Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak edytować silnik do serwera Minecraft?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio zainteresowałem się językiem programowania java. Znam wyższe podstawy pisania pluginów, lecz chciałbym spróbować zmodyfikować silnik paperSpigot. Nie chodzi mi o modyfikowanie paperm.yml, . Jestem zainteresowany stworzeniem, czegoś w stylu bardziej zoptymalizowanego PaperMC. Tak jak powstawał bukkit -> spigot -> papermc -> tuinty, to ja chciałbym zrobić następne wydanie, lecz do nauki programowania. Może ktoś mi podesłać, jakiś poradnik, lub mi wytłumaczyć od, czego miałbym zacząć? Wiem, wiem... Modyfikowanie silnika to jest sprawa dla bardziej zaawansowanych osób w tym temacie, ale "Dlaczego, by nie spróbować?" Bardzo bym podziękował osobie, która, by mi pomogła. Pozdrawiam, Dominik

Opublikowano
1 godzinę temu, Dominik______ napisał:

Bardzo dziękuje za pomoc. Mam nadzieję, że mój angielski wystarczy, aby wszystko sobie przetłumaczyć. Pozdrawiam - Dominik

Jeżeli umiesz posługiwać się Gitem i wiesz jak on działa to jest to proste.

Projekt Paper składa się z dwóch komponentów - Spigot-API-patches, czyli patche na API Spigota (który rozszerza Bukkita) i Spigot-Server-patches, czyli patche na Spigota (który implementuje Spigot-API i rozszerza CraftBukkita).

Te wszystkie patche budują się jako normalne repozytorium Git komendą w "paper". Tam też masz komendę na zamianę repozytorium na patche. Jak coś zmieniłeś, to znaczy modyfikowałeś jakiś commit w historii to zmieni się patch, jak dodasz nowy commit to dodasz nowy patch. Takie patche możesz commitować i pushować na np swojego GitHuba. Taki commit wtedy może brać patch z Spigot-API-patches i Spigot-Server-patches. Czyli w jednym commicie masz patch na jakieś zmiany w API i implementacji.

Q8eOMob.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...