Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta graficzna - słabsze działanie w mniej wymagających grach

Accer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No cześć, parę miesięcy temu zakupiłem nową kartę graficzną MSI Radeon RX 590. Karta była nowiutka, świeżo zapakowana, nieużywana. Nie ma też na co dzień problemów z użytkowaniem jej. Niestety są pewne wyjątki. W niektórych tylko grach karta graficzna pracuje na maksymalnych obrotach, osiągając sporą temperaturę. Nie są to jednak jakieś specjalnie wymagające tytuły. Są to gry ze znacznie mniejszymi wymaganiami niż ta karta oferuje, takie jak np. Risen 2 (wymagane 0,5-1GB VRAM), Dying Light (1-2GB VRAM wymagane) czy chociaż Cuisine Royale (1-4GB VRAM wymagane). Jednocześnie nie ma żadnego problemu z długim graniem w takiego Wiedźmina 3 na najwyższych ustawieniach (4GB VRAM wymagane). Nie wiem więc, czym jest to spowodowane. W teorii karta powinna sobie radzić z takimi grami, ale praktyka wygląda nieco inaczej. 

Chciałbym więc zapytać, czy jest ktoś w stanie jakoś poradzić na ten problem. Nie wiem czy jest to kwestia ustawień czy kwestia sprzętu.

Co do sprzętu, to oprócz tego Radeona RX 590 mam także Intela i3-3240, 8GB RAM DDR3 oraz zasilacz 550 lub 600W. Zbieram już co prawda na lepszą platformę (MB + proc + ddr4), ale to jeszcze mi trochę zejdzie.

Opublikowano

Pewnie masz zdjęty FPS Limit, więc karta pracuje na pełnych obrotach, generując sporą ilość klatek. Ustaw FPS Limit i problemu być nie powinno - możesz włączyć VSync, zrobić to za pomocą funkcji Radeon Chill, albo skorzystać z MSI Afterburner/RivaTuner.

Opublikowano

Fakt, po sprawdzeniu okazało się, że tak było. Odpaliłem Radeon Chill i mogę spokojnie grać. Wielkie dzięki 🙂

• Aive zmienił(a) tytuł na Karta graficzna - słabsze działanie w mniej wymagających grach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...