Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do gier i streamów

elitanek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno?

4000zł

Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)?

w tym tygodniu

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?

Posiadam Tylko dysk ssd 

Do czego ma służyć komputer?

Głównie fps'y ale też fajnie by było pograć w jakieś nowe tytuły, streamowanie i w sumie tyle.

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?

Tak, monitor w miarę duży i kamera internetowa.

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? 

nie

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?

Mogę ale nie muszę

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?

Dobrze żeby wszystko było z jednego sklepu. Zależy mi tez, żebym przy wymianie procesora na mocniejszy nie musiał składać nowego PC 

zrobiłem taką listę, co o niej myślicie i co byście zmienili, dziękuję za każda odpowiedź. Ewentualnie gdybym dołożył 500zł to czy kupno AMD Ryzen 7 3700X było by rozsądne czy lepiej mocniejszą grafikę?

https://www.x-kom.pl/lista/rry7s667q   

Opublikowano

Bez sensu dobrane podzespoły, szczególnie APU+GPU. Zestaw z uwzględnieniem dołożenia tych 500 zł, zostawiłem kamerkę: https://www.x-kom.pl/lista/wr4gqqswv

• AMD Ryzen 5 3600
  • MSI B450-A PRO MAX
  • Patriot Viper 4 (2x8GB) 3200MHz CL16
  • Gigabyte GTX 1660 SUPER Gaming OC
  • Toshiba P300 1TB HDD
  • SPC Vero L3 600W
  • SPC Signum SG1 TG

Do tego monitor LG 27MP59G oraz Twoja wybrana kamerka. Zamiast RGB - wydajność. Zalecałbym Ci zakupić w najbliższej przyszłości chłodzenie na procesor - SPC Fera 3 lub SPC Fortis 3. Streamować możesz na CPU jak i GPU z wykorzystaniem enkodera NVENC - przydatne w przypadku streamowania np. CS:GO.

Opublikowano

Zestaw bardzo słabo dobrany @elitanek 

Moja propozycja https://www.x-kom.pl/lista/zv4sd5hj7

• G.SKILL 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Ripjaws V Black
  • SilentiumPC Supremo M2 550W 80 Plus Gold
  • Toshiba P300 1TB 7200obr. 64MB OEM
  • Acer Nitro VG240YBMIIX czarny
  • AMD Ryzen 5 3600
  • MSI B450-A PRO MAX
  • Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER GAMING OC 6GB GDDR6
  • SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black
  • Creative Live! Cam Sync 1080p

Ewentualnie jeżeli chciałbyś lekkie RGB przy grafice MSI GeForce GTX 1660 SUPER GAMING X 6GB GDDR6

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Ten Acer przy szybkich grach bez v-sync posiada taki tearing, że się odechciewa patrzeć na ekran, a ludzi grających w fpsy z włączonym v-synciem jest jak na lekarstwo. Dodatkowo brak złącza DisplayPort, a kabla HDMI w zestawie też brak.

Opublikowano

Zgasza się, lecz LG również posiada częste problem z ekranami. Jest tańszy co pokrywa koszt spokojnie dobrego kabla.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Ewentualne problemy z ekranem/matrycą podlegają rękojmi/gwarancji, tearing nie. Tearing można zmniejszyć np. za pomocą G-SYNC, jednakże w Acerze nie da się go włączyć ze względu na brak złącza DisplayPort. Patrząc na to, że gdyby był dostępny LG24MP59 za 499 zł, to LG byłby atrakcyjniejszy cenowo. Wersja 27" Acera to już koszt 799, więc już droższy o 100zł od 27MP59, którego umieściłem w swoim zestawie. Generalnie lepiej od Acera brać AOC 24V2Q.

Opublikowano

Duża jest różnica między tymi dwoma procesorami? 

• AMD Ryzen 3 3300X
  • AMD Ryzen 5 3600

Został mi tylko procek i grafika do zakupu i nie wiem co będzie lepszym wyborem z MSI GeForce GTX 1660 SUPER GAMING. Płytę wziąłem MSI B450-A PRO MAX i ram G.SKILL 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Ripjaws V Black

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...