchu

11.png

Opublikowano

Uparłeś się tych hostów usług, a są to po prostu usługi systemu, które muszą być włączone i zawsze tam będą. Posiadasz poinstalowane aplikacje, których w ogóle nie potrzebujesz, a siedzą w tle i sobie mielą, dodatkowo startując wraz z systemem. Właśnie dlatego na początku masz małe zużycie, a gdy wszystko wystartuje, to zużycie wystrzeliwuje w górę. 

• MSI Live Update - nie potrzebujesz, ani nie znajduje najnowszych sterowników, ani sama firma MSI nie zaleca aktualizacji UEFI przez ten program. Aplikacja-smieć.
  • MSI Register - do wywalenia
  • Java - jeśli nie korzystasz odinstaluj. W innym wypadku zostaw.
  • Cortana - wyłącz z autostartu, nie potrzebujesz jej.
  • Menadżer Realtek HD Audio - po co instalujesz sterowniki Legacy? Pewnie zrobiłeś to przez MSI Live Update, co potwierdza jakim syfem są programy do instalacji sterowników na nowych komputerach. Zaleca się instalacje sterowników Universal, zgodne z DCH, co jest dobitnie napisane w zakładce Support na stronie MSI, którą podlinkowałem wcześniej.
  • OneDrive - jeśli nie korzystasz, to wyłącz lub kompletnie odinstaluj.
  • Skype - to samo co z OneDrive, po co ma siedzieć w tle i mielić?
  • Oprogramowanie SteelSeries - nie musi startować z systemem, myszki SS posiadają wbudowaną pamięć. Wyłączenie jej z autostartu jest opcjonalne.
  • Adobe Acrobat - przeglarki same potrafią otworzyć pliki PDF.

Jedyną anomalią jest Windows Defender, ale jeśli jakaś aplikacja w tle mieli, to ten też mieli, bo musi. Możesz odpalić mu ręcznie pełne skanowanie systemu, może zejdzie z pamięci.

Włącz profil XMP, bo nie włączyłeś.

Dodatkowo polecam Ci zajrzeć do ustawień systemu i poustawiać wszystko według preferencji, odpalić szukanie aktualizacji w Microsoft Store, a także przejrzeć listę usług i ewentualnie posprawdzać sobie w internecie, jakie usługi firm trzecich możesz wyłączyć. Przydatny może być program Autoruns.

Co do temperatur - AMD zaprojektowało procesor do działania z maksymalną temperaturą 95 stopni. Procesor posiada stosowne zabezpieczenie termiczne, które działa na dwa sposoby - pierwszym jest thermal throttling, gdzie procesor zrzuca zegary, żeby obniżyć temperaturę. Drugim jest wyłączenie procesora, a w konsekwencji całego komputera po przekroczeniu lub dobiciu do temperatury krytycznej (w przypadku Twojego procesora 95 stopni), aby uniknąć uszkodzenia procesora. Zabezpieczenie termiczne domyślnie zawsze jest włączone i nie powinno się go wyłączać.

Opublikowano
2 minuty temu, Anhin napisał:

Uparłeś się tych hostów usług, a są to po prostu usługi systemu, które muszą być włączone i zawsze tam będą. Posiadasz poinstalowane aplikacje, których w ogóle nie potrzebujesz, a siedzą w tle i sobie mielą, dodatkowo startując wraz z systemem. Właśnie dlatego na początku masz małe zużycie, a gdy wszystko wystartuje, to zużycie wystrzeliwuje w górę. 

• MSI Live Update - nie potrzebujesz, ani nie znajduje najnowszych sterowników, ani sama firma MSI nie zaleca aktualizacji UEFI przez ten program. Aplikacja-smieć.
  • MSI Register - do wywalenia
  • Java - jeśli nie korzystasz odinstaluj. W innym wypadku zostaw.
  • Cortana - wyłącz z autostartu, nie potrzebujesz jej.
  • Menadżer Realtek HD Audio - po co instalujesz sterowniki Legacy? Pewnie zrobiłeś to przez MSI Live Update, co potwierdza jakim syfem są programy do instalacji sterowników na nowych komputerach. Zaleca się instalacje sterowników Universal, zgodne z DCH, co jest dobitnie napisane w zakładce Support na stronie MSI, którą podlinkowałem wcześniej.
  • OneDrive - jeśli nie korzystasz, to wyłącz lub kompletnie odinstaluj.
  • Skype - to samo co z OneDrive, po co ma siedzieć w tle i mielić?
  • Oprogramowanie SteelSeries - nie musi startować z systemem, myszki SS posiadają wbudowaną pamięć. Wyłączenie jej z autostartu jest opcjonalne.
  • Adobe Acrobat - przeglarki same potrafią otworzyć pliki PDF.

Jedyną anomalią jest Windows Defender, ale jeśli jakaś aplikacja w tle mieli, to ten też mieli, bo musi. Możesz odpalić mu ręcznie pełne skanowanie systemu, może zejdzie z pamięci.

Włącz profil XMP, bo nie włączyłeś.

Dodatkowo polecam Ci zajrzeć do ustawień systemu i poustawiać wszystko według preferencji, odpalić szukanie aktualizacji w Microsoft Store, a także przejrzeć listę usług i ewentualnie posprawdzać sobie w internecie, jakie usługi firm trzecich możesz wyłączyć. Przydatny może być program Autoruns.

Co do temperatur - AMD zaprojektowało procesor do działania z maksymalną temperaturą 95 stopni. Procesor posiada stosowne zabezpieczenie termiczne, które działa na dwa sposoby - pierwszym jest thermal throttling, gdzie procesor zrzuca zegary, żeby obniżyć temperaturę. Drugim jest wyłączenie procesora, a w konsekwencji całego komputera po przekroczeniu lub dobiciu do temperatury krytycznej (w przypadku Twojego procesora 95 stopni), aby uniknąć uszkodzenia procesora. Zabezpieczenie termiczne domyślnie zawsze jest włączone i nie powinno się go wyłączać.

Okej a co do xmp ustawić na profil 1 (2933mhz) czy profil 2 (3200mhz)? Wiesz co zauważyłem w bios? Profil xmp 1 był włączony a taktowanie ustawione na 2400mhz, to znaczy że timingi były ustawione źle?

Opublikowano

Wstępnie profil 2, jak nie wskoczy to spróbować 1. Jeśli nie chce w ogóle wskakiwać (zdarza się) to musisz ręcznie przepisać cały profil XMP. Zanim jednak będziesz bawił się ręcznym wpisywaniem timingów i taktowania to sprawdź jaką wersję UEFI posiadasz, wstępnie polecałbym aktualizacje do 7B86v15 jeśli posiadasz starszą wersję. Każda kolejna zmienia wygląd UEFI na bardziej uproszczony - oczywiście sugeruje się tym, że posiadasz płytę bez dopisku MAX.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...