Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki wybrać serwer pod sieć VPS czy dedyk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam wątpliwości co do tego czy vps nadaję się do serwera minecraft dużo osób pisało że dedyk lepszy pod mc zamierzam zainwestować w ten serwer dużo czasu i oczekuję dużo graczy (sieć serwerów) czy taki vps elite od ovh mi utrzyma kilkaset graczy po reklamowaniu serwera oczywiście zanim zareklamuję serwer oraz zmienie domenę to zrobię min 6 trybów (serwerów mc spigot) i  zabezpieczę dokładniej i po tej reklamie ma mi grać kilkadziesiąt graczy bez lagów ten elite vps na ovh jest wsm dobry jak coś nie mam za wielkiego budżetu 🙂 to proszę o szybką odpowiedź wiem interpunkcja i wszystko ale piszę na szybko XD

wyjdzie w praniu 😜

Opublikowano

Na początek VPS, ale czy ten uciągnie 6 serwerów to nie jestem pewien. Za dobrego dedyka trzeba trochę zapłacić więc jak najbardziej bym zaczął na VPS'ie i ewentualnie przenieść się na dedyka w późniejszym czasie.

apBVFJp.png

Opublikowano

Przede wszystkim, nie zaczynałbym od razu od 6 serwerów, a stawianie ich rozłożyłbym w czasie - bo nie masz pewności, że na tych serwerach będzie ktoś grał, oraz że przyniosą Ci dochód. 

Jeżeli chcesz zrobić sieć to od początku nie hosting, a VPS ewentualnie serwer dedykowany, ale to już koszt kilkuset złotych miesięcznie. 

VPS ma takie plusy, że pozwala postawić kilka serwerów jednocześnie, ale nie spodziewaj się jakiejś gigantycznej wydajności, oraz dużej ilości tych serwerów, to wszystko zależy od samego VPS.

Natomiast serwer dedykowany ma większą wydajność niż VPS, zapewnia pełną kontrolę nad zasobami, ma lepsze zabezpieczenia niż VPS.

Według tego vps jest polecany do takich rzeczy jak strony internetowe, natomiast serwery dedykowane są stosowane do rzeczy, które wymagają bezpieczeństwa oraz wysokiej wydajności (tutaj serwer minecraft)

• AlexsanderARG zmienił(a) tytuł na Jaki wybrać serwer pod sieć VPS czy dedyk
Opublikowano

Na twoim miejscu zacząłbym szukać mniejszych serwerów (np. Frakcje,Survival,Skyblock) które nie mają lobby, napisałbym do właścicieli czy nie chcieliby dołączyć do twojej sieci (bedzie raczej ich to interesowało, bo wieksza ilosc typa do nich wbije) i na głównej domenie zrobic bungee (ktore wysyla graczy na ich serwery) Jesteś właścicielem i administracje na innych serwerach. 😄 później jak hajsidło sie zgadza postawić dedyka i całe dane tych (np. 4) serwerów przerzucic na serwer dedykowany 😄

Pomogłem? Zarzuć mi lajkiem, dzięki temu będę kontynuował udzielanie pomocy!

Poproszę spam "dziękuje"! :D

Opublikowano

Nie masz dużego budżetu ale planujesz otwarcie 6 trybów i opłatę YouTuberów, ciekawe...

Osobiście polecam serwer dedykowany z Hetzner(oferta AMD) wyjdzie Cię to koło 220zł.

Sprzedam pliki z własnego serwera Minecraft! 

Na serwerze gra sporo osób (+200 graczy!)

Więcej informacji: 

https://www.mpcforum.pl/topic/1679824-sprzedam-pliki-z-wlasnego-serwera-minecraft-200-graczy-godziny-szczytu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...